Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κριτική στην στάση του ΟΗΕ για Βενεζουέλα από την Παλαιστίνη

Offsite Team
- 05.02.2019

Κριτική στην στάση του ΟΗΕ για Βενεζουέλα από την Παλαιστίνη

Thumbnail
Οφειλή ΗΕ η υποστήριξη δικαιώματος άμυνας Βενεζουέλας έναντι επεμβάσεων, λέει ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος

Τα Ηνωμένα Έθνη όφειλαν να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Βενεζουέλας να αμύνεται έναντι εξωτερικών επεμβάσεων στις εσωτερικές της υποθέσεις, κάτι που είναι εγγεγραμμένο στον καταστατικό τους χάρτη, τόνισε ο Ριάντ Μανσούρ, ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση παραμένει μια "επιλογή" προς εξέταση.

"Οσον αφορά τα Ηνωμένα Εθνη, υπάρχει μια πολύ σημαντική αρχή η οποία είναι εγγεγραμμένη στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού και αυτή είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος ενός έθνους να αμύνεται έναντι επεμβάσεων στα εσωτερικά του και να υπάρχει σεβασμός της ενότητας και της εδαφικής του ακεραιότητας. (...) Τα Ηνωμένα Εθνη υποτίθεται πως πρέπει να υπερασπίζονται αυτή την αρχή", επέμεινε ο Μανσούρ.

Κατά των έξωθεν παρεμβάσεων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα όφειλε επίσης να εναντιωθεί στις επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Καράκας, συμπλήρωσε ο παλαιστίνιος απεσταλμένος. "Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπάρχει ρήξη διότι από τη μια είναι εκείνοι που έχουν πάρει θέση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και υποστηρίζουν τη μία πλευρά - κι αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Με αυτό εννοώ τις ΗΠΑ και τους άλλους που τις ακολουθούν. Όταν κατεβλήθη  προσπάθεια να γίνει κάτι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτή η προσπάθεια δεν πέτυχε και δεν αναμένεται να επιτύχει στο μέλλον", συμπλήρωσε.

Την 23η Ιανουαρίου ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ο Γκουαϊδό υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη.

Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες αρνούνται να ταχθούν υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό, συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και απαιτούν οι άλλες κυβερνήσεις να τηρήσουν την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι  χώρες της λεγόμενης Ομάδας της Λίμας προέτρεψαν τη Δευτέρα τον στρατό της Βενεζουέλας να στοιχηθεί πίσω από τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο, καλώντας να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος "χωρίς χρήση βίας" στη χώρα αυτή.

Εντεκα από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα ζήτησαν, με κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους για την κρίση στην Οτάβα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να "επιδείξουν την πίστη τους στον προσωρινό πρόεδρο" Γκουαϊδό και εξέφρασαν την ελπίδα τους να γίνει "γρήγορα" η μετάβαση της χώρας αυτής στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ομάδα της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017 και ο διακηρυγμένος σκοπός της είναι να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση η οποία πλήττει τη Βενεζουέλα.

Home