Μπαρνιέ: Πιθανή η συμφωνία για το Brexit αυτή την εβδομάδα

Μπαρνιέ: Πιθανή η συμφωνία για το Brexit αυτή την εβδομάδα

«Κάθε συμφωνία πρέπει να λειτουργεί για όλους»

«Θα ενημερώσω τους υπουργούς της ΕΕ των 27 ως συνήθως, μόνο για να μάθουν πού βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του μπλοκ, το πρωί της Τρίτης, σχετικά με τις εξελίξεις από τις συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η ομάδα μας δουλεύει σκληρά και σήμερα έχει επίσης ξεκινήσει δουλειά, έντονη δουλειά έγινε το Σαββατοκύριακο και χθες, επειδή ακόμη και αν η συμφωνία είναι δύσκολη, όλο και πιο δύσκολη, για να είμαι ειλικρινής είναι ακόμη πιθανή αυτή την εβδομάδα», σημείωσε σύμφωνα με το CNBC.

Πρόσθεσε ότι «κάθε συμφωνία πρέπει να λειτουργεί για όλους», λέγοντας ότι «είναι καιρός να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε ένα νομικό κείμενο».

Στο άκουσμα των δηλώσεων, η βρετανική λίρα ενισχύεται 0,5%, στο $1,2665.

«Οι τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 που συμμετέχουν στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ότι οι τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται ένα συμπεφωνημένο νομικό κείμενο μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας ώστε να είναι σε θέση να εισηγηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτωβρίου την έγκριση συμφωνίας, διευκρίνισαν οι πηγές.

Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι θα εισηγηθεί την διεξαγωγή περατέρω διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο μετά την σύνοδο κορυφής.

«Υπάρχει προθεσμία που λήγει απόψε για συμφωνία επί νομικού κειμένου», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημερώνει τους υπουργούς Εξωτερικών των 27.

Αλλος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία, αλλά ότι ο Μπαρνιέ εξήγησε στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων ότι χρειάζεται μία συμφωνία επί νομικού κειμένου στο τέλος της ημέρας ώστε να είναι σε θέση να πει στους ευρωπαίους διπλωμάτες που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες ότι η εισήγησή του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Πέμπτης-Παρασκευής θα είναι υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας.

«Η δουλειά συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη δυνατότητα συμφωνίας», δήλωσε ο τρίτος ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ιρλανδία: Απαραίτητο το νομικό κείμενο για το Brexit σήμερα

Η Βρετανία πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της για μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit, με τη μορφή νομικού κειμένου την Τρίτη εάν οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να εγκρίνουν συμφωνία στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου, δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση υπουργών της ΕΕ, ο Coveney δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει μεγάλη πρόοδος» την Τρίτη για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η Γερμανία δεν είναι σίγουρη ότι επίκειται συμφωνία

Ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Μίχαελ Ροτ δήλωσε σήμερα ότι «δεν είμαι και πολύ σίγουρος» ότι επίκειται μια λύση για το Brexit.

Ο Ροτ επεσήμανε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «καταστροφή», προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο ενόψει της κρίσιμης συνόδου της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η τύχη της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

«Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι επίκειται συμφωνία», υπογράμμισε.

Ετοιμη η Γαλλία για μία νέα αναβολή του Brexit

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν επεσήμανε ότι η χώρα της είναι έτοιμη για μια νέα αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου.

«Μόνο ο χρόνος δεν αποτελεί λύση. Ωστόσο, αν υπάρξει σημαντική πολιτική αλλαγή στη Βρετανία, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τη συζήτηση για μια παράταση, αν μας ζητηθεί», εξήγησε.

«Σημαντική πολιτική αλλαγή είναι η προοπτική εκλογών, ένα δημοψήφισμα ή κάτι που θα αλλάξει την πολιτική δυναμική, ώστε το τρίγωνο της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του βρετανικού λαού να καταφέρει να ευθυγραμμιστεί λίγο περισσότερο. Πιστεύουμε ότι μόνο η παράταση του χρόνου δεν θα λύσει το περίπλοκο πρόβλημα», τόνισε η Ντε Μονσαλέν.

BBC: Νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής περί τα τέλη του Οκτωβρίου, προκειμένου να εγκριθεί συμφωνία για το Brexit, αφού θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της με την κυβέρνηση της Βρετανίας έως μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το BBC.

Η έκτακτη σύνοδος είναι πιθανό να γίνει περί τα τέλη του μήνα, όταν εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

euro2day.gr

Home