Οι εκρήξεις που έμειναν στην ιστορία: Από το Tέξας... στη Βηρυτό

Οι εκρήξεις που έμειναν στην ιστορία: Από το Tέξας... στη Βηρυτό

Περίοπτη θέση κατέχει στον κατάλογο των συμβατικών εκρήξεων το Μαρί

Από την Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 το ρολόϊ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου η αλλιώς το «Παρίσι της Ανατολής» τη Βηρυτό σταμάτησε  στις 18:07 το απόγευμα. Η μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης κατέστρεψε στην ουσία τη μισή πόλη, με τραγικό απολογισμό των 157 νεκρών. Η μεγάλη συμβατική έκρηξη της Βηρυτού δεν ήταν η μόνη που συγκλόνισε το παγκόσμιο. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται  και η έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

Ο κατάλογος των φονικών εκρήξεων είναι:

Η πυρηνική βόμβα Χιροσίμα

Στις 06 Αυγούστου 1945 καταγράφηκε ένα παγκόσμιο γεγονός. Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Που ήταν  ένα από τα τραγικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα.  Ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου- 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο "Little Boy" (αγοράκι) στο κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών Αλαμογκόρντο.  Την ατομική βόμβα  έριξε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β-29 της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, "Ένολα Γκέυ". Το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι είχε διανύσει ήδη περισσότερα από δεκαοκτώ -18- χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 ψυχές, στην πλειονότητά τους, άμαχοι.

ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Καταστράφηκε...το Τέξας (1947)

Δυο χρόνια μετά την ατομική βόμβα της Χιροσίμα μια αμερικανική μεγαλούπολη το Τέξας είχε τεράστιες απώλειες. Ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκρηξη με νιτρική αμμωνία. Πρόκειται για την «καταστροφή στο Τέξας Σίτι» η οποία χαρακτηρίζεται βιομηχανικό ατύχημα και συνέβη στο λιμάνι του Τέξας Σίτι στις 16 Απριλίου του 1947. Ήταν το πλέον πολύνεκρο ατύχημα στη βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η έκρηξη που δημιούργησε την καταστροφή ήταν μια από τις μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία. Στο φορτηγό πλοίο «SS Grandcamp» που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης ξέσπασε από άγνωστη αιτία φωτιά. Στα αμπάρια του πλοίου υπήρχαν 2.300 τόνοι νιτρικής αμμωνίας. Από την πυρκαγιά προκλήθηκε έκρηξη που ισοπέδωσε σχεδόν το 1/3 της πόλης. Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή, ώστε ακούστηκε σε απόσταση 240 χιλιομέτρων, ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού υψώθηκε 600 μ. πάνω από το λιμάνι, ενώ δύο μικρά αεροσκάφη που περνούσαν πάνω από το λιμάνι τη στιγμή της έκρηξης καταστράφηκαν, λόγω αλλοιώσεων στις πτέρυγές τους.

Στο λιμάνι βρισκόταν άλλο ένα πλοίο, το «High Flyer», που μετέφερε 1.000 τόνους νιτρικών και με 2.000 τόνους θείου. Από την έκρηξη και τη φωτιά που ξέσπασε στο «SS Grandcamp», κάηκαν οι κάβοι του «High Flyer». Σημειώθηκε και δεύτερη ισχυρότατη έκρηξη. Η τραγωδία ολοκληρώθηκε με την επέκταση της πυρκαγιάς και σε εργοστάσια που βρίσκεται γύρω από το λιμάνι.

Η πολύνεκρη έκρηξη είχε απολογισμό πάνω από 400 νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν και άλλους 63 που δεν ταυτοποιήθηκαν. Παράλληλα, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 3.500. Τότε η έκρηξη είχε ως συνέπεια να τεθούν για την τότε εποχή κανόνες στη φύλαξη της νιτρικής αμμωνίας.

Επίθεση στο κέντρο Οκλαχόμα (1995)

Μετά την ατομική βόμβα, ξεχωρίζουμε την καταστροφική έκρηξη στο κέντρο της Οκλαχόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1995. Η έκρηξη όπου χρησιμοποιήθηκε νιτρική αμμωνία (κάτι παρόμοιο με την Βηρυτό) είχε στόχο . το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah.  Η έκρηξη στην Οκλαχόμα Σίτι κόστισε 168 ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών και τον τραυματισμό πάνω από 680 ατόμων. Η έκρηξη κατέστρεψε μερικώς ή ολοσχερώς 324 κτήρια σε ακτίνα 16 οικοδομικών τετραγώνων, καταστράφηκαν (από το ωστικό κύμα ή από την φωτιά) 86 αυτοκίνητα και θρυμματίστηκαν υαλοπίνακες σε 258 κτίρια της γύρω περιοχής. Η βόμβα εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιές ύψους τουλάχιστον 652 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΕΚΡΗΞΗ

Η τραγωδία της Κύπρου (Ναυτική Βάση Μαρί 2011)

Η έκρηξη στο Μαρί σημειώθηκε την 11η Ιουλίου 2011 στην ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία βρίσκεται στο Μαρί στην επαρχία Λάρνακας.. Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και φυλάγονταν στην ναυτική βάση. Από την έκρηξη 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. 

Τα γεγονότα

Στις 11 Ιουλίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, στις 03:40 το πρωί, εργαζόμενοι στο γειτονικό ηλεκτροπαραγωγό εργοστάσιο παρατήρησαν «μερικά φώτα στον ουρανό», τα οποία προέρχονταν από την μεριά της ναυτικής βάσης και σήμαναν συναγερμό. Μετά από μερικά λεπτά, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ναυτικής βάσης είδε λάμψη, και μετά ότι μερικά από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρπάξει φωτιά. 

Το προσωπικό της βάσης κινητοποιήθηκε για να σβήσει την φωτιά. Ο αστυνομικός σταθμός και η πυροσβεστική ενημερώθηκαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα και έξι πυροσβέστες έφτασαν στο χώρο. Στις 5:00, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της πυροσβεστικής και άλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την φωτιά και τις εκρήξεις. Στις 5:17, ο Διοικητής του Ναυτικού έφτασε στην ναυτική βάση και διέταξε να εκκενώσουν τον χώρο. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή από την Εθνική Φρουρά ελικοπτέρων ώστε να βοηθήσουν την κατάσβεση της φωτιάς. Περίπου στις 5:50 το πρωί, μια μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε ωστικό κύμα, προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 62. Καταστράφηκε ο γειτονικός σταθμός, ενώ υπήρχαν ζημίες σε υποδομές στην ναυτική βάση, στα γύρω χωριά και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Λεμεσού.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ ο Έλληνας αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών από στρατοδικείο στην Ελλάδα. Η έκρηξη στη ναυτική βάση θεωρείται η μεγαλύτερη συμβατική στον κόσμο εν καιρώ ειρήνης. Λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα ειδικοί εκτίμησαν το μέγεθός της στο 1/20 αυτής της Χιροσίμα.

ΜΑΡΙ

Τραγωδία στην Κίνα (2015)

Δυο τεράστιες εκρήξεις ισοπέδωσαν τη βιομηχανική ζώνη της κινεζικής πόλης Τιενζίν. Σε αποθήκη επικίνδυνων εμπορευμάτων αποθηκεύτηκε νιτροκυτταρίνη, ενώ λόγω υπερβολικής ζέστης και ξηρασίας στην ατμόσφαιρα προκλήθηκε πυρκαγιά πυροδότησε την έκρηξη περίπου 800 τόνων νιτρικού αμμωνίου που βρίσκοταν αποθηκευμένοι. Ο τραγικός απολογισμός ήταν ο θάνατος 118 μελών  των πυροσβεστικών δυνάμεων και των σωστικών συνεργείων, ενώ  55 κάτοικοι και υπάλληλοι σκοτώθηκαν και 798 άτομα τραυματίστηκαν.

Από τις εκρήξεις, προκλήθηκαν ζημιές σε κατασκευές και εμπορεύματα στο λιμάνι, στις γύρω πολυκατοικίες και πολύ σοβαρές ζημιές στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Η έκρηξη της Βηρυτού  που συντάραξε… την Κύπρο  (2020)

 Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έλαβε χώρα στις 4 Αυγούστου 2020. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε χώρο αποθήκευσης πυροτεχνημάτων] και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε χώρο όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Επί του παρόντος, οι νεκροί είναι 157 και οι τραυματίες 5.000.

Η έκρηξη συγκλόνισε όλη την κεντρική Βηρυτό και δημιούργησε ένα σύννεφο-μανιτάρι σκόνης στον αέρα.Μάρτυρες δήλωσαν ότι καταγράφηκαν ζημιές ακόμη και σε σπίτια 10 χιλιόμετρα μακριά από το τόπο της έκρηξης. Μάλιστα η έκρηξη έγινε έντονα αισθητή ακόμα και στην Κύπρο.

ΒΗΡΥΤΟΣ3

Εκκένωση στο Τέξας (2019)

Έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών στο Τέξας των ΗΠΑ τα ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου 2019 (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης των κατοικιών που βρίσκονται σε ακτίνα σχεδόν ενός χιλιομέτρου από το σημείο. 

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι εργάζονται στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου.

Το εργοστάσιο παράγει βουταδιένιο, ένα εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή συνθετικού καουτσούκ, καθώς και σε πετροχημικά μίγματα.

texas

 

 

Home