Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανάλυση: Πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος σε Ουκρανία-Οι στόχοι Πούτιν

Offsite Team
- 26.02.2022

Ανάλυση: Πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος σε Ουκρανία-Οι στόχοι Πούτιν

''Δεν θα σταματήσουν την εισβολή οι κυρώσεις'' - Κινδυνεύουν και οι χώρες της Βαλτικής; Ανάλυση Διεθνολόγου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδωσε ο διεθνολόγος κ. Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, στην εκπομπή Οffsite On Air, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι η Ρωσία επιδίωξε γενικευμένες επιθέσεις σε όλη την εδαφική επικράτειας της Ουκρανίας και από όλες τις πλευρές. Ο στόχος, πρόσθεσε,  φαίνεται πλέον να είναι ξεκάθαρος, πως είναι η πτώση της Κυβέρνησης Ζελένσκι στο Κίεβο και η άνοδος στην εξουσία μιας φιλορωσικής κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να δεχτεί τους Ρωσικούς όρους.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι θέμα ημερών να καταλάβει όλη την Ουκρανία ο Ρώσος Πρόεδρος, αν δεν αντισταθεί η Ουκρανία. . 

Επίσης, ο  κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τις περισσότερο θεωρητικές, αλλά και ως δίκοπο μαχαίρι και για την Ευρώπη και κυρίως την οικονομία της. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στους κερδισμένους της σύρραξης αυτής, που είνια οι ΗΠΑ, επεξηγώντας τους λόγος.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, o Χαράλαμπος Χρυσοστόμου:

-Η Ρωσία τελικά όχι μόνο εισέβαλε στην Ουκρανία αλλά δεν αρκέστηκε στο να καταλάβει τις περιοχές στο Ντονπάς αφού πολιορκεί το Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας. Θα θέλαμε το αρχικό σας σχόλιο. Ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη; Να επιχειρήσει ουσιαστικά να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα ο Πούτιν;

Με βάσει τις αρχικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι θεωρούσαν ότι αυτό το σενάριο που βλέπουμε τώρα ήταν το πιο απομακρυσμένο. Φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί του Πούτιν ήταν τέτοιοί με πρόφαση το Ντονπας να κάνει μια γενικευμένη, πλέον επίθεση από όλα τα σημεία. Υπάρχουν πιέσεις και από τον Βορρά, το Λευκορωσικό έδαφος προς το Κίεβο, εκεί εκτυλίσσονται αυτή την στιγμή οι μάχες, από τα βορειοανατολικά από το Ρωσικό έδαφος για την πόλη Χάρκοβο – η δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας-. Επίσης από τα ανατολικά, εκεί που αρχικά είχε εστιαστεί το ενδιαφέρον, η περιοχή Ντονπάς που ήταν ο έλεγχος ενός τμήματος από τους ρωσόφωνους. Υπάρχει όμως και από τον νότο, την Κριμαία που από το 2014 είναι προσαρτημένη με την Ρωσία από την θάλασσα. Άρα μιλάμε για γενικευμένες επιθέσεις σε όλη την εδαφική επικράτειας της Ουκρανίας. Ο στόχος πλέον φαίνεται να είναι ξεκάθαρος και είναι η πτώση της Κυβέρνησης Ζελένσκι στο Κίεβο και η άνοδος στην εξουσία μιας φιλορωσικής κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να δεχτεί τους Ρωσικούς όρους.

Δεν θεωρώ ότι θέλει να κάνει κατάληψη όλης της Ουκρανίας. Ο μεγάλος στόχος είναι ο πολιτικός έλεγχος της χώρα, όχι μόνο προσωρινά, αλλά μακροπρόθεσμα. Θέλει να έχει στην Ουκρανία μια φιλορωσική κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει δυτικό προσανατολισμό, ίσως από μία συνθηκολόγησης και παράδοση να υπάρχει όρος ότι ουδέποτε η Ουκρανία θα υποβάλει ένταξη στο ΝΑΤΟ, να υπάρχει αποστρατικοποίηση τις Ουκρανίας ώστε να υπάρχει ουδέτερη ζώνη,  για να μην νιώθει ότι ενδεχομένως μπορούν να πλήξουν στρατιωτικά την Ρωσία. Γενικά να καταστεί η Ουκρανία μία χώρα υπό την ρωσική επιρροή χωρίς Ρωσικό προσανατολισμό. Το ερώτημα είναι πως θα το επιτύχει αυτό.  Η εκτίμηση είναι ότι θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του εδάφους και αυτά να τα χρησιμοποιήσει ως καλό χαρτί στο χέρι του στη φάση των διαπραγματεύσεων για να μπορεί να εκβιάσει με τους όρους, που έχω αναφέρει, όταν υπογραφεί μία συμφωνία, είτε με την κυβέρνηση Ζαλένσκι αν το αποδέχεται ή με μια νέα κυβέρνηση που θα έχει φιλορωσικό προσανατολισμό.

-Μόλις 15-16 ώρες μετά την έναρξη της εισβολής η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη με το Κίεβο τους όρους παράδοσης. Ουσιαστικά από εκείνη τη στιγμή έλεγχε τη χώρα; Πως τα κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά δεν σχεδιάστηκαν εν μιά νυκτί. Όλο αυτό είναι ίσως σχεδιασμένο εδώ και χρόνια. Ενδεχομένως από το 2018 με την άνοδο του Ζελένσκι στην εξουσία της /Ουκρανίας, έχοντας υπόψιν τις βασικές του θέσεις ότι μέχρι το 2024, η Ουκρανία θα πρέπει να ενταθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτό ήταν που θεώρησε η Ρωσία απειλή για αυτήν.

Όλα αυτά που βλέπουμε τώρα, Ενδεχομένως να είχαν σχεδιαστεί σε αυτό το διάστημα με στόχο να αποτραπεί αυτό που ήταν και ο στόχος Ζελένσκι – η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία με όρους, μετά τον ΒΠΠ, θέλει όλες αυτές τις περιοχές να ανήκουν στην Ρωσική σφαίρα επιρροής, κάτω από τον Ρωσικό έλεγχο για να μην είναι απειλή για το ρωσικό έδαφος. Για αυτό τον λόγο βλέπουμε όλο αυτό τον παράλογο πόλεμο ακριβώς για να δημιουργηθεί μια σφαίρα επιρροής της Ρωσίας σε ένα ουδέτερο ουκρανικό έδαφος.

-Θα υπάρχει ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας σε λίγες μέρες ή η Ρωσία θα θεωρεί ότι είναι δικά της εδάφη;

Δεν θα θεωρεί ότι είναι δικά της εδάφη.  Θα είναι μια κυβέρνηση και θα υπογραφούν αυτές οι συμφωνίες που θα νιώθει ότι έχει τον πολιτικό έλεγχο. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει στην σχέση της με την Λευκορωσία. Υπάρχει μια ξεκάθαρα φιλορωσική κυβέρνηση με πολύ εύκολο τρόπο δόθηκε διευκόλυνση στα ρωσικά στρατεύματα στην Λευκορωσία να λειτουργήσουν με τον τρόπο που έχουν λειτουργήσει. Η εξωτερική της πολιτική είναι υπό την εποπτεία της Μόσχας. Άρα ένα κράτος το οποίο θα είναι με όρους Διεθνούς Δικαίου επί κυριαρχίας. Να είναι δηλαδή κάτω από την επήρεια της Ρωσικής βούλησης.

-Πώς πιστεύετε θα απαντήσει το Κίεβο στο κάλεσμα αυτό της Μόσχας;

Τρία στοιχεία υπάρχουν. Το πρώτο είναι από πλευράς Ζελένσκι και αφορά την δήλωση του «Είμαστε μόνοι μας». Ενδεχομένως να ανέμενε ή εκτιμούσε ότι θα έχει στήριξη από το ΝΑΤΟ και τη ΔΥΣΗ. Αυτό που ζητά είναι στρατιωτική συνδρομή του ΝΑΤΟ ,να στηρίξει στρατιωτικά τον ουκρανικό στρατό. Οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες. Θα προασπίσουν σπιθαμή γης νατοϊκού εδάφους. Η Ουκρανία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Άρα δεν έχει πρόθεση και το έχει ξεκαθαρίσει είτε οι ΗΠΑ είτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία. Γι’ αυτό λέει, έχουμε μείνει μόνοι μας ο Ζελένσκι. 

Από την άλλη, φαίνεται ότι υπάρχει μια μορφή αντίστασης κατά της Ρωσικής εισβολής. Δεν προελαύνει τόσο γρήγορα όσο ενδεχομένως να υπολόγιζαν. Δίνονται σκληρές μάχες στο έδαφος. Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξει η Ουκρανική αντίσταση και αυτό θα καθορίσει πόσο καιρό θα πάρουν οι εχθροπραξίες. Αν οι δυνάμεις των Ουκρανών δεν μπορούν να συνεχίσουν να αντιστέκονται ενδεχομένως να δούμε πτώση της κυβέρνησης (σ.σ Ουκρανίας) τις επόμενες ημέρες.

Αν υπάρχει δυνατότητα αντίστασης, τότε θα κρατήσει περισσότερο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ήδη εκτός από τις καταστροφές αι απώλειες ανθρώπινων ζωών, υπάρχει μια μεγάλη κίνηση πληθυσμού προς Πολωνία, Μολδαβία και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να δούμε εκατοντάδες, χιλιάδες πρόσφυγες σε αυτές τις χώρες.

Όλες αυτές οι κυρώσεις από ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία θεωρείται ότι όντως επηρεάζουν με κάποιο τρόπο τη Ρωσία; Είτε την οικονομία της είτε αλλιώς;

Οι κυρώσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και εννοώ να αποτρέψουν ή να απέτρεπαν μια ρωσική εισβολή. Εκείνο που μπορούν να κάνουν οι κυρώσεις είναι να υποβάλουν οικονομική πίεση στην Ρωσία αλλά αυτή την στιγμή όσο ισχυρές και αν είναι δεν είναι ικανές να σταματήσουν αυτό το πράγμα. Η Ρωσία θα το σταματήσει όταν δει ότι έχει δημιουργήσει τετελεσμένα επί του εδάφους που θα μπορεί από πλεονεκτική θέση να επιβάλει τους όρους που θέλει. 

Οι κυρώσεις θα πλήξουν σε βάθος χρόνου την Ρωσία. Δεν θα έχουν αύριο αποτέλεσμα αλλά στο επόμενο διάστημα. Επομένως οι κυρώσεις αυτές δεν είναι μονοδιάστατες. Το μαχαίρι δεν κόβει μόνο από την μια πλευρά, της Ρωσίας. Είναι δίκοπο το μαχαίρι. Επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις θα έχουν κυρίως  οι χώρες της Ευρώπης μη εξαιρουμένης και της Κύπρου.

- Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ είναι από τους κερδισμένους αυτού του πολέμου. Γίνεται αναφορά στο φυσικό αέριο που πλέον είναι πιθανό οι χώρες της Ευρώπης να αγοράζουν από τις ΗΠΑ ενώ οι πόλεμοι γενικότερα αυξάνουν τις ανάγκες για στρατιωτικό εξοπλισμό κάτι που επίσης βολεύει την Αμερική. Πώς το σχολιάζετε;

Ναι. Είναι οι ΗΠΑ οι κερδισμένοι ως προς τα εξής:

Τις οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις θα τις εισπράξει κυρίως η Ευρώπης και όχι οι ΗΠΑ. Μέχρι και πριν λίγους μήνες, ακόμα και ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ έκανε λόγο ότι το ΝΑΤΟ έχει κλείσει τον κύκλο του. Μάλιστα ο Μακρόν είπε ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό. Βλέπουμε τώρα την ανάγκη των χωρών του ΝΑΤΟ για την Αμερικανική παρουσία να είναι πιο έντονη από ποτέ. Άρα ο ρόλος ο ισχυρός των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή άμυνα ενισχύεται αυτή την στιγμή και ενισχύεται και η ανάγκη των χωρών αυτών να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Άρα από αυτή την άποψη είναι κερδισμένες οι ΗΠΑ. Βλέπουμε επίσης την αύξηση στις πωλήσεις του φυσικού αερίου εξαιτίας αυτής της κρίσης. Το τέταρτο μεγάλο όφελος είναι ότι έχει παγοποιηθεί ο Nord Stream 2, o αγωγός από την Ρωσία στην Γερμανία, ένας διακαής πόθος των Αμερικανών εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης. Έχει όμως και πληγές για τις ΗΠΑ, όπως το πλήγμα στην αξιοπιστία της. Σε σχέση με αυτό, ο Ζελένσκι είπε χθες «είμαστε μόνοι μας». Τι μήνυμα στέλνει; ότι οι χώρες που είναι μαζί κα αναπτύσσουν σχέσεις, στρατηγικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, την κρίσιμη στιγμή αφήνονται μόνες τους. Αυτό το είδαμε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν άδειασαν τους Κούρδους στην Συρία για τα μάτια της Τουρκίας, όταν αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και όλους αυτούς τους φιλοαμερικανούς τους άφησαν έρμαιο των Ταλιμπάν. Εδώ να πούμε ότι έχει και ο ίδιος ο Ουκρανός Προέδρος τις δικές του ευθύνες. Υπολόγιζε ότι οι Αμερικανοί θα έστελναν έστω και ένα στρατιώτη; Θεωρούσε ότι θα είχε την στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύρραξης με την Ρωσία. Αν υπολόγιζε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι είχε λανθασμένες εκτιμήσεις.

- Οι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν και ελέγχουν την περιοχή του Τσέρνομπιλ. Τι σημαίνει αυτή η ενέργεια; Είναι ανησυχητική εξέλιξη; Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι;

Το Τσέρνομπιλ, είναι η περιοχή όπου εν καιρώ Σοβιετικής Ένωσης, υπήρχε πυρηνικός αντιδραστήρας ο οποίος μετά από ατύχημα εξερράγη και δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και με νεκρούς και μέχρι τώρα με καρκίνου, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Αυτή την στιγμή το Τσέρνπομπιλ βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας στο Ουκρανικό έδαφος.  Η περιοχή αυτή είναι από το 1985 χωρίς ζωή, ούτε σπίτια ούτε άνθρωποι και λειτούργησε ως διάδρομος των ρωσικών στρατευμάτων. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, καθώς οι αντιδραστήρες είναι θαμμένοι κάτω από την γη και απενεργοποιημένοι. Μόνο αν χτυπηθεί, ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα. Το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές αυτό το ζήτημα. 

- Θα σταματήσει στην Ουκρανία η Ρωσία; Ήδη υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν με τις εξελίξεις. Πώς το σχολιάζετε; 

Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα πάει σε χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, γιατί ξέρει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να απαντήσει με βάσει την συνθήκη  συμμαχίας. Αυτό που συμβαίνει από πλευράς ΝΑΤΟ είναι η ενίσχυση της παρουσίας του σε αυτές τις χώρες και στις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία για να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να προασπίσουν το ΝΑΤΟ. Εξάλλου το έχει πει και ο Μπάιντεν. Δεν θα περάσει αυτή την γραμμή ο Πούτιν γιατί από εδώ και πέρα αν γίνει κάτι τέτοιο θα πάμε πίσω στην ισορροπία του τρόμου, πίσω στο 1945. Επειδή πλέον Ρωσία και ΝΑΤΟ έχουν πυρηνικά όπλα λειτουργεί αυτό που λέμε «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Άρα προ του πυρηνικού κινδύνου δεν θα κάνουν και οι δύο κάποιο βήμα που θα τον προκαλέσει.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air, o Χαράλαμπος Χρυσοστόμου:

Home