Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΟΥ - Ευλογία πιθήκων: Δεν παρατηρήθηκαν μεταλλάξεις του ιού

Offsite Team -
23.05.2022 - 17:45

ΠΟΥ - Ευλογία πιθήκων: Δεν παρατηρήθηκαν μεταλλάξεις του ιού

Τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν είναι σοβαρά, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια που ενδημεί στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην διαφοροποιείται.

Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Ετοιμάζει πλάνο το υπ.Υγείας για κρούσματα

Η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής του τμήματος για την ευλογιά, που αποτελεί μέρος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε σε σχετική ενημέρωση ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες για τον ιό αυτό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας ιός DNA, είναι ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος γνωστός ιός. Έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό μετάλλαξης από τους ιούς RNA, είναι ένας πολύ σταθερός ιός. Δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις ότι υπάρχει μετάλλαξη του ίδιου του ιού», είπε χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της πρόσφατης επιδημίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν ήταν σοβαρά, δήλωσε, στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΠΟΥ για τις αναδυόμενες ασθένειες και τις ζωονόσους, Μαρία βαν Κερκόβ. 

«Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.  

protothema.gr

Home