Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσο πιθανή είναι η νόσηση με κορωνοϊό για όσους έχουν 3η δόση

Offsite Team -
17.02.2022

Πόσο πιθανή είναι η νόσηση με κορωνοϊό για όσους έχουν 3η δόση

Μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί κανείς από κορωνοϊό, μετά την 3η δόση του εμβολίου mRNA

Οι πιθανότητες να κολλήσει κανείς κορωνοϊό με τρεις δόσεις εμβολίου mRNA είναι μόλις 1,8% και με δύο δόσεις 6,6%.

Η τρίτη δόση μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από τον ιό κατά 86% σε σχέση με τις δύο δόσεις εμβολίου.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη από τις υπηρεσίες υγείας Μακάμπι του Τελ Αβιβ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Γιέιλ των ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 306.000 άτομα άνω των 40 ετών που είχαν εμβολιαστεί με 2 ή 3 δόσεις εμβολίου mRNA και ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό πριν την έναρξη της παρακολούθησης που κράτησε από την 1 Αυγούστου ως τις 4 Οκτωβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν 500232 τεστ μοριακού ελέγχου από τα οποία τα 227.380 αφορούσαν αυτούς που είχαν εμβολιαστεί με 2 δόσεις και 272.852 εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με 3 δόσεις. Θετικά αποτελέσματα (δηλαδή προσβολή από κορωνοϊό) καταγράφηκαν σε 14.989 άτομα της ομάδας των δύο δόσεων (6,6%) και 4.941 άτομα της ομάδας της τρίτης δόσης (1,8%).

Το θετικό ποσοστό ήταν υψηλότερο σε εκείνους που δεν είχαν λάβει αναμνηστική, τρίτη δόση και σε εκείνους που είχαν λάβει τρίτη δόση τις προηγούμενες 7 ημέρες, και ήταν χαμηλότερο σε άτομα που είχαν λάβει τρίτη δόση πάνω από 2 εβδομάδες νωρίτερα.

Η οριακή μέτρηση της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου μετά τη λήψη της αναμνηστικής, με μικρή μείωση στις πιθανότητες θετικού τεστ τις πρώτες 7 ημέρες (12%), μέτρια οριακή μέτρηση αποτελεσματικότητας σε ημέρες 7 έως 13 (58%) και υψηλό οριακό μέτρο αποτελεσματικότητας στις ημέρες 14 έως 20 και μετά (85%). Μετά την επανάληψη αυτής της ανάλυσης για κάθε ηλικιακή ομάδα ξεχωριστά, οι εκτιμήσεις για την οριακή επίδραση ήταν ανάλογες για όλες τις ηλικιακές ομάδες μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες. Ομοίως, οι εκτιμήσεις ήταν παρόμοιες ανεξάρτητα αν προϋπήρχαν άλλα συνοδά νοσήματα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι πιθανότητες για αρνητικό τεστ μετά την αναμνηστική τρίτη δόση σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση μόνο, αυξήθηκαν από 50% στις 6 ημέρες μετά την αναμνηστική δόση σε 71% στις 7 – 13 ημέρες μετά την αναμνηστική δόση, σε 87% στις 14 έως 20 ημέρες, σε 85% στις 21 έως 27 ημέρες και σε 83% στις 28 – 65 ημέρες.

Τέλος, αξιολογήθηκαν οι πιθανότητες νοσηλείας μεταξύ αυτών που έλαβαν το αναμνηστικό εμβόλιο έναντι αυτών που είχαν λάβει 2 δόσεις. Μετά από 14 ημέρες, οι πιθανότητες νοσηλείας σε αυτούς που έλαβαν αναμνηστική δόση ήταν 92% έως 97% χαμηλότερες από εκείνες που είχαν λάβει μόνο τις 2 δόσεις. Η ερμηνεία αυτών των εκτιμήσεων για νοσηλεία είναι προκλητική. Ωστόσο, η φαινομενική ανοσοαπόκριση του αναμνηστικού ήταν εμφανής μόλις λίγες ημέρες μετά τη λήψη του (87% αποτελεσματικότητα στις 0-6 ημέρες).

Πηγή: in.gr

Home