Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα - Εκλογές: Το νέο πολιτικό σκηνικό η Νέα Δημοκρατία και η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Offsite Team -
23.05.2023

Ελλάδα - Εκλογές: Το νέο πολιτικό σκηνικό η Νέα Δημοκρατία και η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι κομβικές για το νέο πολιτικό σκηνικό

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι κομβικές για το νέο πολιτικό σκηνικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ισχυρός πόλος, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί να παραμείνει ο ηγεμόνας στο χώρο της κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να μπει σφήνα. Η γαλάζια παράταξη κυριαρχεί στις 58 από τις 59 περιφέρειες της χώρας και ο στόχος είναι αυτό να μην ανατραπεί στις επόμενες κάλπες. Να μην υπάρξει αποσυσπείρωση και η διαφαινόμενη αυτοδυναμία να γίνει πράξη. 

Από την άλλη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει νέο κύκλο περιοδειών επικεντρώνοντας σε μέρη που δεν έχει επισκεφτεί. Έχουν καταγράψει πως οι περιοχές που βρέθηκε τα νούμερα του κόμματος ανέβηκαν σημαντικά. Το στρατηγείο θα μεταφερθεί στην Πειραιώς την άλλη εβδομάδα. Το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν τα ποσοστά του να υποχωρήσουν κάποιες μονάδες και την ίδια ώρα ένα ή δυο νέα κόμματα να μπουν στη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό ούτε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς εμπεριέχει τον «κίνδυνο» να του ζητηθεί η συμμετοχή του σε μια συγκυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη αυτό που επιθυμεί είναι να παραμείνει στο χώρο της αντιπολίτευσης και να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, μέσα στην επόμενη τετραετία, στη θέση που ήταν πριν από τις εκλογές του 2012. Δεν είναι εύκολο το στοίχημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίζες πλέον μέσα στην ελληνική κοινωνία και μια «μπετοναρισμένη» βάση που κινείται στη ζώνη του 20%. Στο 23,75% είχε κινηθεί στις ευρωεκλογές του 2019 όταν όλοι στην Κουμουνδούρου είχαν απογοητευτεί για την επίδοση του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το νέο αφήγημα περιλαμβάνει έναν διμέτωπο. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρέπει να μείνει ανεξέλεγκτη και να αλωνίζει», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Η διασπορά της ψήφου και η μικρή συσπείρωση θα αντιμετωπιστούν με την προβολή της ανάγκης να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση, υποστηρίζουν αρκετά μέλη του κόμματος. Παράλληλα λαμβάνει τέλος και το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μόνος του και απέναντι σε όσους τον στόχευσαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Οι αιχμές και οι επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα θα είναι πολλές και από την Κουμουνδούρου θα δείξουν «ποιος είναι ο ισχυρός». Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τη μάχη της επόμενης εκλογικής μάχης και όπως διαμηνύουν το κλίμα είναι ενωτικό και ποτέ δεν μπήκε στο τραπέζι από κανέναν θέμα παραίτησής του. Η «σφραγίδα» της νέας στρατηγικής που θα ακολουθηθεί θα μπει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

skai.gr

Home