Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Brexit: Ανοικτό το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου τον Απρίλη

Offsite Team
- 27.03.2019

Brexit: Ανοικτό το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου τον Απρίλη

Thumbnail
Ο Τουσκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο

Ορόσημο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την 12η Απριλίου για την πορεία του Brexit, την ώρα που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ παρομοίασε τη Βρετανία με Σφίγγα που πρέπει επιτέλους να μιλήσει, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εμφανίστηκε να υποστηρίζει και τις δύο τάσεις για συμφωνημένη ή άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

Ο κ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι πολύ πιθανόν τον Απρίλιο να συγκληθεί και πάλι Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών για να συζητήσουν το Brexit.

 

Στην ολομέλεια μίλησαν και αρκετοί Βρετανοί Ευρωβουλευτές από τα δύο «στρατόπεδα», με τον αρχιτέκτονα της εκστρατείας του Brexit, Νάϊτζελ Φάρατζ να χαρακτηρίζει τη συμφωνία Μέι – Συμβουλίου ως εθνική ταπείνωση και να επιτίθεται στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, επειδή «δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ». Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του και ιδιαίτερα στον υπέρμαχο της θέσης να δοθεί χρόνος στη Βρετανία, Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρο της ομάδας ALDE, ρώτησε «είστε σίγουροι ότι θέλετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερους Βρετανούς που θέλουν την αποχώρηση; Είστε σίγουροι ότι θέλετε εμένα στο Ευρωκοινοβούλιο;».

 

Τον λόγο στην Ολομέλεια έλαβε πρώτα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση της εαρινής συνόδου για παράταση με δύο σενάρια έγινε κατόπιν αιτήματος της Τερέζα Μέι. Εξήγησε ότι το πρώτο σενάριο προνοεί πως εάν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα η συμφωνία, το Συμβούλιο θα δώσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου. Το δεύτερο σενάριο, είπε, προνοεί πως εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα, τότε μέχρι τις 12 Απριλίου θα περιμένουν τη Βρετανία «να δείξει την πορεία».  

«Και εδώ, επιτρέψτε μου να κάνω μια προσωπική παρατήρηση στους βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Τουσκ προσθέτοντας ότι πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να επανεξετάσει τη στρατηγική του Brexit, πράγμα που φυσικά θα σήμαινε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές, όπως διευκρίνισε.  

Και τότε, πρόσθεσε, υπήρξαν φωνές που έλεγαν ότι αυτό θα ήταν επιβλαβές ή ενοχλητικό για κάποιους. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: μια τέτοια σκέψη είναι απαράδεκτη. Δεν μπορείτε να προδώσετε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπων που υπέγραψαν την αναφορά για την ανάκληση του άρθρου 50, του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που διεξήγαγαν τη λαϊκή ψηφοφορία ή της αυξανόμενης πλειοψηφίας των ανθρώπων που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από εσάς σε αυτή την αίθουσα. Επειδή είναι Ευρωπαίοι».  

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρομοίασε τη Βρετανία με τη Σφίγγα. «Η Σφίγγα μου φαίνεται ανοικτό βιβλίο κοντά στη Βρετανία και δεν ξέρω πότε το κλειστό βιβλίο της Βρετανίας – Σφίγγας θα ανοίξει επιτέλους να μιλήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιούνκερ που δεν θέλησε να πει περισσότερα για το θέμα του Brexit.  

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανεξαρτησίας του ΗΒ, Νάιτζελ Φάρετζ ανέφερε στην παρέμβασή του ότι η συμφωνία αποχώρησης που υπάρχει είναι πολύ κακή, δεν είναι Brexit και δεν πρόκειται να εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων. Θέλετε όντως μια παράταση του άρθρου, θέλετε να συζητάτε το Brexit γα άλλα δύο χρόνια, ενώ μπορείτε να συζητάτε κάτι άλλο, θέλετε όντως το ΗΒ να στείλει και άλλους Βουλευτές στις ευρωεκλογές που θα είναι υπέρ της αποχώρησης, διερωτήθηκε ο κ. Φάρατζ, «θέλετε να επιστρέψω εγώ στο Ευρωκοινοβούλιο;»

 

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Φάρατζ του είπε ότι εάν πιστεύει πως οι Βρετανοί άλλαξαν γνώμη σε σχέση με το Brexit τότε «έχετε παραισθήσεις». Είμαστε 15-20% μπροστά και αν είχαμε δεύτερο δημοψήφισμα θα ήμασταν μπροστά με μεγάλη διαφορά, πρόσθεσε ο Βρετανός Ευρωβουλευτής προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν.  

Απαντώντας στον κ. Φάρετζ ο Ντόναλντ Τουσκ του είπε ότι έχουν γίνει τα δύο δημοψηφίσματα, το δεύτερο ήταν το 2016 ενώ το πρώτο το 1975 όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν να μπουν στην ΕΕ. «Ήταν εσείς που σκεφτήκατε πριν από τρία χρόνια ότι ήταν δυνατόν να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα για να ακυρωθεί το προηγούμενο. Παρακαλώ να είστε συνεπείς και σήμερα».  

Ο Βρετανός Ευρωβουλευτής από την Σκωτία, Αλεν Σμίθ είπε ότι υπάρχουν πολλοί στην Σκωτία που δεν θέλουν αυτό που συμβαίνει. «Μην μας κλείσετε τις πόρτες, πολλοί εργάζονται για να ανατρέψουν την κατάσταση. Δεν θέλουμε να ανακατευτείτε στα δικά μας αλλά αφήστε ένα φως να καίει για να γυρίσουμε σπίτι μας». Ο κ. Σμιθ ανέφερε ότι εάν η Σκωτία απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τη θέλησή της, τότε «η ανεξαρτησία θα είναι η μόνη λύση».  

Στην συζήτηση στην Ολομέλεια παρενέβησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των ομάδων του ΕΚ χαρακτηρίζοντας καλή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή κάνοντας κριτική στο ότι έχει δοθεί πολύς χρόνος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μαξ Βέμπερ είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση χωρίς διευκρινίσεις από τη Βρετανία για το τί θα γίνει, ενώ ο Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών ζήτησε από τους υπέρμαχους του Brexit «να έχετε την εντιμότητα να ζητήσετε συγνώμη από τον βρετανικό λαό γιατί δημιουργήσατε μια κατάσταση και δεν ξέρετε τι κάνετε».  

Δεν είναι η ώρα για αυταρέσκεια αλλά για αυτοκριτική, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το ρολόι χτυπά. Χρόνο στους Βρετανούς να λύσουν το θέμα εντός της Βουλής τους με διακομματική συνεργασία, ζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φέρχοφσταντ που χαρακτήρισε το Brexit υπαρξιακό θέμα και επιτέθηκε στο Νάιτζελ Φάρατζ λέγοντας «εκπλήττομαι που ειστε εδώ, νόμιζα ότι θα ήσασταν κάπου στο Λονδίνο να κάνετε παρέλαση».  

Την προστασία των δικαιωμάτων όσων μετά το Brexit θα είναι πολίτες τρίτων χωρών στη Βρετανία, ζήτησε η Πρόεδρος της Ενωμένης Αριστεράς ζητώντας να τηρηθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και να υπάρξει σκληρό σύνορο μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Home