Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Νησί των Φιδιών

Offsite Team -
30.06.2022 - 15:19

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Νησί των Φιδιών

Ήταν μια «κίνηση καλής θέλησης» λέει το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποχώρησή του από το Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας, γεγονός που πιθανόν να αμβλύνει τον ρωσικό αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε την απόφαση ως «κίνηση καλής θέλησης» που δείχνει ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει στα φορτία των σιτηρών να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια.

Το Νησί των Φιδιών κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις από τη αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό και επίθεση κατά την διάρκεια της νύκτας.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν τη φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει την εξαγωγή της παραγωγής σιτηρών της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ.

«Η απόφαση αυτή δεν θα επιτρέπει πλέον στο Κίεβο να κάνει σπέκουλα επί μίας επικείμενης διατροφικής κρίσης λέγοντας ότι είναι αδύνατον να εξαγάγει σιτηρά εξαιτίας του πλήρους ελέγχου που ασκεί η Ρωσία στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

«KABOOM!», έγραψε στο Twitter ο Αντριι Γέρμακ, ο αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν υπάρχουν πια ρωσικές δυνάμεις στο Νησί των Φιδιών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έκαναν καλή δουλειά».

Το Νησί των Φιδιών ελέγχει την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ο ρωσικός αποκλεισμός εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών.

Η κατάληψη του Νησιού των Φιδιών από τις ρωσικές δυνάμεις έμεινε στην ιστορία από την απάντηση που έδωσε μέσω του ασυρμάτου η ουκρανική φρουρά του νησιού όταν έλαβε την εντολή να παραδοθεί: «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γ...θείτε».

Το περιστατικό αποτυπώθηκε στο γνωστό πλέον ουκρανικό γραμματόσημο. Την ημέρα της έκδοσης του γραμματοσήμου, οι ουκρανικές δυνάμεις βύθισαν το καταδρομικό Moskva, την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home