Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κομισιόν σε Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις διαδικασίες διεύρυνσης Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Offsite Team
- 10.07.2023

Κομισιόν σε Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις διαδικασίες διεύρυνσης Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν για Σουηδία - ΝΑΤΟ και ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Άμεση ήταν η απάντηση της Κομισιόν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να συνδέσει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αυτό της Τουρκίας στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως «η Ε.Ε έχει μια πολύ αυστηρά δομημένη διαδικασία σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα βήματα που πρέπει να κάνουν όλα τα υποψήφια κράτη μέλη ή εκείνα που επιθυμούν να γίνουν υποψήφια. Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις δύο διαδικασίες» δηλαδή εκείνη της διεύρυνσης της Ε.Ε. και εκείνης του ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής δήλωσε πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που αφορούν τη δική της πορεία και πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης προόδου και η οποία, ως είθισται, θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.

Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν παρέπεμψε τόσο στις περυσινές συστάσεις της Επιτροπής αλλά κυρίως στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τις οποίες –ως γνωστόν– έχει «παγώσει» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η διαδικασία για κάθε υποψήφιο κράτος μέλος εξαρτάται από τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τους στόχους, που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.

Αναφορικά με το πότε θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση που ζήτησε το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας από την Κομισιόν, ο εκπρόσωπός της ανέφερε ότι οι σχετικές προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοσίευσή της.

Σολτς: «Άσχετα μεταξύ τους τα θέματα»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε τη Δευτέρα - μετά τις τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν - ότι η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συνδέεται με την καθυστέρηση στην αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, αφού η Άγκυρα πρότεινε να συνδεθούν τα δύο ζητήματα.

«Η Σουηδία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αυστραλού πρωθυπουργού Αντονι Αλμπανίζι, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα. «Το άλλο ζήτημα (της Τουρκίας) δεν συνδέεται με αυτό (της Σουηδίας), δεν πρέπει να σχετίζονται μεταξύ τους».

«Ελπίζω ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό εκλαμβάνω ως το θετικό μήνυμα από τα σχόλια του Τούρκου προέδρου», πρόσθεσε ο Σολτς, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον Ερντογάν.

Δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό νέο κεφάλαιο» λέει το Βερολίνο για το ενταξιακό της Τουρκίας

«H Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι κατανοεί το υπόβαθρο της ερώτησης, αλλά επισήμανε ότι η είδηση (σχετικά με τη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ) έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «συντάσσεται με την απάντηση» από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 1987 και το 1999 ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επισήμως το 2005, αλλά μετά «τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον Ιούνιο του 2018 τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν που προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΕ

_«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια. Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία. Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής». _

«Θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας σήμερα το βράδυ. Θέλουμε οι υποσχέσεις που δόθηκαν να τηρηθούν. Η Τουρκία κάνει το καθήκον της ως η χώρα που συνεισφέρει τα περισσότερα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε διμερείς συναντήσεις με ορισμένους αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» συνέχισε ο Ερντογάν.

«Θα επανεξετάσουμε τις αποφάσεις που πήραμε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης προκειμένου να στηρίξουμε τους εταίρους, ιδίως την Ουκρανία. Θα οργανώσουμε επίσης την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Σε αυτή τη διαδικασία, ενεργήσαμε με την αλληλεγγύη της συμμαχίας, όπως πάντα. Θα υπάρξει ανανέωση των αμυντικών δαπανών κατά τουλάχιστον 2%. Πάντως, ενώ μιλάμε για αύξηση των αμυντικών δαπανών, βλέπουμε ότι συζητούνται και περιορισμοί» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφορικά με τον ουκρανικό είπε πως περιμένει τον Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία μέσα στον Αύγουστο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν περιμένει αλλαγή στάσης από τον Ρώσο πρόεδρο» στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Για το θέμα των F-16 είπε:«Ο κ. Μπάιντεν λέει ότι κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για τα F-16. Έχουμε μια σταθερή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Θα είμαστε δυνατοί απέναντι σε όλους τους εχθρούς του ΝΑΤΟ με τα βήματα που θα κάνουμε εδώ ως δύο χώρες για το θέμα των F-16. Έχουμε και την πληρωμή για το F-35. Δεν πήραμε αυτό που πληρώσαμε. Μας λυπεί το γεγονός ότι αυτό σχετίζεται με τη Σουηδία».

euronews.gr/protothema.gr

Home