Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βρετανός Υπουργός Ευρώπης: Βεβαίωση στήριξης για ΔΕΑ

Offsite Team -
01.12.2022 - 18:15

Βρετανός Υπουργός Ευρώπης: Βεβαίωση στήριξης για ΔΕΑ

Kαι λύση Κυπριακού εντός παραμέτρων ΗΕ

Τη σημασία της πλήρους πρόσβασης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) σε όλες τις τοποθεσίες ενδιαφέροντος, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι. 

Ο Βρετανός αξιωματούχος επαναβεβαιώνει παράλληλα τη στήριξη του Λονδίνου σε λύση του Κυπριακού εντός παραμέτρων Ηνωμένων Εθνών.

Η επιστολή του κ. Ντόχερτι με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή έρχεται ως απάντηση σε προηγούμενες επικοινωνίες της παροικιακής οργάνωσης με την τέως Πρωθυπουργό Λιζ Τρας και με τον διάδοχό της Ρίσι Σούνακ.

Στη επιστολή προς την κα Τρας αναφορικά με τη ΔΕΑ, ο κ. Καραολής έγραφε πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση μιας ολοκλήρωσης αυτού του συνεχιζόμενου ανθρωπιστικού δράματος για τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει δίχως περιστροφές την Τουρκία να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές τοποθεσίες στα κατεχόμενα με στόχο την εκταφή σορών, σε πληροφορίες για σημεία ταφής και σε στρατιωτικά αρχεία.

Ο Υπουργός Ευρώπης αναφέρει στην απάντησή του πως το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί στενή επαφή με τη ΔΕΑ. Προσθέτει πως το Λονδίνο φρόντισε ώστε στην ανανέωση εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να συμπεριληφθεί κάλεσμα προς όλα τα μέρη «να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ, ρητώς μέσω παροχής πλήρους πρόσβασης, χωρίς καθυστέρηση, σε όλες τις περιοχές και ανταποκρινόμενα εγκαίρως σε αιτήματα για αρχειακές πληροφορίες επί πιθανών τοποθεσιών ταφής».

Αγγίζοντας και το περιεχόμενο της επιστολής της Ομοσπονδίας προς τον Πρωθυπουργό Σούνακ με αφορμή την πρόσφατη μαύρη επέτειο της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ντόχερτι προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση παραμένει μέσω μιας δίκαιης και με διάρκεια λύσης στο νησί, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να επιτευχθεί μια λύση στην Κύπρο και συνδιαλέγεται ενεργά με όλα τα μέρη επ’ αυτού».

Ο κ. Ντόχερτι παραπέμπει επίσης στις συναντήσεις που είχε στις 15 Νοεμβρίου στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ηνωμένα Έθνη λόρδο Άχμαντ, με τους οποίους επαναβεβαίωσε τη βούληση στενής συνεργασίας για μια δίκαιη και με διάρκεια λύση στο Κυπριακό, «εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης προσθέτει πως το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί με συνέπεια όλες τις πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές λύσης.

Ενώ, συνεχίζει, εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καθορίσουν τις λεπτομέρειες μιας λύσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμβάλλει προς μια λύση, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας λύση «εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένη στο μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ένα μοντέλο διεθνώς αποδεκτό που είναι κατά τη βρετανική πεποίθηση αρκετά ευρύ ώστε να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

ΚΥΠΕ

Home