Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεξικό: Ιδάλγο, η τρίτη πολιτεία που αποποινικοποιεί την άμβλωση

Offsite Team -
01.07.2021 - 07:22

Μεξικό: Ιδάλγο, η τρίτη πολιτεία που αποποινικοποιεί την άμβλωση

Οι αρχές στην πολιτεία επέτρεπαν την άμβλωση μόνο κατ’ εξαίρεση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου στην Ιδάλγο ψήφισαν χθες υπέρ της άρσης των ποινών για την άμβλωση, με την πολιτεία να γίνεται η τρίτη που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν την επιλογή να τερματίσουν την κύηση στην κυρίως ρωμαιοκαθολική χώρα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το μέτρο εγκρίθηκε με 16 ψήφους υπέρ και μία αποχή επί των 28 μελών του κοινοβουλίου που ήταν παρόντα, διευκρίνισε το Κογκρέσο της Ιδάλγο μέσω Twitter.

Μόνο το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, όπου βρίσκεται η αχανής πρωτεύουσα, και η νότια πολιτεία Οαχάκα επιτρέπουν επίσης την άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.

Ο νόμος στην Ιδάλγο θα τεθεί σε ισχύ αφού δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της πολιτείας.

Οι αρχές στην πολιτεία, που γειτονεύει με την περιοχή της πρωτεύουσας, επέτρεπαν την άμβλωση μόνο κατ’ εξαίρεση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν η μέλλουσα μητέρα είχε υποστεί βιασμό.

Δεκάδες γυναίκες που φόραγαν πράσινα μαντίλια, σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής που αξιώνει την αποποινικοποίηση της άμβλωσης, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS 

Σε όλη τη Λατινική Αμερική, η νομοθεσία για την άμβλωση συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον κόσμο, όμως με κινητοποιήσεις που μεγεθύνονται φεμινιστικά κινήματα ζητούν μεταρρυθμίσεις· στην Αργεντινή οι αμβλώσεις αποποινικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο.  

protothema.gr

Home