Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναλυτές: Πολιτική ισορροπία έφεραν οι εκλογές στην Τουρκία

Offsite Team -
02.04.2019 - 13:01

Αναλυτές: Πολιτική ισορροπία έφεραν οι εκλογές στην Τουρκία

Thumbnail
Σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές.

Πολιτική ισορροπία έφερε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι από την μια το 52% του λαού στον κυβερνητικό συνασπισμό αποκλείστηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και από την άλλη η νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στους μεγαλύτερους δήμους της Τουρκίας δημιούργησε πίεση στην κυβέρνηση για αλλαγή αλλά έδωσε και κίνητρα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για να επικεντρωθεί στους δήμους και να παράγει έργο.

Εκτιμούν ακόμη ότι ο λαός έστειλε μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας ‘συμβιβαστείτε’ επειδή όλοι πλέον κουράστηκαν με τις διαμάχες τους. 

Το βέβαιο είναι ότι πλέον όλοι παραδέχονται πως για 4.5 χρόνια δεν θα υπάρχουν εκλογές στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι ναι μεν με το ποσοστό του 44% που έλαβε το κόμμα του και την ανάδειξή του για άλλη μια φορά σε πρώτο κόμμα, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη του λαού προς τον ίδιο, ωστόσο παραδέχτηκε και το βράδυ των εκλογών ότι χρειάζονται αλλαγές.

Πρόωρες εκλογές δεν θέλει ούτε το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί το οποίο κατάφερε με να διπλασιάσει τους δημάρχους του σε όλη τη χώρα επωφελούμενο από τη συμμαχία του με το ΑΚΡ, ωστόσο τα ποσοστά του ήταν χαμηλά σε όλη την επικράτεια, έφτασαν μόνο το 7%.

Το ίδιο και το άλλο ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μερά Ακτσενέρ το οποίο μάλιστα δεν επωφελήθηκε από τη συμμαχία της με το CHP και δεν κατάφερε να πάρει κανένα δήμο, είχε και ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 7,5%. Ωστόσο η Μεράλ Ακσενέρ μιλάει επίσης για επιτυχία λέγοντας ότι χωρίς το κόμμα της δεν θα αποκλειόταν το ΑΚΡ από τους δήμους της Άγκυρας, της Σμύρνης και της Αττάλειας. Πάντως αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η ακροδεξιά στην Τουρκία (MHP- Καλό Κόμμα) έχασε ποσοστά πέφτοντας στο 15% ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε φτάσει συνολικά στο 21%.  

Το στοίχημα CHP με τον εαυτό του

 

 Όσο για το CHP έχει τώρα στα χέρια του μια μεγάλη ευκαιρία για να αποδείξει μέσα στα επόμενα 4,5 χρόνια ότι μπορεί να παράξει σοβαρό έργο στους δήμους, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και να διεκδικήσει την εξουσία με ένα σοβαρό υποψήφιο. Άλλωστε και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ από τους δήμους είχε ξεκινήσει την πορεία τους προς την επιτυχία επιλύοντας βασικά προβλήματα του λαού, όπως αυτό του νερού και των σκουπιδιών και αποδεικνύοντας ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά με δουλειά και αφοσίωση στην υπηρεσία του λαού.

Αν το CHP που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό για την κακή διαχείριση του στους δήμους της Τουρκίας γενικότερα, κερδίσει το στοίχημα θα εξαρτηθεί από το ίδιο και μόνο. Πάντως και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς αλλά και ο Εκρέμ Ιμάμογλου της Κωνσταντινούπολης δηλώνουν έτοιμοι να δουλέψουν υπηρετώντας τον λαό. 

 

Παράγοντας οικονομία

 

Τί λένε όμως οι αναλύσεις για τους λόγους που το ΑΚΡ έχασε τους βασικούς δήμους της Τουρκίας αλλά είχε και μια μικρή πτώση στα ποσοστά του; Πρώτον, βασικός παράγοντας είναι η οικονομία και ο πληθωρισμός που επηρέασε τις τσέπες των ανθρώπων ειδικά στα αστικά κέντρα. Ωστόσο τελικά η οικονομία δεν επηρέασε τόσο ώστε να έχει τεράστιες απώλειες στα ποσοστά του το ΑΚΡ. Πολιτικοί αναλυτές λένε πως αν υπήρχε μια ισχυρή αντιπολίτευση ενδεχομένως να γινόταν και αυτό.

 Δεύτερον, πολλοί ψηφοφόροι του ΑΚΡ δεν πήγαν στις κάλπες να ψηφίσουν, επαληθεύοντας τις δημοσκοπήσεις που έλεγαν ότι δεν υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων του ΑΚΡ σε άλλα κόμματα και ότι το πρόβλημα ήταν ότι το ΑΚΡ δεν μπορούσε να τους πάει στις κάλπες. Γι αυτό και η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πιο χαμηλή από ότι σε προηγούμενες αναμετρήσεις που έφτανε το 88%  περίπου. 

Τρίτος παράγοντας ήταν η μη συμμετοχή υποψηφίων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στις μεγάλες πόλεις, καθότι το φιλοκουρδικό κόμμα επέλεξε να κατεβάσει υποψηφίους κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ΑΚΡ στα αστικά κέντρα. 

 

Θα λάμψει το αστέρι Ιμάμογλου;

 

Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον η αντιπολίτευση έχει αντιληφθεί ότι ενωμένη μπορεί να κερδίσει το ΑΚΡ, γι αυτό και αναμένεται ότι αυτή η συμμαχία της αριστεράς της Τουρκίας με την ακροδεξιά αντιπολίτευση θα συνεχιστεί. Πάντως ο Αχμέτ Χακάν της Χουριέτ γράφει ότι με την εκλογή Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη γεννήθηκε ένα αστέρι, ωστόσο εξαρτάται από τον ίδιο τον Ιμάμογλου αν θα λάμψει ή θα σβήσει.

Στο ερώτημα πάντως εάν ο Ιμάμογλου μπορεί να αναλάβει την ηγεσία του CHP, εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον σύντομα καθώς η απάντηση που θα πάρει από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι: “Η δική σου επιτυχία είναι και δική μου” και το θέμα θα κλείσει. Πάντως φαίνεται άλλωστε να έχει δικαιωθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είχε επιλέξει προσωπικά τις υποψηφιότητες Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου παρά τις αντιδράσεις μέσα στου κόμμα του. Χαρακτηριστικά για τον Εκρέμ Ιμάμογλου έλεγαν “πως και από που εμφανίστηκε αυτός ο Ιμάμογλου; Ένας δήμαρχος ενός μικρού δήμου!”. Πάντως ο Αχμέτ Χακάν σχολιάζει ακόμη πως η νίκη της αντιπολίτευσης στους δήμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης είναι σημαντική αλλά με το 52% που έλαβε η συμμαχία στην οποία συμμετείχε το ΑΚΡ και με το 38% που έλαβε η συμμαχία στην οποία συμμετείχε το CHP το να πουν ότι ‘πέτυχε η αντιπολίτευση’ σημαίνει τουλάχιστον ότι “πετούν στα σύννεφα’.

Οι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ακόμη ότι ενδεχομένως δύσκολα να καταφέρουν ωστόσο να κάνουν δουλειά στους δήμους οι δήμαρχοι του CHP καθώς θα έχουν απέναντί τους δημοτικά συμβούλια τα στα οποία έχει την πλειοψηφία το ΑΚΡ.

Γιατί μπορεί ο λαός να επέλεξε δημάρχους της αντιπολίτευσης αλλά προτίμησε να υπερψηφίσει δημοτικούς συμβούλους του ΑΚΡ δίνοντάς τους την πλειοψηφία, κάτι που τόνισε και ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του το βράδυ των εκλογών. 

 Απαρατήρητο δεν μπορεί να είναι και το σχόλιο του Αμπτουλκαντίρ Σελβί της Χουριέτ ότι “ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε δημοκρατική ωριμότητα’ απέναντι στα αποτελέσματα λέγοντας ότι θα αποδεχτούν την απόφαση του λαού όποια και να είναι. Μάλιστα η γνωστή δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτυχία του πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ισχυρίστηκε  ότι έχει πλέον καταρριφθεί το ταμπού στην Τουρκία ότι “το ΑΚΡ δεν φεύγει από την εξουσία και πως θα κάνει το παν για να παραμείνει, ακόμη και αν χάσουν δεν θα φύγουν”. 

 

Home