Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κορωνοϊός - Κίνα: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί

Offsite Team
- 03.12.2022

Κορωνοϊός - Κίνα: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί

Προς εκτόνωση ο κοινωνικός αναβρασμός

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών έναντι της Covid-19, καθώς μεγάλες πόλεις όπως η Σενζέν και το Πεκίνο δεν απαιτούν πλέον αρνητικές εξετάσεις από τους πολίτες, για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με το Associated Press, η ελαφρά χαλάρωση των απαιτήσεων εξέτασης έρχεται ακόμη κι όταν οι καθημερινές μολύνσεις από τον ιό φτάνουν σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, και ακολουθεί τις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα από κατοίκους που απογοητεύτηκαν από την αυστηρή επιβολή των περιορισμών κατά των ιών που εισέρχονται πλέον στον τέταρτο χρόνο τους, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει ανοίξει.

Το νότιο τεχνολογικό κέντρο παραγωγής της Σενζέν δήλωσε το Σάββατο ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης Covid-19 για να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή κατά την είσοδο σε φαρμακεία, πάρκα και τουριστικά αξιοθέατα.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αρνητικά αποτελέσματα του τεστ δεν απαιτούνται πλέον για τις δημόσιες συγκοινωνίες από τη Δευτέρα. Ωστόσο, ένα αρνητικό αποτέλεσμα που λαμβάνεται εντός των τελευταίων 48 ωρών εξακολουθεί να απαιτείται για την είσοδο σε χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν σταδιακά επαναλειτουργήσει με πολλά εστιατόρια και φαγάδικα που παρέχουν υπηρεσίες ντελίβερι.

Η απαίτηση αυτή έχει οδηγήσει σε παράπονα από ορισμένους κατοίκους του Πεκίνου ότι, παρόλο που η πόλη έχει κλείσει πολλούς σταθμούς ελέγχου, οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι εξακολουθούν να απαιτούν εξετάσεις Covid-19.

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, οι αρχές δήλωσαν ότι η στρατηγική «μηδενικής Covid» - η οποία αποσκοπεί στην απομόνωση κάθε μολυσμένου ατόμου - εξακολουθεί να ισχύει.

Το Σάββατο, οι αρχές του Πεκίνου δήλωσαν ότι «επειδή το τρέχον κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται γρήγορα, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε αταλάντευτα να εφαρμόζουμε ομαλοποιημένα κοινωνικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου».

Η κυβέρνηση ανέφερε 33.018 εγχώριες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 29.085 χωρίς συμπτώματα.

Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος έχει μάθει να ζει με τον ιό, η Κίνα παραμένει το μόνο μεγάλο έθνος που εξακολουθεί να εμμένει στη στρατηγική «μηδενικής Covid». Η πολιτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται από την έναρξη της πανδημίας, οδήγησε σε αιφνιδιαστικά λουκέτα και μαζικές εξετάσεις σε όλη τη χώρα.

Η Κίνα εξακολουθεί να επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, ακόμη και αν οι αριθμοί των μολύνσεων είναι χαμηλοί σε σύγκριση με τον πληθυσμό των 1,4 δισ. κατοίκων της.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες και ευρύτερα διαδεδομένες εδώ και δεκαετίες, ξέσπασαν στις 25 Νοεμβρίου έπειτα από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη βορειοδυτική πόλη Ουρούμτσι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Αυτό προκάλεσε οργισμένα ερωτήματα στο διαδίκτυο σχετικά με το αν οι πυροσβέστες ή τα θύματα που προσπαθούσαν να διαφύγουν εμποδίστηκαν από κλειδωμένες πόρτες ή άλλους ελέγχους κατά των ιών. Οι αρχές το αρνήθηκαν αυτό, αλλά οι θάνατοι έγιναν επίκεντρο της δημόσιας απογοήτευσης.

Στη χώρα σημειώθηκαν πολυήμερες διαδηλώσεις σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν χαλάρωση των περιορισμών έναντι του κορωνοϊού. Ορισμένοι απαίτησαν την παραίτηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μια εξαιρετική εκδήλωση δημόσιας διαφωνίας σε μια κοινωνία στην οποία το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα ασκεί σχεδόν απόλυτο έλεγχο.

Η κυβέρνηση του Σι έχει υποσχεθεί να μειώσει το κόστος και την αναστάτωση των ελέγχων, αλλά λέει ότι θα επιμείνει στη «μηδενική Covid». Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2023 και ενδεχομένως μέχρι το 2024, ενώ εκατομμύρια ηλικιωμένοι εμβολιάζονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άρση των ελέγχων που κρατούν τους περισσότερους επισκέπτες εκτός Κίνας.

Ενώ η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί κάποια λάθη, τα οποία αποδίδονται κυρίως σε υπερβάλλοντα ζήλο υπαλλήλων, η κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρία. Ο πρώην αστέρας του ΝΒΑ Τζέρεμι Λιν, ο οποίος παίζει για μια κινεζική ομάδα, τιμωρήθηκε πρόσφατα με πρόστιμο 10.000 γουάν (1.400 δολάρια) επειδή επέκρινε τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις καραντίνας της ομάδας, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μάικλ Ράιαν δήλωσε ότι ο οργανισμός ήταν «ευχαριστημένος» που είδε την Κίνα να χαλαρώνει ορισμένους από τους περιορισμούς της για τον κοροναϊό, λέγοντας ότι «είναι πραγματικά σημαντικό οι κυβερνήσεις να ακούνε τους ανθρώπους τους όταν οι άνθρωποι υποφέρουν».

Cnn.gr

Home