Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΕ: Καταδικάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών για Ναβάλνι

Offsite Team -
03.02.2021 - 17:24

ΕΕ: Καταδικάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών για Ναβάλνι

Thumbnail
"Οι ρωσικές αρχές συνέχισαν την καταδίκη του για την υποτιθέμενη παραβίαση της επιτήρησης του".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών να καταδικάσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι και ζητά την άμεση απελευθέρωσή του, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, εξ ονόματος των 27 κρατών μελών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ μια ημέρα προ της μετάβασής του στη Μόσχα, «στις 2 Φεβρουαρίου, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών».

«Οι ρωσικές αρχές συνέχισαν την καταδίκη του για την υποτιθέμενη παραβίαση της επιτήρησης του, ενώ ο Α. Ναβάλνι αναρρώνε στη Γερμανία από απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση που υπέστη στη Ρωσική Ομοσπονδία με στρατιωτικό χημικό παράγοντα».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη αποφανθεί, με την απόφασή του το 2017, ότι η καταδίκη του Ναβάλνι ήταν αυθαίρετη και προφανώς παράλογη».

Η ΕΕ, σημειώνει, «καταδικάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών να καταδικάσουν τον Α. Ναβάλνι και την θεωρεί απαράδεκτη καθώς έχει πολιτικά κίνητρα και αντιβαίνει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η ΕΕ «καλεί με συνέπεια τις ρωσικές αρχές να τηρήσουν τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις τους για σεβασμό και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας ενώπιον του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για δίκαιη δίκη».

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Α. Ναβάλνι, καθώς και όλων των πολιτών και των δημοσιογράφων που έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή ασκούν τα δικαιώματά τους για ειρηνική συνέλευση και ελευθερία έκφρασης», αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Αυτές οι εξελίξεις, προσθέτει, «επιβεβαιώνουν ένα συνεχές αρνητικό μοτίβο συρρίκνωσης χώρου για την αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει στο θέμα στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα συζητήσει τις επιπτώσεις του και πιθανή περαιτέρω δράση», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Μόσχα: Υπό ρωσική επιρροή το Λουκάνσκ

Offsite Team -
03.07.2022 - 16:35

Μόσχα: Υπό ρωσική επιρροή το Λουκάνσκ

O Ρώσος ΥΠΑΜ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ "απελευθερώθηκε" από τις ρωσικές δυνάμεις

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ "απελευθερώθηκε" από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις των αποσχιστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την κατάληψη του Κιέβου, η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εκδίωξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι αποσχιστές που έχουν την υποστήριξη της Μόσχας μάχονταν κατά του Κιέβου, από την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014.

Το Βερολίνο για την Ουκρανία

Η Γερμανία συζητάει με τους συμμάχους της, ενδεχόμενες εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς το Βερολίνο προετοιμάζεται για την μεταπολεμική περίοδο στην αναφερόμενη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πρωθυπουργός Όλαφ Σολτς στην γερμανική τηλεόραση  ARD.

"Συζητάμε με στενούς φίλους μας το ερώτημα σχετικά με τις εγγυήσεις ασφάλειας που μπορούν να προσφέρουν. Αυτή είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι το ίδιο, όπως θα ήταν, για μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ," είπε ο Σολτς.

 "Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο προετοιμάζουμε προσεκτικά στη σφαίρα της διπλωματίας, για την ημέρα που ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα, όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει," πρόσθεσε ο ίδιος.

ΚΥΠΕ

Home