Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αναμονή 14 ωρών για το «ύστατο χαίρε»

Offsite Team
- 16.09.2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αναμονή 14 ωρών για το «ύστατο χαίρε»

Για ακόμη ένα 24ωρο επαναλαμβάνεται το σκηνικό της πολύωρης αναμονής, με την ουρά να έχει φτάσει τα οκτώ χιλιόμετρα

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί συνωστίζονται και σήμερα στην ουρά για τον αποχαιρετισμό της βασίλισσας Ελισάβετ και δεν σταματούν στο εμπόδιο της φυσικής κούρασης, αλλά συνεχίζουν να περιμένουν για τη στιγμή που θα περάσουν τις πύλες του Ουέστμινστερ Χολ.

Για ακόμη ένα 24ωρο επαναλαμβάνεται το σκηνικό της πολύωρης αναμονής, με την ουρά να έχει φτάσει τα 8 χιλιόμετρα, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.Οι πόρτες, πάντως, στο Southwark Park, στο κεντρικό Νοτιοανατολικό Λονδίνο, έκλεισαν νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι κόσμος μπορούσε να ακολουθήσει την ουρά για να φτάσει στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ Β'. Η αναμονή για να μπει κανείς στο Ουέστμινστερ Χολ υπολογίζεται ακόμη και στις 14 ώρες

Δείτε live:

Οι πόρτες, πάντως, στο Southwark Park, στο κεντρικό Νοτιοανατολικό Λονδίνο, έκλεισαν νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι κόσμος μπορούσε να ακολουθήσει την ουρά για να φτάσει στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ Β'. Η αναμονή για να μπει κανείς στο Ουέστμινστερ Χολ υπολογίζεται ακόμη και στις 14 ώρες.

Αποφασίστηκε, νωρίτερα, από την κυβέρνηση να αποτραπεί καποια στιγμή η είσοδος στην ουρά για έξι ώρες. Αποτέλεσμα των σχεδίων αυτών, να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη διαδικασία για το λαϊκό προσκύνημα.

Σε μια ενημέρωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, ανέφερε ότι το πάρκο Southwark, όπου τελειώνει επίσημα η ουρά για το Ουέστμινστερ, είχε «φτάσει στο πικ της χωρητικότητάς του» και η είσοδος θα «διακοπτόταν για τουλάχιστον έξι ώρες».

«Μην επιχειρήσετε να μπείτε στην ουρά μέχρι να ανοίξει ξανά» ήταν η συμβουλή, με την οποία έκλεινε η ανακοίνωση.

Τα απρόοπτα δεν έλειψαν κατά τα προηγούμενα 24ωρα από το λαϊκό προσκύνημα.

Ορισμένοι πολίτες επιχείρησαν να μπουν με τα βρέφη τους ακόμη και με κατοικίδιά τους στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ, ενώ όπως είναι φυσικό, λόγω εξάντλησης, δεν έλειψαν και τα επεισόδια λιποθυμίας.

Εκτιμάται, πάντως, ότι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που θα περάσουν από το Ουέστμινστερ Χολ θα πλησιάσει το μισό εκατομμύριο, πιο συγκεκριμένα θα ξεπεράσει τις 350.000.

Για τους τελευταίους, δε, που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία συστήνεται να μπουν στην ουρά στις 12:30 της Κυριακής αφού το λαϊκό προσκύνημα θα σταματήσει στις 06:30 (τοπική ώρα) τη Δευτέρα.

Το λαϊκό προσκύνημα την Πέμπτη

Ουρά που ξεπερνούσε τα 6 χλμ παρατηρήθηκε για την είσοδο στον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο της Ελισάβετ Β'. Η προσμονή του κόσμου για την ώρα του αποχαιρετισμού ήταν τέτοια που μπορούσαν να περιμένουν ακόμη και 10 ώρες για να ακολουθήσουν μια διαδικασία που θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη τους.«Καθηλωτικό»... αυτόν τον προσδιορισμό επιλέγει πολίτης για να δώσει τη γεύση που του άφησε το Ουέστμινστερ Χολ.

Πολίτες ανεξαρτήτως ηλικιών συμμετείχαν στη διαδικασία, μπαίνοντας στον χώρο όπου «βρίσκεται» η Ελισάβετ Β', λίγες ημέρες πριν από κηδεία, τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο Ουέστμινστερ Χολ το φέρετρο για λαϊκό προσκύνημα.

«Δεν έχω συναντήσει από κοντά τη βασίλισσα, αισθάνομαι όμως ότι είναι συνδετικός κρίκος για τη δική μου γενιά» δήλωσε 70χρονος βγαίνοντας από τον χώρο όπου βρίσκεται το φέρετρο.

«Αισθάνομαι γαλήνη που μπορώ αποτίσω φόρο τιμής σε ένα γαλήνιο μέρος» δήλωσε 34χρονος που ταξίδεψε από το Μπέρμιγχαμ στο Λονδίνο.

«Η ησυχία είναι τέτοια που και να πέσει μια καρφίτσα ακούγεται» λέει 65χρονος, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον χώρο γύρω από το Ουέστμινστερ Χολ συνεχίζεται η δικαδικασία. Το τελετουργικό για τους επίσημους προσκεκλημένους - Τι πρέπει να κάνουν πριν από την κηδεία

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και να παραστούν στη δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρολος μία ημέρα πριν από την κηδεία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πάνε στη Βρετανία είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα παραθέσουν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ την Κυριακή.

Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης, να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Γουίνδσορ για την ταφή.

Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κράτους σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και τη Μιανμάρ. Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα επέκριναν την πρόσκληση στο Πεκίνο και ζήτησαν να μην επιτραπεί στην κινεζική αντιπροσωπεία να μπει στο κοινοβούλιο, όπου πέρσι εγκρίθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κινεζική κυβέρνηση στους Ουιγούρους.

Συνολικά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία και τη βασιλική δεξίωση της Κυριακής.

Πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στο Λονδίνο. Μεταξύ των πολιτικών που θα παραστούν στην κηδεία είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.

Η διορία που έχουν οι χώρες για να δεχτούν ή να απορρίψουν την πρόσκληση λήγει σήμερα. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο όλων των προσκεκλημένων ξένων ηγετών, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Home