Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιαπωνία: Έφτιαξαν μάσκα που λάμπει όταν έχεις κορωνοϊό

Offsite Team -
10.12.2021 - 10:22

Ιαπωνία: Έφτιαξαν μάσκα που λάμπει όταν έχεις κορωνοϊό

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησε ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία

Ομάδα επιστημόνων σε πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία δημιούργησε μάσκες που λάμπουν όταν εκτεθούν στο υπεριώδες φως εάν περιέχουν ίχνη κορονοϊού, χρησιμοποιώντας αντισώματα που εξάγονται από αυγά στρουθοκαμήλου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η ομάδα του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιασουχίρο Τσουκαμότο, 52 ετών, ελπίζει ότι οι μάσκες θα προσφέρουν στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο να ελέγξουν εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Με τις δοκιμές να συνεχίζονται για την πρακτική τους χρήση, η ομάδα στοχεύει να κερδίσει την έγκριση της κυβέρνησης για να πουλήσει τις μάσκες πιθανώς το επόμενο έτος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι στρουθοκάμηλοι είναι σε θέση να παράγουν πολλά διαφορετικά είδη αντισωμάτων ή πρωτεϊνών που εξουδετερώνουν ξένες οντότητες στο σώμα, σύμφωνα με τους Japan Times.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ομάδα έκανε ένεση σε θηλυκές στρουθοκάμηλους μια ανενεργή και μη απειλητική μορφή κορονοϊού, εξάγοντας με επιτυχία μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων από τα αυγά που γέννησαν.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέπτυξε ένα ειδικό φίλτρο που τοποθετείται μέσα στη μάσκα προσώπου. Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί και να ψεκαστεί με μια φθορίζουσα βαφή που περιέχει τα αντισώματα του κορονοϊού από τα αυγά της στρουθοκαμήλου. Εάν υπάρχει ο ιός, το φίλτρο θα λάμπει όταν λάμπει κάτω από υπεριώδες φως.

μασκα

Κατά τη διάρκεια έως των 10 ημερών κατά τις οποίες η ομάδα διεξήγαγε πειράματα με 32 άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, διαπίστωσαν ότι όλες οι μάσκες που φορούσαν έλαμπαν κάτω από το φως υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά ξεθώριαζαν όσο περνούσε ο καιρός και το ιικό τους φορτίο μειωνόταν.

Η ομάδα του Τσουκαμότο στοχεύει στη συνέχεια να επεκτείνει το πείραμα σε 150 συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ανακάλυψε ότι ο ίδιος είχε COVID-19 αφού φόρεσε μια από τις πειραματικές μάσκες και διαπίστωσε ότι λάμπει όταν ελέγχθηκε, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα με τεστ.

"Μπορούμε να παράγουμε μαζικά αντισώματα από στρουθοκάμηλους με χαμηλό κόστος. Στο μέλλον, θέλω να το κάνω ένα εύκολο κιτ δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας", είπε ο Τσουκαμότο.

news247.gr

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για αυξημένη παραγωγή ναρκωτικών λόγω πολέμου

Offsite Team -
27.06.2022 - 09:28

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για αυξημένη παραγωγή ναρκωτικών λόγω πολέμου

Αύξηση στον αριθμό των κατασχεθέντων εργαστηρίων αμφεταμινών στην Ουκρανία και στη χρήση κάνναβης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιτρέψει την άνθηση της παράνομης παραγωγής ναρκωτικών, ενώ το μέλλον της αγοράς οπίου εξαρτάται από τη μοίρα του κατεστραμμένου από την κρίση Αφγανιστάν, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα.

Προηγούμενη εμπειρία από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία δείχνει ότι οι ζώνες συγκρούσεων μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία μπορούν να παρασκευαστούν οπουδήποτε, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

«Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο όταν η περιοχή της σύγκρουσης βρίσκεται κοντά σε μεγάλες καταναλωτικές αγορές», σημειώνεται.

Το UNODC είπε ότι ο αριθμός των κατασχεθέντων εργαστηρίων αμφεταμινών στην Ουκρανία αυξήθηκε από 17 το 2019 σε 79 το 2020, τον υψηλότερο αριθμό κατασχεθέντων εργαστηρίων που αναφέρθηκε σε οποιαδήποτε χώρα το 2020.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιτρέψει την άνθηση της παράνομης παραγωγής ναρκωτικών, ενώ στην Ουκρανία αυξήθηκε από 17 το 2019 σε 79 το 2020, τον υψηλότερο αριθμό κατασχεθέντων εργαστηρίων που αναφέρθηκε σε οποιαδήποτε χώρα το 2020.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να παράγει συνθετικά ναρκωτικά θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αστυνομία να κυκλοφορεί και να σταματά τα εργαστήρια» σε ζώνες συγκρούσεων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ειδικός του UNODC Angela Me.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να μετατοπίσει και να διαταράξει τις οδούς διακίνησης ναρκωτικών, με υποδείξεις ότι η διακίνηση στην Ουκρανία έχει μειωθεί από τις αρχές του 2022.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν -- το οποίο παρήγαγε το 86% του παγκόσμιου οπίου το 2021 -- θα διαμορφώσει την ανάπτυξη της αγοράς οπιούχων, προστίθεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Αναφέρεται επίσης ότι η ανθρωπιστική κρίση της χώρας θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για την παράνομη καλλιέργεια παπαρούνας οπίου, ακόμη και όταν οι αρχές των Ταλιμπάν απαγόρευσαν την πρακτική αυτή τον Απρίλιο.

«Οι αλλαγές στην παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν θα έχουν επιπτώσεις στις αγορές οπιούχων σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Υπολογίζεται ότι 284 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών το 2021, ή ένας στους 18 ανθρώπους παγκοσμίως μεταξύ 15 και 64 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Το ποσοστό ήταν 26% υψηλότερο από το 2010, με την αύξηση του πληθυσμού να ευθύνεται μόνο εν μέρει για την αλλαγή.

Η παραγωγή κοκαΐνης σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ το 2020 στους 1.982 τόνους.

Αν και οι περισσότεροι καταναλωτές ναρκωτικών ήταν άνδρες, η Me είπε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης και υποεκπροσωπούνταν στη θεραπεία.

Η νομιμοποίηση και τα lockdowns έφεραν αύξηση στη χρήση κάνναβης

Επιπλέον, σε μέρη, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών των ΗΠΑ, που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, φαίνεται να έχει αυξηθεί η τακτική χρήση της, ενώ τα lockdown για τον κορωνοϊό είχαν παρόμοια αποτελέσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Η κάνναβη είναι εδώ και καιρό το πιο ευρέως διαδεδομένο ναρκωτικό στον κόσμο και αυτή η χρήση αυξάνεται, ενώ η κάνναβη στην αγορά γίνεται ισχυρότερη όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), δήλωσε το UNODC.

Διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη μη ιατρική χρήση της κάνναβης, ξεκινώντας από την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο το 2012. Η Ουρουγουάη τη νομιμοποίησε το 2013, όπως και ο Καναδάς το 2018. Άλλες έχουν κάνει παρόμοια βήματα, αλλά η έκθεση επικεντρώθηκε σε αυτές τις τρεις χώρες.

«Η νομιμοποίηση της κάνναβης φαίνεται να έχει επιταχύνει τις ανοδικές τάσεις στην αναφερόμενη καθημερινή χρήση του ναρκωτικού», αναφέρει η έκθεση του UNODC που εδρεύει στη Βιέννη.

Αν και η χρήση κάνναβης στους εφήβους «δεν έχει αλλάξει πολύ», υπήρξε «έντονη αύξηση στην αναφερόμενη συχνή χρήση προϊόντων υψηλής δραστικότητας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», ανέφερε η έκθεση.

«Το ποσοστό των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές και αυτοκτονίες που σχετίζονται με την τακτική χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί».

«Οι περίοδοι αποκλεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν σε αυξήσεις στη χρήση κάνναβης... το 2020», ανέφερε.

Τα οπιοειδή παραμένουν τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά, σύμφωνα με την έκθεση, με τη φαιντανύλη να οδηγεί τους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ σε νέο ρεκόρ: η προσωρινή εκτίμηση για το 2021 είναι 107.622.

Η έκθεση του UNODC βασίστηκε σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα κράτη μέλη, τις δικές της πηγές και αναλύοντας θεσμικές εκθέσεις, μέσα ενημέρωσης και υλικό ανοιχτού κώδικα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home