Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Brexit: Σε τι διαφέρει η συμφωνία του Τζόνσον από εκείνη της Μέι

Offsite Team
- 18.10.2019

Brexit: Σε τι διαφέρει η συμφωνία του Τζόνσον από εκείνη της Μέι

Thumbnail
Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο

Η προηγούμενη συμφωνία για το Brexit, η οποία είχε επιτευχθεί όταν πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν η Τερέζα Μέι, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την έγκριση της βουλής. Αντιμέτωπος με την ίδια πρόκληση καλείται να βρεθεί τώρα και ο Μπόρις Τζόνσον. Μπορεί η συμφωνία να είναι διαφορετική, αλλά το «στοίχημα» είναι το ίδιο.

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν, χθες, σε μια νέα συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της ευρωπαϊκής «οικογένειας» συντεταγμένα, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει και το «ok» της βρετανικής βουλής. 

Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και μέχρι τότε, το μέλλον των σχέσεων Βρετανίας - ΕΕ δεν μπορεί παρά να παραμένει αβέβαιο. Τα σενάρια είναι τα ακόλουθα: Brexit βάσεις της νέας συμφωνίας, Brexit χωρίς συμφωνία, καθυστέρηση του Brexit, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα. 

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή και ότι ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις από μέρους των αντιπολιτευτικών κομμάτων της Βρετανίας σε σχέση το νέο σχέδιο συμφωνίας. 

Πρόκειται για τη δεύτερη Συμφωνία Αποχώρησης που συνάπτουν Λονδίνο και Βρυξέλλες, καθώς η πρώτη που είχε επιτευχθεί όταν πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν η Τερέζα Μέι, είχε απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. 

Σε τι, όμως, διαφέρει η νέα συμφωνία που φέρνει στη βουλή ο Μπόρις Τζόνσον από εκείνη της Τερέζα Μέι;

Το CNBC παραθέτει κάποια βασικά σημεία διαφοροποίησης: 

  • Σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία, η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι μέρος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου - αλλά όχι του ευρωπαϊκού τελωνειακού εδάφους. Μερίδα Βρετανών βουλευτών είχε απορρίψει την προηγούμενη συμφωνία, επειδή η Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν σε ξεχωριστή τελωνειακή ζώνη από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Εντούτοις, βάσει της νέας συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα γεωργικά προϊόντα.
  • Ακόμη, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της προκειμένου η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα ψηφίσει εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτήν τη συμφωνία, τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, αυή η ψηφοφορία συνιστά «ακρογωνιαίο λίθο» της νέας συμφωνίας. Σημειωτέον ότι καθ'όλη της διάρκεια της διαδικασίας του Brexit, βουλευτές της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν επιμείνει στην ανάγκη να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. 

Επιπροσθέτως, κάποια άλλα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής: 

  • Τα προϊόντα από τη Βόρεια Ιρλανδία μπορούν να χαρακτηρίζονται ως προϊόντα «από το Ηνωμένο Βασίλειο».
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισπράττει ΦΠΑ (φόρο προστιθέμενης αξίας) από τη Βόρεια Ιρλανδία. Δηλαδή τα έσοδα που θα προκύπτουν από συναλλαγές που φορολογούνται στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν θα εμβάζονται στην ΕΕ.
  • Θα υπάρξει μια νέα ομάδα εργασίας που θα επιβλέπει την εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου, θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και θα προεδρεύεται από κοινού από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

sputniknews.gr

Home