Γιατροί καταγγέλλουν «ψυχολογικά βασανιστήρια» στον Ασάνζ

Γιατροί καταγγέλλουν «ψυχολογικά βασανιστήρια» στον Ασάνζ

Επιστολή 117 γιατρών για τον τερματισμό των «βασανιστηρίων» στον Ασάνζ «πριν να είναι αργά»

Τον τερματισμό των «βασανιστηρίων» στον Τζούλιαν Ασάνζ «πριν να είναι αργά» ζητούν 117 γιατροί από 18 χώρες, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των ακροάσεων για την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks.

Με επιστολή τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet», τουλάχιστον 117 γιατροί από 18 χώρες ζητούν να μπει τέλος στα «βασανιστήρια» του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που οργανώθηκε από του «Γιατρούς για τον Ασάνζ», οι ειδικοί επισημαίνουν:

«Δεδομένου ότι οι γιατροί άρχισαν να αξιολογούν για πρώτη φορά τον κ. Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, το 2015, η ιατρική γνωμάτευση των ειδικών και οι επείγουσες συστάσεις των γιατρών έχουν αγνοηθεί συνεχώς».

Τον Μάιο του 2019, ο ειδικός σε ζητήματα βασανισμού του ΟΗΕ, Νιλς Μέλζερ, μαζί με άλλους δύο που εξειδικεύονται στην παροχή βοήθειας σε θύματα βασανιστηρίων, συμπέρανε ότι ο Ασάνζ εμφάνιζε συμπτώματα «ψυχολογικού βασανισμού».

Ο Μέλζερ κατέστησε σαφές πως ο ψυχολογικός βασανισμός «δεν είναι ελαφρύς» και σκοπεύει να υποβάλει σχετική αναφορά στον ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

​Οι πρώτες ουσιαστικές ακροάσεις για την έκδοση του Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, θα αρχίσουν στις 24 Φεβρουαρίου. Μέχρι πρόσφατα, ο ιδρυτής των WikiLeaks βρισκόταν σε απομόνωση στην ιατρική πτέρυγα της φυλακής, αλλά χάρη στον δικηγόρο του, τους υποστηρικτές του και τους συγκρατούμενούς του μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα.

Πάντως, στην προαναφερθείσα επιστολή σημειώνεται:

«Αυτή η πολιτικοποίηση των θεμελιωδών ιατρικών αρχών μάς απασχολεί σοβαρά, καθώς συνεπάγεται συνέπειες πέρα από την περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ. Η κατάχρηση από ιατρική παραμέληση με πολιτικά κίνητρα θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, υπονομεύοντας τελικά την αμεροληψία του επαγγέλματός μας, τη δέσμευσή μας για την υγεία για όλους και την υποχρέωση να μην κάνουμε κακό».

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 175 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ σχετικά με κατηγορίες για τον ρόλο του στη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων, τα οποία αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν από αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μαζί με άλλες μορφές εγκληματικότητας και διαφθοράς.

sputniknews.gr

Home