Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Για ακόμα μια εβδομάδα στο βαθύ κόκκινο ο επιδημιολογικός χάρτης

Offsite Team -
17.02.2022

Για ακόμα μια εβδομάδα στο βαθύ κόκκινο ο επιδημιολογικός χάρτης

Όλες οι χώρες και οι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) παραμένουν για ακόμα μια εβδομάδα στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», την ψηλότερη στην κλίμακα καταγραφής μεταδοτικότητας του ιού που προκαλεί τον COVID-19, σύμφωνα με επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

 

Οι μόνες εξαιρέσεις στον χάρτη που αφορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ήταν η Πορτογαλία, η Δανία και η Μάλτα, οι οποίες δεν κατατάσσονται σε κατηγορία λόγω ανεπαρκών δεδομένων.

 

Ο χάρτης έχει ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών και των πολιτών για την επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο για τη διευκόλυνση των αποφάσεων επιβολής περιοριστικών μέτρων και τις αποφάσεις των πολιτών για τα ταξίδια τους.

1

 

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στον χάρτη αφορούν τον αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σε κάθε περιφέρεια των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ, σταθμισμένο με το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.  

Ολόκληρη η ΕΕ και ο ΕΟΧ βρίσκονται στη κατηγορία «βαθύ κόκκινο» από την 1η Φεβρουαρίου, όταν εφαρμόστηκε η νέα μεθοδολογία μέτρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.  

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.  

Στην «πράσινη» κατηγορία εμπίπτουν οι περιοχές όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 100 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι επηρεαζόμενες περιοχές εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 300 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι περιοχές εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία. Όταν ο δείκτης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.  

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας, η οποία αναθεωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.  

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

ΚΥΠΕ

Home