Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυριακίδου: Προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση covid το φθινόπωρο

Offsite Team -
18.07.2022

Κυριακίδου: Προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση covid το φθινόπωρο

Έστειλε επιστολή στους 27 η Ευρωπαία Επίτροπος

Να λάβουν συγκεκριμένα προληπτικά βήματα το καλοκαίρι μεταξύ άλλων για τη χορήγηση νέων προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, ενόψει της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου, δεδομένης και της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλεί τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών μελών με επιστολή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Το νέο κύμα μολύνσεων συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά σοβαρής νόσησης και νοσηλείας σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω COVID-19, επισημαίνει η κ. Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συνεχίσουν την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών που έχουν συμφωνηθεί.

Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή της πως αν και τα εγκεκριμένα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας, της νοσηλείας και των θανάτων, ο ΕΜΑ εργάζεται με στόχο την έγκριση εμβολίων προσαρμοσμένων στην παραλλαγή Όμικρον μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η προστασία από τα εμβόλια μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την επιστολή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν πως έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα τροποποιημένα εμβόλια μόλις παραδοθούν, ενδεχομένως συνδυάζοντας την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της εποχιακής γρίπης.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επίτροπος Κυριακίδου μέσω της Κομισιόν για τους καλοκαιρινούς μήνες περιλαμβάνουν τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης στα άτομα άνω των 60 καθώς για άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να θέσουν ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των δόσεων που είναι ήδη διαθέσιμες ώστε να πειστούν όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, ή δεν έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις τις οποίες δικαιούνται, να το κάνουν το συντομότερο.

Ακόμα, προτείνει την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης για την εξάπλωση σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών ενόψει του χειμώνα και στο μέλλον, ειδικά όσον αφορά τη δυνατότητα γρήγορης αύξησης των δυνατοτήτων ελέγχου.

Τέλος, επισημαίνει πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για την επιστροφή στα σχολεία και στους χώρους εργασίας μετά το πέρας του καλοκαιριού, διατηρώντας την επιλογή της επιβολής μέτρων όπως τη τήρηση αποστάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, αλλά αποφεύγοντας αν είναι δυνατόν το κλείσιμο των σχολείων.

Μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις σε αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού στους χώρους εργασίες και στα σχολεία, προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home