Brexit: Στα δύο η κυβέρνηση – Υπουργοί ζητούν την αποχώρηση Μέι

Οι Υπουργοί χωρίζονται υπέρ και κατά της Μέι

Μία ακόμη συζήτηση του κοινοβουλίου για το Brexit έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας (25/03), η οποία αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι  συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Μέι συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από τη θέση της.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, περιλαμβάνεται μία διακομματική (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής υποστήριξη, και αφορά τη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει την μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit. Οι άλλες προτάσεις αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τον κοινοβουλευτικό χρόνο για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο σχέδιο της Τερέζα Μέι, την παράταση του άρθρου 50 κατά δύο χρόνια προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα κ.ά.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται ενημέρωση του Σώματος από την πρωθυπουργό σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, για το Brexit.

1

«Μια μη συμφωνία του Brexit είναι όλο και πιο πιθανή»

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι μια μη συμφωνία του Brexit είναι "όλο και πιο πιθανή", σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά την παράταση δύο ακόμη εβδομάδων που έδωσε η ΕΕ στη Βρετανία για να επιλύσει το πολιτικό της αδιέξοδο, παρότι είναι αμφίβολο ότι αυτό θα λειτουργήσει.

"Είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το σενάριο", δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας τις προετοιμασίες της ΕΕ σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Ανταλλάσσει την πρωθυπουργία με υπερψήφιση της συμφωνίας η Μέι;

Την ίδια ώρα, πρόθυμη να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας φέρεται να είναι η Τερέζα Μέι για να περάσει η συμφωνία της για το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε στη θερινή της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές που στηρίζουν το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση - μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον - ενημέρωσε πως θα παραιτηθεί εάν ψηφίσουν τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης για το backstop που απεχθάνονται.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων – πλην του Τζόνσον – ήταν οι Ντάνκαν Σμιθ, Στιβ Μπέικερ, Τζέικομπ Ρις Μογκ, Ντέιβιντ Ντέιβις, όπως αναφέρει το ITV News.

Η πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει τις πλήρεις προθέσεις της.

Να σημειωθεί πως χθες δημοσίευμα των Sunday Times ανέφερε πως ένδεκα υπουργοί της κυβέρνησης της Μέι «συνωμοτούν» για να την εξωθήσουν σε παραίτηση.

«Ένα πλήρως ανεπτυγμένο πραξικοπηματικό σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το βράδυ για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία», τόνισε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας.

 

Ο Νάιτζελ Έβανς, βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, τόνισε πως Συντηρητικοί βουλευτές έλουν αντικατάσταση της Μέι.

«Είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι δεν θέλουν τη συμμετοχή της πρωθυπουργού στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων», είπε στο ραδιόφωνο του BBC και προσέθεσε πως η Μέι πρέπει να παραιτηθεί αν η συμφωνία της δεν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη φορά.

12