Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έπεσε ο κινεζικός πύραυλος - Στον Ινδικό Ωκεανό τα συντρίμμια

Offsite Team
- 09.05.2021

Έπεσε ο κινεζικός πύραυλος - Στον Ινδικό Ωκεανό τα συντρίμμια

Το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης

Έπεσε στη Γη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, ο κινεζικός πύραυλος. Νύχτα αγωνίας επικράτησε σε όλο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Μετά τις 06:00, ώρα Κύπρου, ύστερα από την Κίνα, την είδηση της πτώσης του πυραύλου επιβεβαίωσε και η αμερικανική υπηρεσία Aerospace Corporation.

1

Απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τμήματα του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Κύπρου) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

2

Ενημέρωση της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, μετά τις 05:00, ώρα Κύπρου, έκανε λόγο για καταστροφή του πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Λίγο μετά τις 04:00, πάντως, κυκλοφόρησε από αστροφυσικούς η θέση ότι ο πύραυλος ενδεχομένως να είχε εισέλθει στη Γη και να είχε καταστραφεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Twitter πήρε φωτιά με πολλούς χρήστες να διατείνονται ότι είδαν τον πύραυλο.

Τα θραύσματα του πυραύλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, ενώ σε μερική επιφυλακή είναι η Ελλάδα καθώς βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούσαν, πάντως, ότι το γεγονός της επανεισόδου του πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα θα είχε καταγραφεί μέχρι τις 06:00, το πρωί, ώρα Κύπρου, ενώ, όπως διατείνονται οι ειδικοί, ακόμη και η διαφορά ενός λεπτού στην ώρα επιστροφής θα μπορούσε να αλλάξει την τελική τοποθεσία πτώσης των συντριμμιών κατά 470 χιλιόμετρα.

Η ομάδα παρακολούθησης του διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εκτιμήσει ότι ο πύραυλος θα έφτανε στη Γη στις 02:30 (Παγκόσμια Ώρα). 

Η διαδρομή, την οποία θα ακολουθήσει ο πύραυλος, κρίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη, ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις συντείνουν στο ενδεχόμενο να πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή ήταν και η τελευταία πρόβλεψη που έδωσε η Aerospace Corporation, ενώ Αμερικανοί αστροφυσικοί εκτίμησαν ότι ίσως ο πύραυλος περάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως έγραψε, λίγο μετά τις 04:00,  στο Twitter, o αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακντάουελ, ο πύραυλος ενδέχεται να έχει ήδη εισέλθει στη Γη και  καταστραφεί. Oι τελευταίες προβλέψεις για τις τοποθεσίες συντριβής εστίαζαν από την Κόστα Ρίκα μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Φωτογραφία από τηλεσκόπιο καθώς ο πύραυλος διασχίζει τα άστρα

3

Αγωνία επικρατεί για το εάν τα θραύσματα του πυραύλου θα πέσουν σε κατοικημένη περιοχή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες με την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους.

Χάρτης που δημοσιεύτηκε νωρίτερα με τα πιθανά σημεία επανεισόδου 

4

Πολλά σενάρια έχουν διατυπωθεί για τη θέση επανεισόδου του πυραύλου, με ταχύτητα 30 χιλιάδων χλμ/ώρα. Υπάρχει και μια μεγάλη πιθανότητα το επίμαχο σημείο να μην γίνει  ποτέ γνωστό και αυτό γιατί ο πύραυλος ενδέχεται, εξαιτίας της τριβής, να καεί κατά την επανεισδοχή.

Ακόμα, πάντως, κι αν κάποια κομμάτια πέσουν στη Γη, μπορεί να μην βρεθούν ποτέ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη απαρτίζεται από νερό, ενω μεγάλο μέρος του είναι ακατοίκητο, οπότε η πιθανότητα τα συντρίμμια να πέσουν σε κατοικημένη περιοχή είναι μηδαμινά.

Home