Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ισπανία: Μετά από 1,5 μήνα τα παιδιά βγήκαν από το σπίτι

Offsite Team
- 26.04.2020

Ισπανία: Μετά από 1,5 μήνα τα παιδιά βγήκαν από το σπίτι

Thumbnail
Mέτρα σε Κίνα και Αυστραλία

Πεζή και με ποδήλατα, σκέιτμπορντ και πατίνια, οι μικροί Ισπανοί βγήκαν επιτέλους σήμερα από τα σπίτια τους για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες ζωής σ` ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη. 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Η χαλάρωση ήρθε καθώς η Ισπανία, η οποία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από την παγκόσμια επιδημία Covid-19, κατέγραψε τη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση θανάτων από τον κορωνοϊό εδώ και πάνω από έναν μήνα. 

 

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών επετράπη να βγουν έξω για πρώτη φορά από τις 14 Μαρτίου που η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε μια παύση στη δημόσια ζωή και την οικονομική δραστηριότητα. Παιδιά που φορούσαν προστατευτικές μάσκες έκαναν σήμερα βόλτες στους δρόμους της Μαδρίτης.  Η 9χρονη Λουσία Ιμπάνιεθ, η οποία βγήκε για έναν περίπατο με τη μητέρα της, είπε πως στη διάρκεια του lockdown της έλειψαν οι δρόμοι και τα πάρκα και "το να αισθάνεσαι τον αέρα στο πρόσωπό σου".

 

 "Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου έλειπε το σχολείο, όμως μου έλειψε πραγματικά", πρόσθεσε.  

Στα παιδιά επιτρέπεται καθημερινά μία ώρα υπαίθριας δραστηριότητας υπό επίβλεψη από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., κατά την οποία είναι υποχρεωμένα να παραμένουν σε απόσταση μέχρι ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους. 

 

Οι ενήλικες μπορούν να συνοδεύουν έως τρία παιδιά, τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν παιδικές χαρές ούτε να μοιράζονται παιγνίδια, και πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για κοινωνική απόσταση παραμένοντας σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους. 

 

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

 

"Για να σας πω την αλήθεια, για μένα ο χρόνος πέταξε, δεν αισθάνθηκα καθόλου πως πέρασε πολύς καιρός. Παίξαμε πολύ, δεν μας έλειψε τίποτα, δόξα τω Θεώ, δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε", λέει η Ταμάρα Ρομέρο, που σήμερα το πρωί έβγαλε έξω τους δύο γιους της με τα πατίνια τους.  

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό μειώθηκε στην Ισπανία στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός μήνα, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 288 θάνατοι.  

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε έτσι στους 23.190, από 22.902 μια μέρα πριν.  

Κίνα

 

Στο μεταξύ, το Πεκίνο θα απαγορεύσει από την 1η Ιουνίου μια σειρά από συμπεριφορές που κρίνονται "απολίτιστες" για να βελτιώσει την υγιεινή στους δημόσιους χώρους εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας.  

Η Κίνα, η οποία έχει καταγράψει επισήμως στο έδαφός της περισσότερα από 82.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 4.632 θανάτους, ήταν η πρώτη χώρα που επλήγη από τη νόσο.  

Το φτάρνισμα και το βήξιμο χωρίς να καλύπτει κάποιος με το χέρι του τη μύτη ή το στόμα του, όπως επίσης το να μην φοράει κάποιος μάσκα όταν είναι άρρωστος σε δημόσιους χώρους αποτελούν πλέον μέρος ενός νέου καταλόγου γι`αυτά που θεωρούνται παραβάσεις στην κινεζική πρωτεύουσα.  

Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να είναι "καταλλήλως ενδεδυμένοι" δημοσίως και να μην κυκλοφορούν με γυμνό τον κορμό, σε μια προφανή αναφορά στην λεγόμενη πρακτική "μπικίνι του Πεκίνου", όταν το καλοκαίρι πολλοί άνδρες συνηθίζουν να κάνουν βόλτες και να χαζεύουν έχοντας σηκώσει ψηλά το μπλουζάκι τους, με την κοιλιά τους εκτεθειμένη στον αέρα.  

Οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν επίσης την τοποθέτηση σημάνσεων για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στους δημόσιους χώρους.  

Το Πεκίνο, μια πόλη περισσότερων από 20 εκατομμυρίων κατοίκων, αποθαρρύνει ήδη μια ολόκληρη σειρά από "απολίτιστες" συμπεριφορές, κυρίως το να φτύνουν οι άνθρωποι κάτω σε δημόσιους χώρους, να πετούν οπουδήποτε σκουπίδια, να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους χωρίς λουρί και να καπνίζουν σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται.  

Ωστόσο στην πράξη, οι ρυθμίσεις αυτές δεν γίνονται πάντα σεβαστές και ορισμένες συνήθειες δεν έχουν εντελώς εξαφανιστεί. Οι τελευταίοι κανονισμοί, οι οποίοι υιοθετήθηκαν την Παρασκευή, ενθαρρύνουν εξάλλου την αστυνομία να αναφέρει τις σοβαρές παραβάσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην "κοινωνική αναγνώριση" ενός ανθρώπου.  

Η Κίνα άρχισε τα τελευταία χρόνια να θέτει σε εφαρμογή διάφορα συστήματα "κοινωνικής αναγνώρισης", βάσει των οποίων  δίδονται πόντοι στους "καλούς" πολίτες, ενώ σε άλλους μπορεί να εγείρονται εμπόδια στο να χρησιμοποιήσουν το τρένο, να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο ή να κάνουν κράτηση σε ένα ξενοδοχείο.  

Το μετρό του Πεκίνου ανακοίνωσε ως εκ τούτου τον περσινό Μάιο ότι άρχισε να αφαιρεί πόντους από όσους τρώνε μέσα στο τρένο.  

Αυστραλία

 

Η Αυστραλία παρουσίασε μια εφαρμογή για smartphone η οποία προορίζεται να ιχνηλατεί τις επαφές με πρόσωπα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κορωνοϊό ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, ενώ οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. 

 

Η εφαρμογή ονομάσθηκε COVIDSafe, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth και θα μπορούν να τη συμβουλεύονται και οι υγειονομικές αρχές, αν κάποιος που τη χρησιμοποιεί μολυνθεί από τη νόσο.  

Ο επικεφαλής των αυστραλιανών υπηρεσιών υγείας Μπρένταν Μέρφι εξήγησε πως η εφαρμογή αυτή θα διευκολύνει την αποστολή των υπηρεσιών που επιχειρούν να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα που βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου από κάποιον φορέα του ιού.  

"Η εφαρμογή θα δώσει τον κατάλογο των τηλεφωνικών αριθμών αυτών που βρέθηκαν σ` αυτή την απόσταση για 15 λεπτά ή περισσότερο", εξήγησε. 

 

"Αυτό μπορεί να επιτρέψει την επικοινωνία με κάποια απ` αυτές τις επαφές μία ή δύο ημέρες νωρίτερα απ` ό,τι σήμερα". 

 

Η Αυστραλία έχει καταγράψει λίγο περισσότερα από 6.700 κρούσματα της Covid-19 και 83 θανάτους. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό και σήμερα καταγράφηκαν 16 νέες μολύνσεις. 

 

Οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν πως η μαζική χρήση της νέας εφαρμογής θα επιτρέψει να αρθούν ορισμένοι από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας. 

 

Εξηγούν πως η εφαρμογή θα γίνει αποτελεσματικό εργαλείο από τη στιγμή που θα την χρησιμοποιεί ο μισός πληθυσμός. Η χρήση της είναι δωρεάν και εθελοντική. 

 

Για να περιορισθούν οι ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή με ψεύτικο όνομα, η αστυνομία δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών και όλες οι πληροφορίες σβήνονται αυτομάτως έπειτα από 21 ημέρες.  

Η Σιγκαπούρη υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο βρίσκεται επίσης στη φάση της ανάπτυξης στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. 

Home