Οι δηλώσεις Πούτιν - Ερντογάν μετά τη συνάντηση τους

Οι δηλώσεις Πούτιν - Ερντογάν μετά τη συνάντηση τους

Κάλεσμα για αμοιβαίο σεβασμό της συνεργασίας Τουρκίας – Συρίας απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ερντογάν του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στο συριακό έδαφος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κωλυσιεργίες στην Συνταγματική Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, Ρωσία και Τουρκία βρήκαν βιώσιμες λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία.

Τόνισε ότι οι ξένες δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Συρία παράνομα θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της και αυτή τη θέση συμμερίζεται και η Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι ότι πρέπει η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη καθώς και ότι η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Διεμήνυσε επίσης ότι αρχής γενομένης την Τετάρτη, όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει αποσχιστηκές τάσεις στη βόρεια Συρία.

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν μνημόνιο συνεργασίας και ξεκινούν κοινές περιπολίες σε ζώνη κοντά στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Home