Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Osman & Milkov: Χρειάζεται χρόνος για υπέρβαση ρητορικής μίσους

Offsite Team -
07.12.2022 - 21:52

Osman & Milkov: Χρειάζεται χρόνος για υπέρβαση ρητορικής μίσους

Οι συχνές επαφές του Osmani με τον Βούλγαρο ομόλογό του συμβάλλουν στη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας

Χρειάζεται χρόνος, δουλειά και επικοινωνία για να υπερβούμε την ρητορική μίσους, δήλωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η υπέρβαση της ρητορικής μίσους είναι μια μακρά διαδικασία και ο τρόπος για να ξεπεραστεί είναι μέσω της επικοινωνίας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Nikolay Milkov μετά την έναρξη διμερούς επιχειρηματικού φόρουμ στην Βουλγαρία. 

Το BTA ρώτησε τον κ. Osmani τι κάνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ως σημεία επαφής για τον κοινό εντοπισμό περιπτώσεων ρητορικής μίσους, ρόλος που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με τον Osmani, οι συχνές επαφές με τον Βούλγαρο ομόλογό του συμβάλλουν στη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια «κάποιος άλλος να επιβάλει μια κακόβουλη ατζέντα».

«Αν αφήσεις ένα κενό, κάποιος άλλος είναι υποχρεωμένος να το καλύψει. Το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ αφορά ακριβώς αυτό: να καλύψουμε ένα σοβαρό κενό στη σχέση μας. Σίγουρα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν προκλήσεις, δηλώσεις από πολιτικούς στην Βουλγαρία και εδώ και επιθέσεις σε κλαμπ βουλγαρικών κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο κ. Osmani. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο του αντέδρασε επανειλημμένα σε απόπειρες επιβολής ρητορικής μίσους, «η οποία μερικές φορές είναι αυθόρμητες και μερικές φορές προκλητικές και κακόβουλες».

«Θα υπάρξουν προβλήματα, θα υπάρξουν προκλήσεις, αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ, για να καλύψουμε αυτό το κενό ώστε να μπούμε σταδιακά σε κανονική επικοινωνία, γιατί είμαστε δύο φίλες χώρες με μεγάλες δυνατότητες. Δεν μπορώ να αποκλείσω περαιτέρω προκλήσεις. , αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο του έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που καλύπτει διάφορους τομείς και έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της ρητορικής μίσους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας διαθέτει επίσης έναν μηχανισμό για τη ρητορική μίσους και υπάρχει επίσης ένας «πολύ γρήγορος» μηχανισμός για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο υπουργείων, είπε ο κ.  Milkov. 

«Έχουμε προφανώς άλυτα ιστορικά συμπλέγματα, άλυτα ιστορικά ζητήματα που προβάλλονται στο παρόν και είναι σημαντικό να μην τα αφήσουμε να καθορίσουν το μέλλον μας. Το πιο σημαντικό είναι να κρατάμε επαφή για να αντιδρούμε σε κάθε περίπτωση. Έχουμε περιπτώσεις κοινών θετικών αντιδράσεων στις οποίες ειδοποιούμε το άλλο Υπουργείο για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτές τις αρνητικές τάσεις και παρακολουθούμε αυτές τις καταστάσεις τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία.Συμφωνώ απόλυτα ότι αυτή είναι μια μακρά διαδικασία, δεν θα τελειώσει φέτος. μπορεί να τελειώσει το επόμενο έτος, αλλά η νοοτροπία είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο», είπε ο επικεφαλής Βούλγαρος διπλωμάτης.

ΚΥΠΕ

Home