Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χαιρετίζει την πρόοδο για τερματισμό έμφυλης βίας η GREVIO

Offsite Team
- 06.04.2020

Χαιρετίζει την πρόοδο για τερματισμό έμφυλης βίας η GREVIO

Thumbnail
Εντοπίζει όμως εμπόδια

Αν και η έμφυλη βία βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να μπει ένα τέρμα, αναφέρεται σε νέα έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και την οικιακή βία (GREVIO).

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων GREVIO που επιβλέπει την υλοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι πολλές χώρες προχώρησαν σε «υψηλότερα νομοθετικά και πολιτικά πρότυπα» σε εθνικό επίπεδο. 

Οι επιτόπιες αξιολογήσεις έδειξαν ότι η Σύμβαση τυγχάνει σεβασμού από τις κρατικές αρχές, τις γυναικείες οργανώσεις και τις ενώσεις θυμάτων, προστίθεται.

 

Λέει επίσης ότι καταγράφονται βελτιώσεις στους νόμους και στα έγγραφα πολιτικής, καθώς κράτη επεκτείνουν τον νομικό προσδιορισμό της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης και υιοθετούν τα απαιτούμενα σχέδια δράσης.  

Παράλληλα, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες γα τη δημιουργία πανεθνικών μηχανισμών ως ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την απόκτηση ακριβούς πληροφόρησης και την εφαρμογή πολιτικών που συμπεριλαμβάνουν όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε επίπεδο.  

Τα στοιχειά και οι προκλήσεις που καταγράφονται στην έκθεση προκύπτουν από τις πρώτες 8 εκθέσεις της GREVIO μεταξύ 2015 και 2019 για Αλβανία, Αυστρία, Δανία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία και επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα των τελικών σχεδίων εκθέσεων που υιοθετήθηκαν τον Μάιο του 2019 για τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Σερβία.  

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος, κάποια συνεχιζόμενα προβλήματα που περιγράφονται στην έκθεση πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναφέρεται. Για παράδειγμα, εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης για γυναίκες-θύματα βίας είναι ακόμη ανεπαρκείς αριθμητικά και έχουν ασταθή χρηματοδότηση, όπως λέει η έκθεση. Σε κάποιες χώρες, προστίθεται, η γεωγραφική κάλυψη τέτοιων υπηρεσιών είναι επίσης ανεπαρκής και απουσιάζει από την ύπαιθρο, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών, προστίθεται.  

Αν και υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά συμβουλευτικές υπηρεσίες και καταφύγια, συχνά απουσιάζουν οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση σεξουαλικής βίας και άλλων μορφών βίας κατά των γυναικών, σύμφωνα με την έκθεση. 

 

Επίσης η GREVIO εντοπίζει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων στους ποινικούς κώδικες χωρών της Ευρώπης, όπου στον ορισμό για τον βιασμό, διατηρείται η πρόνοια για την ανάγκη απόδειξης ότι ο δράστης εξανάγκασε το θύμα ή ότι το θύμα απέτυχε να αμυνθεί.  

Αναφορά γίνεται και στην έλλειψη αναγνώρισης από τις νομικές πρόνοιες της δυσανάλογης έκθεσης που τυγχάνουν οι γυναίκες σε τέτοιας μορφής βία.  

Τέλος αναφέρεται ότι η σκόπιμη διάδοση λανθασμένων πληροφοριών ως προς τους σκοπούς της Σύμβασης εμποδίζει την περαιτέρω επικύρωσή της από τα κράτη μέλη, ενώ γίνεται λόγος για «παράλογους φόβους και συγκεκριμένες εσωτερικές πολιτικές ατζέντες».

ΚΥΠΕ

Home