Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κομισιόν: Προστασία αξιοπρέπειας & δικαιωμάτων μεταναστών

Offsite Team -
17.12.2020 - 15:58

Κομισιόν: Προστασία αξιοπρέπειας & δικαιωμάτων μεταναστών

Thumbnail
Η μετανάστευση "από τα βάθη των αιώνων, έχει επηρεάσει τις κοινωνίες μας, έχει εμπλουτίσει τους πολιτισμούς μας

"Κάθε χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαθίστανται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 1 εκατομμύριο μεταναστεύουν από την ΕΕ για να εγκατασταθούν αλλού", δήλωσαν σήμερα η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, επ` ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, σημειώνοντας ότι "η μετανάστευση ανέκαθεν αποτελούσε —και θα αποτελεί πάντα— μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας" και τονίζοντας την ισχυρή δέσμευσή των θεσμών της ΕΕ στην προστασία της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Στο κείμενο που συνυπογράφουν ο Μπορέλ και τα μέλη του Κολεγίου αναφέρουν ότι η μετανάστευση "από τα βάθη των αιώνων, έχει επηρεάσει τις κοινωνίες μας, έχει εμπλουτίσει τους πολιτισμούς μας, έχει συμβάλει στην οικονομική μας ανάπτυξη και έχει διαμορφώσει πολλές από τις ζωές μας. Μπορεί να αποτελέσει πηγή ευημερίας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης — όταν τυγχάνει ορθής διαχείρισης. Η διαχείριση αυτή περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων, τη θέσπιση σαφών και δίκαιων κανόνων για το άσυλο και τη μετανάστευση, την ελαχιστοποίηση της εκτόπισης πληθυσμού, την προώθηση της ένταξης και την αντιμετώπιση των αναγκών των κοινοτήτων υποδοχής".

"Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την ισχυρή δέσμευσή της για την προστασία της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών. Οι μετανάστες προσφέρουν αξία στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η μετανάστευση πραγματοποιείται με ασφαλή, νόμιμο και ορθά διαχειριζόμενο τρόπο" προστίθεται.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία του κορωνοϊού, συμπληρώνεται, επιστήσαμε την προσοχή μας στη στήριξη ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι μετανάστες, στα εκτοπισμένα άτομα και στις κοινότητες υποδοχής τους, σε ολόκληρο τον κόσμο, και θα εξακολουθήσουμε να το πράττουμε.

Ακόμη αναφέρεται ότι η διαχείριση της μετανάστευσης απαιτεί παγκόσμια συνεργασία και δέσμευση, αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια ολοκληρωμένη, ισόρροπη και συνεργατική προσέγγιση, σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού, τους περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις μεταναστών και τις οργανώσεις της διασποράς. Επιδιώκουμε επίσης να μεγιστοποιήσουμε τα αναπτυξιακά οφέλη της μετανάστευσης, να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των εμβασμάτων και να συνεργαστούμε στενά με οργανώσεις της διασποράς" συμπληρώνεται.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρεται στο κείμενο, προτείναμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο του συμφώνου αυτού, στόχος μας είναι η κοινή διακυβέρνηση της μετανάστευσης σε επίπεδο Ένωσης: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών, αποτελεσματικότερες διαδικασίες, ισχυρότερη δέσμευση για την ανάπτυξη οδών νόμιμης μετανάστευσης, ενίσχυση της ένταξης και αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, συμπληρώνεται.

"Στο πλαίσιο του νέου συμφώνου, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες εταίρους. Η αύξηση των οικονομικών ευκαιριών, η σκληρότερη μάχη ενάντια στους διακινητές και στους εμπόρους ανθρώπων που επωφελούνται από την απελπισία και θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, καθώς και η βελτίωση της επανεισδοχής και της επανένταξης των μεταναστών, αποτελούν στοιχεία ολοκληρωμένων, εξατομικευμένων εταιρικών σχέσεων τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε" καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home