Περού: Προεδρικές εκλογές χωρίς φαβορί εν μέσω πανδημίας

Περού: Προεδρικές εκλογές χωρίς φαβορί εν μέσω πανδημίας

Κανένας από τους 18 υποψηφίους δεν θα συγκεντρώσει στις σημερινές εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ψήφων.

Οι Περουβιανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους ανάμεσα σε 18 υποψηφίους, εκ των οποίων κανένας δεν είναι φαβορί, εν μέσω ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας της COVID-19 με ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένας από τους 18 υποψηφίους δεν θα συγκεντρώσει στις σημερινές εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Επτά διαφαίνεται ότι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που προβλέπεται για τις 6 Ιουνίου. "Είναι οι πιο κατακερματισμένες εκλογές στην ιστορία, ποτέ δεν είχαμε δει τόσους υποψηφίους με την πιθανότητα" να περάσουν στον δεύτερο γύρο, δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos Αλφρέντο Τόρες. Ο αριθμός των αναποφάσιστων σε μια χώρα που γνώρισε τέσσερις προέδρους από το 2016 και επανειλημμένα σκάνδαλα διαφθοράς φτάνει σε περίπου 28%.

Ο πρώην βουλευτής της κεντροδεξιάς Τζόνι Λεσκάνο, η ανθρωπολόγος της αριστεράς Βερόνικα Μεντόσα και ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Ερνάντο ντε Σότο αποτελούν την τριάδα που προηγείται στην τελευταία δημοσκόπηση του Ipsos. Ωστόσο ο πρώην ποδοσφαιριστής Τζορτζ Φορσάιθ (κεντροδεξιά), ο επιχειρηματίας Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα (ακροδεξιά), ο εκπαιδευτικός Πέδρο Καστίγιο (αριστερά) ή η Κέικο Φουχιμόρι (λαϊκιστική δεξιά) μπορεί να παραμείνουν στην προεδρική κούρσα.

«Είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Κυριακή: κατακερματισμός και πόλωση», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Μελέντες. Εκτός από πρόεδρο, οι 25 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους 130 βουλευτές του κοινοβουλίου τους, που έχει αποτελέσει την πηγή πολλών θεσμικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του Νοεμβρίου του 2020 που οδήγησε τη χώρα να αποκτήσει τρεις προέδρους σε μια εβδομάδα.

Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με τις τελευταίες συγκεντρώσεις να προσελκύουν πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές παρά τους κινδύνους που συνδέονται με την πανδημία. Εξάλλου 6 από τους 18 υποψηφίους προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αυτής εκστρατείας, με τελευταίο τον Μάρκο Αράνα (αριστερά), ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει τις δραστηριότητές του και δεν θα μπορέσει να ψηφίσει σήμερα, όπως ανακοίνωσε χθες Σάββατο το κόμμα του.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home