Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η άλλη όψη της κρίσης στη Βενεζουέλα που δεν βλέπεις

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 05.02.2019

Η άλλη όψη της κρίσης στη Βενεζουέλα που δεν βλέπεις

Thumbnail
Οξύνεται η κρίση στη Βενεζουέλα – Ποιά η συμβολή των ΜΜΕ

Συνεχίζεται η κρίση στη Βενεζουέλα μεταξύ των υποστηρικτών του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, και των υποστηρικτών του πρόεδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Τα ΜΜΕ τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να προβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τις συγκεντρώσεις του Χουάν Γκουαϊδό  καθώς επίσης και τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κάνει λόγο για στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η προώθηση της οπτικής μίας Βενεζουέλας όπου οι πολίτες της διαδηλώνουν αγανακτισμένοι και πεινασμένοι κατά της Κυβέρνησης Μαδούρο. Πράγματι οι πολίτες διαδηλώνουν και πράγματι η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κρίση και ίσως στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.

Ωστόσο, ο λαός της Βενεζουέλα έχει δύο όψεις, κάτι που φαίνεται από τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους του Καράκας, για να γιορτάσουν την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς τον σοσιαλιστή ηγέτη τους.

Είναι οι πολίτες που παραμένουν πιστοί στην Κυβέρνηση που εξελέγη το 2013 και το 2018 αντίστοιχα. Μία μεγάλη μερίδα πολιτών της Βενεζουέλας που τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν, γιατί προφανώς δεν θα πουλήσει όσο η προοπτική της αλλαγής ή ακόμη και ένος πραξικοπήματος.

Η ιστορία πάει πολύ πίσω, όταν ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, άρχισε να αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στις πολυεθνικές εταιρείες, με τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Δύση , διατηρούν συμφέροντα. 

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης, έχουν γονατίσει τον λαό με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει σοβαρά πρόβληματα και ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ειδικό για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ίντρις Τζαζάιρι, οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας είναι παράνομες και μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό και ελλείψεις στα φάρμακα, κάτι που όπως υποστηρίζει δεν είναι η λύση στην κρίση της Βενεζουέλας.

Διάσταση στην κρίση της Βενεζουέλας δίνει και η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου από τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Δανία αφού ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκήρυξε προεδρικές εκλογές εντός των 8 ημερών που του έδωσαν ως προθεσμία.

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης, ο Μαδούρο είχε διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, συμβουλεύοντας όσους τις ζητούν να περιμένουν έως το 2025.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλα πρότεινε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2019, για να αναμετρηθεί με την αντιπολίτευση αρχής γενομένης από το κοινοβούλιο, όπου να σημειώσουμε πως η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία.

Η Βενεζουέλα είναι χωρισμένη στα δύο, όχι μόνο εξαιτίας του ηγέτη της που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά και εξαιτίας των παρεμβάσεων τρίτων χωρών, που έχουν στόχο τον «μαύρο χρυσό» που κατέχει η χώρα σε αφθονία και μπορεί να χαρακτηριστεί και «θεός» και «διάβολος».

Home