Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ουκρανία όπως Γεωργία και πώς επηρεάζουν την Κύπρο οι εξελίξεις

Offsite Team
- 24.02.2022

Ουκρανία όπως Γεωργία και πώς επηρεάζουν την Κύπρο οι εξελίξεις

Οι εκτιμήσεις του διεθνολόγου Χρήστου Ιακώβου στην Offsite On Air για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τις εξελίξεις στο Ουκρανικό σχολίασε στην εκπομπή Offsite On Air, ο διεθνολόγος Χρίστος Ιακώβου, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022.  

Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στο παρελθόν όταν η Ρωσία είχε επίσης εφαρμόσει την σημερινή της πολιτική με την Γεωργία και πως κατέληξε η κατάσταση. Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως οι κυρώσεις θα οδηγούσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ουκρανία στην Κύπρο, όπου σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου φαίνεται να είναι κυρίως οικονομικοί.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, η Ρωσία, όταν τα πράγματα ήταν σε ένταση με την Ουκρανία είχε δύο επιλογές. Η πρώτη θα ήταν να προχωρήσεε σε εισβολή σε βάρος της Ουκρανίας, κάτι που θα είχε σοβαρό στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικοδιπλωματικό κόστος, με διεθνή καταδίκη. Η δεύτερη επιλογή της Ρωσίας, ήταν να διευρύνει την σφαίρα επιρροής της, όπως κάνει τώρα, χρησιμοποιώντας τους Ρωσόφωνους της Ουκρανίας προκειμένου να αποσχιστούν και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή εντός τους εδάφους της Ουκρανίας απειλωντας ή θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αναγνώρισε και στο παρελθόν αυτόνομα κρατίδια

Η Ρωσία, κατά τον κ. Ιακώβου, επαναλαμβάνει πολιτική του παρελθόντος, όπως το ζήσαμε το 2008 με την Γεωργία, όταν υποκίνησε τα αποσχιστικά κινήματα, (σ.σ η Ρωσία είχε αναγνωρίσει της ανεξαρτησία των αυτοανακυργχθέντων περιοχών ως ανεξάρτητες, μετά τον σύντομο πόλεμο που έλαβε χώρα με την Τιφλίδα, το 2008) στην Αμπχαζίας και την Νότια Οσετία, στέλνοντας στρατό για να αναγκάσει την Γεωργία να εγκαταλείψει τις οποιεσδήποτε φιλοδυτικές και νατοϊκές σκέψεις

Το είδος των κυρώσεων καθορίζει τους συμβιβασμούς Πούτιν

Η μορφή των κυρώσεων προς την Ρωσία θα καθορίσει και το πόσο θα την επηρεάσει, κατά τον κ. Ιακώβου. «Σίγουρα θα είναι πιο σκληρές από ότι στο παρελθόν, οι οποίες υπήρξαν ανώδυνες και μη αποτρεπεπτικές στην ηγεμονική πολιτική της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας».  

Επιπρόσθετα, οι κυρώσεις αυτές αφορούν κυρίως την οικονομική δραστηριότητα των Ρώσων με τον Δυτικό κόσμο και αναμένεται να φέρουν μεσοπρόθεσμα αποτέλεσμα. «Ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα μέχρι να έχει τις πρώτες αρνητικές συνέπειες από αυτές τις κυρώσεις, ώστε να πάει σε μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για το Ουκρανικό» ανέφερε.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ευαίσθητων ισορροπιών κατά τον κ. Ιακώβου και από τις δύο πλευρές. Η εκτίμηση του κ. Ιακώβου είναι ότι αν οι κυρώσεις αποφέρουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην Ρωσία ώστε να μην μπορεί να μπει σε μακρά οικονομική αντιπαράθεση με την Δύση, λόγω του μεγέθους της οικονομίας της πολύ πιθανόν να αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς ο Πούτιν, διαφορετικούς από αυτούς που φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να κάνει σήμερα.

Η Σύνοδος ΗΠΑ – Ρωσίας

Οι εξελίξεις θα καθορίσουν το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος ΗΠΑ – Ρωσίας, επισημαίνει ο κ. Ιακώβου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, οι οποίες όπως ανέφερε μπορούν να ανατραπούν και να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με την Ρωσία.  

Αυτό που επιθυμεί η Ρωσία, κατά τον κ. Ιακώβου, είναι μια διαπραγμάτευση και να περιχαρακώσει τα συμφέροντα της σε ένα ζωτικό για αυτήν χώρο, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι το  μονοπολικό σύστημα το οποίο επικράτησε με το τέλος του ψυχρού πολέμου με την Αμερικανική Παγκόσμια πρωτοκαθεδρία φτάνει στο τέλος του και αρχίζει ένα πολυπολικό σύστημα με κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα να απειλούν ή να προσπαθούν να κρατήσουν τις ΗΠΑ μακριά από τον ζωτικό τους χώρο. Σε αυτή την λογική, πρόσθεσε, η Ρωσία επιδιώκει διαπραγμάτευση.  «Για να προχωρήσουν σε αυτή την διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν θα βγουν ηττημένοι, διότι θα είναι αλυσιδωτές πλέον οι συνέπειες, με την Κίνα να προκαλεί», σημείωσε.

Η Ρωσία μιλά για διπλωματία, όπως η Τουρκία για το Κυπριακό

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ρωσίας για διπλωματικές λύσεις, ο κ. Ιακώβου σημειώνει ότι πρόκειται για ρητορική που εφαρμόζουν όλες οι δυνάμεις, δημιουργώντας τετελεσμένα, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα και καταναγκαστική διπλωματία και στη συνέχεια εμφανίζονται έτοιμες για διαπραγματεύσεις. Το ίδιο έκανε η Τουρκία, ανέφερε, καθώς μετά την εισβολή (σ.σ Εισβολή στην Κύπρο, 1974), την οποία αποκάλεσε ειρηνευτική επέμβαση και στη συνέχεια δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση.

Διερωτήθηκε μάλιστα ο κ Ιακώβου γιατί η Ρωσία να μπαίνει σε διαπραγμάτευση πριν την αναγνώριση αυτών των αποσχιστικών κινημάτων, καθώς στην διαπραγμάτευση πηγαίνουν τα κράτη που έχουν δημιουργήσει δεδομένα ως τετελεσμένα. «Η Ρωσία δημιούργησε νέα τετελεσμένα δεδομένα τα οποία θέλει να νομιμοποιήσει και να περιχαρακώσει την θέση της μέσα από την διαπραγμάτευση και γι αυτό αναπτύσσει την ρητορική για συνολική διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Οι εξελίξεις γύρω από το ουκρανικό ζήτημα

Σύμφωνα πάντως με την εκτίμηση του διεθνολόγου Χρίστου Ιακωβου για την εξέλιξη του Ουκρανικού, δεν φαίνεται η Ρωσία να ακυρώνει τους δυτικούς προσανατολισμούς της Ουκρανίας, αλλά τουλάχιστον θα βάλει στο ψυγείο τις βλέψεις της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, σε γενικό γεωστρατηγικό επίπεδο, σημείωσε, η Ρωσία έχει καταδείξει ότι υπάρχει ένας χώρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως η Γεωργία και η Ουκρανία που θέτει όρια ως προς τις προκλήσεις που θα δεχτεί από τον Δυτικό κόσμο. Επίσης, μπαίνουμε σε ένα πολυπολικό σύστημα, καθώς κάποιες δυνάμεις εμφανίζονται στο Διεθνές σύστημα και επιδιώκουν να ελέγχουν και να ασκούν επιρροή σε κάποιες περιοχές τις οποίες θεωρούν ζωτικό χώρο και κρατώντας τις ΗΠΑ μακριά και μη αφήνοντας τις να ακούν την πρωτοκαθεδρία όπως την δεκαετία του 90 και την πρώτη του 20ου αιώνα.

Πως επηρεάζεται η Κύπρος από το Ουκρανικό

Μόνο οικονομικά φαίνεται να επηρεάζεται από την ουκρανική κρίση η Κύπρος, κατά τον κ. Ιακώβου. Όπως ανέφερε αν η παρατεταμένη κρίση οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές πετρελαίου ή αναταράξει στο χρηματιστηριακό σύστημα με παγκόσμιες συνέπειες, τότε θα επηρεαστεί και η Κύπρος. Σε πολιτικό κα διπλωματικό επίπεδο, ανέφερε ότι δεν θα έχει καμία άλλη επιρροή.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι αυτό το ερώτημα τίθεται πάντα όταν υπάρχει μια παγκόσμια κρίση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά επίδραση στο Κυπριακό. Σε σχέση με ομοιότητες με το Κυπριακό ανέφερε ότι κανείς δεν ασχολείται διεθνώς και ούτε πρόκειται, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα όπως το Ουκρανικό. 

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air:

Home