Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μελέτη:Κίνδυνος θανάτου από Covid τουλάχιστον 3πλάσιος από γρίπη

Offsite Team -
16.02.2021

Μελέτη:Κίνδυνος θανάτου από Covid τουλάχιστον 3πλάσιος από γρίπη

Thumbnail
Αυτή η εκτίμηση είναι παρόμοια με άλλες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από εποχική γρίπη, σύμφωνα με μία νέα καναδική μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από το πρώτο επιδημικό κύμα (άνοιξη και καλοκαίρι 2020).

 

Αυτή η εκτίμηση είναι παρόμοια με άλλες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας ότι ο κορωνοϊός δεν είναι "μία απλή γριπούλα", όπως ορισμένοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αμολ Βέρμα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό "Canadian Medical Association Journal" (CMAJ), σύγκριναν στοιχεία από νοσηλείες σε επτά νοσοκομεία του Οντάριο είτε λόγω Covid-19 (1.027 ασθενείς με μέση ηλικία 65 ετών) είτε λόγω γρίπης (783 με μέση ηλικία 68 ετών).

 

Η εντός νοσοκομείου θνητότητα της πρώτης ομάδας του κορωνοϊού ήταν σχεδόν 20%, ενώ της γρίπης 6%. Η πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 26,4% και 18%, αντίστοιχα, ενώ η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 8,7 και 4,8 ημέρες, αντίστοιχα.

 

"Μπορούμε, πλέον, να πούμε με βεβαιότητα ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι η εποχική γρίπη. Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με Covid-19 είχαν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και μιάμιση φορά μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας γρίπης", δήλωσε ο δρ Βέρμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι o κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος από τη γρίπη επειδή οι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας απέναντι του, καθώς οι περιοδικές λοιμώξεις γρίπης στο παρελθόν και τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν "χτίσει" μεγαλύτερη ανοσία στον πληθυσμό απέναντι στους ιούς της γρίπης. Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.cmaj.ca/content/early/2021/02/10/cmaj.202795

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home