Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Offsite Team -
16.05.2022 - 21:19

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οικονομικές και όχι πολιτικές οι θέσεις της Ουγγαρίας για το εμπάργκο πετρελαίου, ανέφερε ο Μπορέλ

Η συζήτηση αναφορικά με τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχει χαρακτήρα ανησυχιών που δεν εκφράστηκαν με πολιτικούς αλλά με οικονομικούς και τεχνικούς όρους, και περνά μέσα από την ανάλυση του κόστους και της διάρκειας της απεξάρτησής της, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Αν και κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως έγινε μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» όσον αφορά τις ανησυχίες που κάποιες χώρες έχουν για το πακέτο, επισημαίνοντας ότι ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από άλλες χώρες για διάφορα θέματα, όχι μόνο από την Ουγγαρία.

Δυστυχώς σήμερα δεν υπήρξε κατάληξη για το πακέτο κυρώσεων, γι' αυτό και το ζήτημα μεταφέρεται ξανά στην COREPER και στους μόνιμους αντιπροσώπους, με το ζήτημα που αποτρέπει την επίτευξη ομοφωνίας να είναι το εμπάργκο πετρελαίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και εκτιμήσεις, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ούτε η Ουγγαρία θα ήθελε να βρεθεί απομονωμένη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, κλειδί για την κατάληξη των συζητήσεων θα αποτελέσουν οι ανακοινώσεις της Κομισιόν την Τετάρτη για το πρόγραμμα RePowerEU για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, από την οποία θα διαφανεί και η χρηματική στήριξη που θα λάβει η Ουγγαρία.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το ζήτημα που ήγειραν οι Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα για μη απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με σκάφη με σημαία της ΕΕ φαίνεται να καταλήγει με τρόπο που ικανοποιεί αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, ζητήματα όπως η παροχή υπηρεσιών και ασφάλισης σε ρωσικά σκάφη εξαρτάται και από την επίτευξη συντονισμού σε επίπεδο G7 ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα έχει εναλλακτικές σε αυτόν τον τομέα.

Ανοιχτό για την Κύπρο είναι επίσης το θέμα της απαγόρευσης δοσοληψιών που αφορούν ακίνητη περιουσία, με τη Λευκωσία να αναμένει μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση που να περιορίζει το εύρος της απαγόρευσης.

Μπορέλ: Το κόστος για Ουγγαρία μετράται σε χρήμα και χρόνο

Κληθείς εν τω μεταξύ να σχολιάσει δηλώσεις του Ούγγρου Υπουργού Εξωτερικών πως η χώρα χρειάζεται 15 με 18 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το κόστος είναι υψηλό, όμως πρόσθεσε πως η συζήτηση που γίνεται είναι τεχνική και όχι πολιτική.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για κατάληξη σε συμφωνία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αυτό που πρέπει να μετρηθεί είναι το κόστος της προσαρμογής των υποδομών της Ουγγαρίας για υποδοχή πετρελαίου από άλλες πηγές καθώς και για σύνδεση με άλλες χώρες πέραν της Ρωσίας, καθώς και ο χρόνος που θα χρειαστεί. Παράλληλα, θα πρέπει να μετρηθεί το δομικό κόστος, που αφορά μεταξύ άλλων την άνοδο των τιμών ενέργειας.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά καθώς τα θέματα είναι ιδιαίτερα τεχνικά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κατάληξη, γι' αυτό και η συζήτηση παραπέμφθηκε ξανά στους μόνιμους αντιπροσώπους σε επίπεδο COREPER. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως η συζήτηση δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα.

Ερωτηθείς αν η αντίρρηση που έχει εκφράσει δημόσια ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, στο ενδεχόμενο προσθήκης του Πατριάρχη Κύριλλου στη λίστα κυρώσεων σημαίνει πως τυχόν αφαίρεσή του θα επισπεύσει τη συζήτηση, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων και πως τέτοιο θέμα δεν έχει εγερθεί.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο διαβεβαίωσαν για τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ.

Εκτιμάται η συμμόρφωση με κυρώσεις από τις πλείστες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Όσον αφορά τη συζήτηση που οι ΥΠΕΞ είχαν με τους ομολόγους τους από τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια συνάντηση, και πως η ΕΕ καλωσορίζει την ταύτιση με την εξωτερική πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας των χωρών που το έκαναν, και εξέφρασε την ευχή άλλες, όπως η Σερβία, να το κάνουν το συντομότερο.

Όπως είπε, είναι αντιληπτές οι δυσκολίες, και εκτιμάται η ψήφος από όλες αυτές τις χώρες κατά της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως για την ΕΕ είναι ξεκάθαρο πως δεν συνάδουν πλέον η προοπτική της ΕΕ με τις στενές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.

Υπογράμμισε επιπλέον για ακόμα μια φορά πως ελπίζει σε έναρξη συζητήσεων για ένταξη με την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία πριν από το τέλος της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου, δηλαδή πριν από το τέλος του Ιουνίου.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε τέλος στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ - Καναδά με τη συμμετοχή της Καναδής ΥΠΕΞ, Μέλανι Τζολί, υπογραμμίζοντας πως ο Καναδάς είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της ΕΕ, και πως οι δύο πλευρές θέλουν να συνεργαστούν στενά για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Προς 2o γύρο η τετραμερής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας

Offsite Team -
28.06.2022 - 20:57

Προς 2o γύρο η τετραμερής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με φινλανδικά ΜΜΕ

Την πραγματοποίηση δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίαςτην Τετάρτη, ανακοίνωσε η Άγκυρα. Ο πρώτος γύρος της τετραμερούς πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, και στη συνάντηση μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Διαβάστε επίσης: Φινλανδικά ΜΜΕ: Σουηδία, Τουρκία και Φινλανδία θα ετοιμάσουν κοινό μνημόνιο για τις ανησυχίες της Άγκυρας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας, καθώς το «σουηδικό» παραμένει το κυριότερο «αγκάθι». 

Υπάρχουν κάποια σημάδια προόδου αλλά όχι οριστικό «πράσινο φως» ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος.  Σημασία για το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα έχει και η έκβαση της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν. 

Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής, έχει στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσιεύματα φινλανδικών μέσων ενημέρωσης.

 ΝΑΤΟ

Τα δημοσιεύματα, στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας και στη φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, έρχονται ενώ οι αρχηγοί κρατών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας πραγματοποιούν μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

"Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. "Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας, και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. 

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε μια «δύσκολη συζήτηση» με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χαιρετίζοντας ωστόσο μια «πρόοδο».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μαδρίτη.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ

Home