Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κομισιόν: Δεν έχουν νόημα επαφές με Ρώσους στη Νέα Υόρκη

Offsite Team -
22.09.2022 - 15:14

Κομισιόν: Δεν έχουν νόημα επαφές με Ρώσους στη Νέα Υόρκη

Κομισιόν: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση €5,2 δις για έργα υδρογόνου
Υπάρχει συναντίληψη των κρατών μελών - Δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει νόημα να γίνονται διμερείς επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο πλαίσιο των άτυπων συναντήσεων τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ πως σε αυτό το συγκεκριμένο στάδιο, μια συνάντηση για παράδειγμα με τον Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα καθώς δεν θα έφερνε το απαραίτητο αποτέλεσμα» σημείωσε ο κ. Στάνο.

«Ο λόγος για την όποια διάδραση με τη Ρωσία είναι για να μεταφέρουμε τα μηνύματα μας, να μεταφέρουμε τα επιχειρήματα και τις εκκλήσεις μας για να δοθεί τέλος σε αυτόν τον τρελό, παράνομο πόλεμο» πρόσθεσε.

«Όμως εν μέσω μιας ατμόσφαιρας όπου κλιμακώνουν βήμα βήμα, και μέρα με τη μέρα, αυτήν την παράνομη επίθεση, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να υπάρχουν απευθείας επαφές, ειδικά με τον Λαβρόφ, ειδικά στη Νέα Υόρκη, ειδικά αυτή την εβδομάδα» σημείωσε.

>>>Ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Λαβρόφ<<<

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος είχε κάνει λόγο για ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία και το διάγγελμα Πούτιν. Ο κ. Πελεκάνος είχε αναφέρει ακόμα πως δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ για αποφυγή διμερών επαφών με τη Ρωσία.

Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Στάνο σημείωσε πως «δεν έχουμε ποτέ διακόψει τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία» αλλά πως «η επικοινωνία λαμβάνει χώρα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για επικοινωνία».

«Ξέρουμε γενικά πως δεν έχει νόημα να επικοινωνήσουμε με την ρωσική ηγεσία αυτή τη στιγμή, καθώς ο Πούτιν επιβεβαίωσε χθες πολύ ξεκάθαρα για όλο τον κόσμο, ακριβώς κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, πως ενδιαφέρεται όχι για την ειρήνη αλλά για τη συνέχιση της επίθεσης του κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών» εξήγησε ο κ. Στάνο, προσθέτοντας σε αυτό το σημείο πως υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών για το ότι δεν υπάρχει λόγος συναντήσεων με Ρώσους αξιωματούχων αυτή τη στιγμή, αν και δεν διευκρίνισε πότε καταγράφηκε η συγκεκριμένη συναντίληψη.

ΚΥΠΕ

Home