Βρ.Βάσεις: Απόφαση "χαστούκι" στο Ην.Βασίλειο για Μαυρίκιο

Βρ.Βάσεις: Απόφαση "χαστούκι" στο Ην.Βασίλειο για Μαυρίκιο

Η απόφαση για τις Βρετανικές Βάσεις στον Μαυρίκιο

Σε μια εξαιρετικής σημασίας απόφαση -γνωμοδότηση προχώρησε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Έκρινε ως παράνομη τη διαδικασία με την οποία κατακράτησε το Ηνωμένο Βασίλειο και οικειοποιήθηκε της περιοχής του Αρχιπελάγους Chago στο Μαυρίκιο, όπως έγινε από το 1968 μέχρι και σήμερα.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως πρόκειται για μια λανθασμένη πρακτική η οποία θα πρέπει να τερματιστεί από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου το συντομότερο δυνατό.  

Κάλεσε ξεκάθαρα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο , το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τη διοίκηση στο Chagos, καθώς η διαδικασία με την οποία έγινε η διευθέτηση το 1968 στερείται νομιμότητας. 

όλες οι λεπτομέρειες

Επικοινωνήσαμε με τον νομικό, Νικόλα Ιωαννίδη ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που τοποθετήθηκε στη Χάγη για λογαριασμό της Κύπρου για την υπόθεση αυτή, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για μια "απόφαση σταθμό", η οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται να παρέχει εξαιρετικά εργαλεία για όποια χώρα θέλει να προσφύγει κατά της διατήρησης Βρετανικών Βάσεων στο πλαίσιο της αποικιοκρατίας, όπως είναι η Κύπρος. 

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο γνωμοδότησε πως, δεν έγινε νομότυπα η αποαποικιοποίηση του Μαυρίκιου και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει άμεσα. Το κύριο δικαίωμα το οποίο επικαλέστηκε το Δικαστήριο είναι αυτό της αυτοδιάθεσης των λαών. 

Εξαιρετικής σημασίας επίσης το γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε ως διεθνή συμφωνία, τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Μαυρικίου, της χώρας που είχε δηλαδή την εξουσία πάνω σε μια αποικία της, την ώρα της συμφωνίας.  

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση και το σκεπτικό στο επισυναπτόμενο έγγραφο πιο κάτω

Home