Mπορέλ: Ιδέες στο ΣΕΥ για διάλογο αποκλιμάκωσης με Τουρκία

Mπορέλ: Ιδέες στο ΣΕΥ για διάλογο αποκλιμάκωσης με Τουρκία

Ο Mπορέλ θα αναζητήσει στο ΣΕΥ συναίνεση, λέει κοινοτικός αξιωματούχος

Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί εις βάθος από τους Υπουργούς  Εξωτερικών της ΕΕ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Mπορέλ θα παρουσιάσει ιδέες για το πως θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και πως θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία για πολλά από τα ανοικτά ζητήματα των Κρατών Μελών.  

Συγκεκριμένα, κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι “ο Ύπατος  Εκπρόσωπος αφού πήγε σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, πέταξε πάνω από την ΑΟΖ στα σύνορα της ΕΕ, θα ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση και θα θέσει όλες τις ερωτήσεις στο τραπέζι των Υπουργών”.

Όπως είπε “θα θέσει τις πράξεις της Τουρκίας σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο για εις βάθος συζήτηση”. “Η ιδέα είναι να παρουσιάσουμε την έκθεση μας μετά την επίσκεψη στην περιοχή και θα φέρουμε προτάσεις για το πως θα ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση”.

Διευκρίνισε δε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος “θα φέρει ιδέες στους Υπουργούς, για το πως θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία”, πάντα με στόχο την αποκλιμάκωση.

Απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση δήλωσε ότι “θα είμαστε ικανοποιημένοι αν το Συμβούλιο καταλήξει σε συναίνεση για να δώσει πολιτική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης”.

“Ο σκοπός του Υπάτου Εκπροσώπου είναι η αποκλιμάκωση” και “να τερματιστούν οι παράνομες γεωτρήσεις” είπε.  

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων, αλλά “αν κάποιος Υπουργός το επιθυμεί μπορεί να το κάνει”.  

Διευκρίνισε δε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος “έχει ετοιμάσει κάποιες ιδέες που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας”.

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι “στο τέλος της ημέρας χωρίς λύση  στο πρόβλημα του νησιού (Κυπριακό) δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη λύση, όμως η έναρξη διαπραγματεύσεων για αυτό είναι στο χέρι των ΗΕ και του ΓΓ, όχι στο χέρι της ΕΕ να τις διεξάγαγει". Χαρακτήρισε δε καλές τις ιδέες όπως η διάθεση των εσόδων από το αέριο.  

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα κατά πόσο τα έσοδα θα πρέπει να διαμοιραστούν ήταν πάντα κομμάτι στο διακοινοτικό διάλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια". Σημείωσε δε ότι "το έθεσε

ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον κ. Ακιντί και το αντίστροφο, αλλά δεν υπήρξε ως τώρα συμφωνία". "Θεωρούμε ότι

ο επιμερισμός των κερδών είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης", όπως δήλωσε.

"Η Ελλάδα η Τουρκία και το ΗΒ είναι εγγυήτριες δυνάμεις, όλοι έχουν κάποιο έννομο συμφέρον", δήλωσε και διευκρίνισε ότι "η γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκία είναι παράνομη".

Ο αξιωματούχος περιέγραψε το ιστορικό και επέρριψε στη συμπεριφορά της Τουρκίας την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ, από το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ως την περικοπή των κονδυλίων και τις κυρώσεις του Νοεμβρίου του 2019.

“Τη Δευτέρα επιθυμούμε συναίνεση για να μιλήσουμε με την Τουρκία, να έχουμε συμφωνία για τις γεωτρήσεις και για το πως θα προχωρήσουμε”, διευκρίνισε. "Εμείς δεσμευόμαστε σε ένα στόχο, αν αυτοί μετακινούν το τέρμα τότε αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη", σημείωσε σε σχέση με την ως  τώρα πορεία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.

Η Λιβύη θα συζητηθεί και ξεχωριστά ως ζήτημα, μετά την Τουρκία, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας του Βερολίνου για την ειρήνευση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και ο ρόλος της επιχείρησης “Irini” για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες με ψηφιακά μέσα, για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), της Δευτέρας 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με τη φυσική παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, μετά από τέσσερις μήνες, σημείωσε ότι το ΣΕΥ θα ξεκινήσει από τις 9:30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 14:00 τοπική ώρα Βρυξελλών. Η Τουρκία είναι το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί μετά την ανασκόπηση της κατάστασης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επιπλέον και το ζήτημα του Χονγκ-Κονγκ σε σχέση με τι τελευταίες αποφάσεις της Κίνας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου.

ΚΥΠΕ

Home