Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Είμαστε εποικοδομητικοί, είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ

Offsite Team -
17.03.2022 - 15:33

Είμαστε εποικοδομητικοί, είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ

Αναφορικά με την συνάντησή του με τον Έλληνα ομολόγό του

Είμαστε θετικοί και εποικοδομητικοί, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ είπε ότι επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έπειτα από την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ και απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ανέφερε ότι «διεξάγουμε τις συνομιλίες μας ειλικρινά, ανοιχτά και με διαφάνεια».

Ο κ. Ακάρ είπε ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας για την τέταρτη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη», είπε. Πρόσθεσε ότι «είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση». «Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας», σημείωσε.  

Η παραβίαση της Σύμβασης του Μοντρέ δεν ωφελεί κανέναν

-----------

 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος ΥΠΑΜ υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κηρυχθεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Ακάρ είπε ότι μία από τις πιο σημαντικές εργασίες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι η εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ.

«Μιλώντας και διαπραγματευόμενοι με όλα τα μέρη για αυτό το θέμα, θέλουμε η Σύμβαση του Μοντρέ να εφαρμοστεί με πολύ σοβαρό, ειλικρινή, ανοιχτό και διαφανή τρόπο, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής τα μέρη έχουν συμμορφωθεί», ανέφερε.

Πάντα λέμε, πρόσθεσε, «ότι η Σύμβαση του Μοντρέ είναι επωφελής για όλα τα μέρη. Η παραβίαση του καθεστώτος του Μοντρέ δεν ωφελεί κανέναν».

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρακολούθηση και η συμμόρφωση με αυτήν τη συμφωνία από τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ειρήνη και τη σταθερότητα, συνεχίζουμε», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home