Πόλεμος Συρίας: Τι σημαίνει η συνεργασία των Κούρδων με το Άσαντ

Πόλεμος Συρίας: Τι σημαίνει η συνεργασία των Κούρδων με το Άσαντ

Προχώρησαν σε συμβιβασμούς για να αποτρέψουν την Τουρκία οι Κούρδοι 

Συμμαχία με τους Κούρδους έκανε η Δαμασκός για να αντιμετωπίσουν από κοινού την Τουρκία, με τον συριακό στρατό να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η τουρκική επίθεση και να εμποδιστεί η συνέχισή της, με την ανάπτυξη του Συριακού στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

H Offsite σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τι σημαίνει η συνεργασία των Κούρδων με τον Άσαντ επικοινώνησε με τον Διεθνολόγο Ζήνωνα Τζιάρρα.

Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα μας ο κύριος Τζιάρρας οι Κουρδικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ζητήσουν την  βοήθεια από τον Άσαντ, με τον Συριακό στρατό να κινείται σε πρώτη φάση προς τα προάστια της Μανμπίτζ, ώστε να σταθεροποιήσουν το όριο μεταξύ των κουρδικών εδαφών και των περιοχών που ελέγχονται από την Τουρκία και τον FSA. 

Τονίζει ότι οι Κούρδοι μέχρι στιγμής είναι διπλά χαμένοι. Πρώτα διότι εγκαταλείφθηκαν στη βορειοδυτική Συρία από τον αμερικανικό στρατό (ο οποίος αποχώρησε και από το Κομπανί) και, έπειτα, διότι αναγκάζονται να παραδώσουν εδάφη στην Συρία τα οποία πίστευαν ότι θα συναποτελούσαν στο μέλλον το συριακό Κουρδιστάν.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο  Άσαντ και η Ρωσία είναι προς το παρόν οι μεγάλοι κερδισμένοι της υπόθεσης, καθώς τα εδάφη υπό τον έλεγχο του πρώτου αυξάνονται, και το μέλλον μιας ενιαίας Συρίας.

Εξυπηρετεί και Τουρκία 

Παράλληλα ο Ζήνωνας Τζιάρρας τονίζει ότι η παραχώρηση των Κουρδικών εδαφών στη συριακή κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκία εξηγώντας ότι πρώτο εάν η Μανπίτζ περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της συριακής κυβέρνησης με την αποχώρηση των Αμερικανών και την απομάκρυνση των Κούρδων από το τοπικό συμβούλιο, τότε ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας εκπληρώνεται, και επιτυγχάνεται ο στόχος της μη παρουσίας κουρδικών διοικητικών δομών δυτικά του Ευφράτη. 

Ο δεύτερος πάγιος στόχος της Άγκυρας είναι η απομάκρυνση των Κούρδων από το τουρκοσυριακό σύνορο. Με τη ζώνη ασφαλείας αφενός και με την είσοδο του συριακού στρατού αφετέρου αυτός ο στόχος επίσης επιτυγχάνεται.

Καταληκτικά με την κίνηση τους αυτή οι Κούρδοι φαίνεται ότι ουσιαστικά προχώρησαν σε ένα συμβιβασμό, καθώς από την μια φαίνεται να παραχωρούν στο Άσαντ κάποια από τα εδάφη που ήθελαν να αφομοιώσουν στο Κουρδιστάν της Συρίας,ενώ από την άλλη αναμένεται ότι θα σταματήσουν την επέλαση των Τουρκικών στρατευμάτων. 

Home