Νέα Ζηλανδία: «Περιμένω Νόμπελ Ειρήνης» - Μανιφέστο του μακελάρη

O μακελάρης στη Νέα Ζηλανδία μετέδιδε την επίθεση live μέσω Facebook
Ο δράστης μετέδωσε live το μακελειό στο Facebook, ενώ πριν την επίθεση είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το μανιφέστο του

Μανιφέστο 74 σελίδων είχε συντάξει ο 28χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ, στο οποίο μεταξύ άλλων μιλούσε για το μίσος του κατά των μεταναστών ενώ ανέφερε πως μετά την αποφυλάκισή του θα πρέπει να του δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης... όπως στον Νέλσον Μαντέλα.

Ο δράστης μετέδωσε live το βίντεο του μακελειού στο Facebook, ενώ πριν την επίθεση φέρεται να είχε αναρτήσει ο ίδιος στο διαδίκτυο το μανιφέστο του.

Σε ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα, στο φόρουμ 8chan - γνωστό για το ακραία ρατσιστικό περιεχόμενό του - ο Τάραντ φέρεται να ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και περέπεμψε σε σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε η επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 49 άτομα.

Στο μανιφέστο του επικαλείτο ως κίνητρο για τις επιθέσεις «η λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Το πολυσέλιδο έγγραφο ξεκινάει παραθέτοντας ένα ποίημα του Ουαλού ποιητή Dylan Thomas, «Μην ξεκινήσετε ευγενικά αυτή την καλή νύχτα…».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Τάραντ περιγράφει τα κίνητρά του, παρακινώντας για «δημιουργία συνθηκών τρόμου» και της «υποκίνησης βίας» κατά των μουσουλμάνων και προσφέροντας ταυτόχρονα αυτοβιογραφικές λεπτομέρειες.

Επίσης, αναφέρει ότι άντλησε «έμπνευση» από άλλους σκοπευτές όπως ο Άντερς Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα στο Όσλο της Νορβηγίας το 2011: «Στηρίζω πολλούς από αυτούς που αντιτέθηκαν κατά της εθνοτικής και πολιτιστικής γενοκτονίας. Τους Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne και άλλους…»

Σε ένα άλλο σημείο γράφει: «Δεν περιμένω απλώς να ελευθερωθώ, αλλά περιμένω και ένα Νόμπελ Ειρήνης. Όπως απονεμήθηκε στον τρομοκράτη Νέλσον Μαντέλα κάποτε, όταν οι δικοί του άνθρωποι νίκησαν και πήραν την εξουσία. Περιμένω να ελευθερωθώ σε 27 χρόνια από τη φυλάκιση μου, τόσα χρόνια όσα φυλακίστηκε και ο Μαντέλα, για το ίδιο έγκλημα». 

Παράλληλα, στον λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί, αναρτήθηκαν την Τετάρτη φωτογραφίες ενός τουφεκιού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού με ονόματα και μηνύματα που έχουν σχέση με τον λευκό εθνικισμό.

1

1

1

1

12