Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

COP26: Η ώρα της αλήθειας για το Κλίμα

Offsite Team
- 31.10.2021

COP26: Η ώρα της αλήθειας για το Κλίμα

Η «στιγμή της αλήθειας» για τολμηρά βήματα και ανάληψη δράσης

Οι εργασίες της COP26 άνοιξαν σήμερα, Κυριακή, στη σκιά της «γεύσης» απογοήτευσης που άφησε η σύνοδος της G20 και η απουσία «χειροπιαστών» δεσμεύσεων για το κλίμα εκ μέρους των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, γεγονός το οποίο εντείνει τον προβληματισμό ως προς την έκβαση των δύσκολων συνομιλιών.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος των ηγετών, με 120 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -ανάμεσά τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δίνουν το παρών. Αρκετές είναι αντίθετα οι ηχηρές απουσίες, στις οποίες συγκαταλέγονται οι πρόεδρο Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα, που θα μετάσχουν μέσω βιντεοσύνδεσης.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα εκφωνήσουν ομιλίες, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και δεσμεύσεις για την περαιτέρω μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, προτού ξεκινήσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για τους κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού.

Έξω από το συνεδριακό κέντρο χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να βγουν στους δρόμους ζητώντας να αναληφθεί άμεση δράση για το κλίμα, εξ ου και τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά. Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα ήδη από το Σάββατο, ενώ στη Γλασκώβη βρίσκεται και η «οδηγός» του αγώνα υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους για το κλίμα στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης του ΟΗΕ δεν πρόκειται να υπογραφεί μία νέα συμφωνία ή να καταγραφεί μία μεγάλη νίκη.

Στόχος είναι πολλές μικρές νίκες, από τις επίσημες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ως τις νέες δεσμεύσεις που πρόκειται να ανακοινώσουν στη διάρκεια της διάσκεψης χώρες, εταιρείες και επενδυτές.

Η επιτυχία της COP26, η διεξαγωγή της οποίας καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας της Covid-19, θα εξαρτηθεί από το εάν θα διατηρήσει ζωντανή τη δέσμευση να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή -επίπεδο το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα αποτρέψει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Προς επίτευξη του στόχου, στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015 υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απαιτείται ισχυρή πολιτική θέληση και διπλωματία προκειμένου να αντισταθμιστούν η ανεπαρκής δράση και οι κενές υποσχέσεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 -σε σχέση με τα επίπεδα του 2010- και να μηδενιστούν ως το 2050.

Κατά τη διάρκεια της COP26 θα πρέπει να διασφαλιστούν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, να συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των κανόνων προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Γλασκώβη να μην αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα» δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ακόμη κι αν οι πρόσφατες δεσμεύσεις ήταν ξεκάθαρες και αξιόπιστες -και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για κάποιες από αυτές-, εξακολουθούμε να οδεύουμε προς την κλιματική καταστροφή» προειδοποιούσε.

Σήμερα, στον απόηχο της συνόδου κορυφής της G20 που έδωσε τον «τόνο», ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν αναλήφθηκαν «χειροπιαστές» δεσμεύσεις, λέγοντας πάντως πως τουλάχιστον δεν «γκρεμίστηκαν» οι ελπίδες του και προσβέποντας πλέον στην COP26.

«Φεύγω από τη Ρώμη χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι ελπίδες μου, αλλά τουλάχιστον δεν γκρεμίστηκαν» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter αναχωρώντας για τη Γλασκώβη, όπου θα μείνει στραμμένο επί δύο εβδομάδες το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το τελικό ανακοινωθέν της G20, η οποία συνεδρίασε επί διήμερο στη Ρώμη, περιορίστηκε σε έκκληση για δράση προς περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου -χωρίς ρητές δεσμεύσεις, ειδικά ως προς την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες στη Ρώμη αφήνει τεράστιο έργο να συντελεστεί στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP

cnn.gr

Home