Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΟΥ: Κλείνει σταθμούς με Κίνα το Χονγκ Κονγκ -Νέα μέτρα από Μόσχα

Offsite Team -
03.02.2020 - 16:56

ΠΟΥ: Κλείνει σταθμούς με Κίνα το Χονγκ Κονγκ -Νέα μέτρα από Μόσχα

Thumbnail
Ο ΠΟΥ κατά της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινάει πόλεμο εναντίον των φημών και των ψευδών πληροφοριών σχετικά με την επιδημία που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό ο οποίος εμφανίσθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κατά την έναρξη συνόδου στη Γενεύη.

Μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ "θα αγωνισθεί κατά της διάδοσης φημών και της παραπληροφόρησης", ενώ η επιδημία έχει πλέον χαρακτηρισθεί "διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας".

"Για τον σκοπό αυτό, συνεργαστήκαμε με την Google ώστε αυτοί που αναζητούν πληροφορίες για τον κορωνοϊό, να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσματα της έρευνάς τους", εξήγησε. Εξάλλου, συνέχισε, "οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως οι Twitter, Facebook, Tencent και Tiktok έλαβαν επίσης μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης".

Επίσης οι ομάδες του ΠΟΥ σ` ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πλέον "24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίζουν τις πιο διαδεδομένες φήμες για τον νέο κορωνοϊό", όπως τη δημοσίευση ψευδών συμβουλών στο Ιντερνετ σχετικά με φάρμακα ή θεραπείες.

Ο Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα τα οποία "παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και το διεθνές εμπόριο". "Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες", δήλωσε ο Τέντρος στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε κηρύξει τη "διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας".

Σε διεθνή απομόνωση η Κίνα- πέραν των 17,000 τα κρούσματα

Η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή απομόνωση εξαιτίας περιορισμών στις πτήσεις προς και από τη χώρα και απαγορεύσεων που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Με 361 νεκρούς, ο απολογισμός του νέου κορωνοϊού υπερβαίνει πλέον αυτόν του SARS (σοβαρό και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) στην ηπειρωτική Κίνα.

Υπάρχουν 17.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, καθώς και 151 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 23 χώρες και 1 θάνατος που αναφέρθηκε χθες, Κυριακή, από τις Φιλιππίνες, δήλωσε ο Τέντρος.

"Χωρίς αυτή τη στρατηγική και αν δεν ήταν η Κίνα, ο αριθμός των κρουσμάτων έξω από την Κίνα θα ήταν πάρα πολύ υψηλότερος", δήλωσε. Αναφερόμενος στην εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό, ο Τέντρος είπε ότι είναι "ελάχιστη και βραδεία", ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να επιδεινωθεί.

Ο Τέντρος, ο οποίος είχε πριν από μια εβδομάδα στο Πεκίνο συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες, έβηξε και διέκοψε την ομιλία του για να πιει νερό, λέγοντας: "Μην ανησυχείτε, δεν είναι κορωνοϊός".

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ πήρε τον λόγο και κατήγγειλε μέτρα από "μερικές χώρες" οι οποίες αρνήθηκαν την είσοδο σε πρόσωπα που είχαν διαβατήρια εκδοθέντα στην επαρχία Χουμπέι, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, ενώ αρνήθηκαν επίσης να χορηγήσουν βίζες και ακύρωσαν πτήσεις.

"Ολα αυτά τα μέτρα καταστρατηγούν τις συστάσεις του ΠΟΥ", δήλωσε ο Λι Σονγκ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής της Κίνας για τον αφοπλισμό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Η τακτική εκπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει αφού η πτήση της από το Πεκίνο ματαιώθηκε, δήλωσαν την Παρασκευή στους δημοσιογράφους Κινέζοι διπλωμάτες.

Κλείνει σταθμούς διέλευσης προς Κίνα το Χονγκ Κονγκ

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα, παρά τα αιτήματα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Η Λαμ είχε ήδη κλείσει κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, αναστέλλοντας επίσης τις μετακινήσεις με οχηματαγωγά πλοία και τρένα υψηλής ταχύτητας.

Η Κάρι Λαμ σημείωσε επίσης ότι το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων με την ηπειρωτική Κίνα "δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε πρακτικό μέτρο" ενώ είναι "μεροληπτικό", αλλά πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω μέτρα, αν εξελιχθεί η κατάσταση".

Σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σχετικά ότι η απεργία αυτή είναι "εξαιρετικά κακή" και βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Κάρι Λαμ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εισάγεται ιατρικό υλικό στην Κίνα

Η Κίνα είχε εισαγάγει έως χθες ιατρικό υλικό αξίας άνω των 810 εκατ. γιουάν (περίπου 117 εκατ. δολαρίων) για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εν μέσω προσπαθειών να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του νέου ιού 2019-nCoV, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, η Κίνα εισήγαγε περίπου 240 εκατ. τεμάχια ιατρικού υλικού, μεταξύ των οποίων 220 εκατ. μάσκες, 2,53 εκατ. προστατευτικές στολές και 279.000 ζευγάρια προστατευτικά γυαλιά, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων.

Οι κινεζικές αρχές έχουν αυξήσει την προμήθεια ιατρικών εφοδίων από το εξωτερικό για να αντισταθμίσουν τις εγχώριες ελλείψεις ενώ παράλληλα έχουν ζητήσει από τις κινεζικές εταιρίες να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή ιατρικών υλικών για τα οποία υπάρχει ανάγκη.

Διακόπτει εισαγωγές φρούτων και λαχανικών ρωσική εταιρεία

Η δεύτερη μεγαλύτερα αλυσίδα λιανικής της Ρωσίας Magnit ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Κίνα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των περιπλοκών που δημιουργούνται στην αποθήκευση των προϊόντων αυτών.

Από τις αρχές του έτους η αλυσίδα Magnit άρχισε να εισάγει παρόμοια προϊόντα από το Ισραήλ, το Μαρόκο και την Τουρκία, αυξάνοντας παράλληλα τις αγορές ρωσικών οπωροκηπευτικών και αντικαθιστώντας πλήρως τις εισαγωγές από την Κίνα.

Η Magnit είναι η δεύτερη ρωσική εταιρεία από απόψεως κερδοφορίας και η πρώτη ως προς τον αριθμό καταστημάτων που διαθέτει. Στα τέλη του 2019 διέθετε 29.497 καταστήματα.

Εξάλλου η κρατική εταιρεία "Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι" με απόφασή της ανέστειλε από σήμερα τα δρομολόγια των επιβατικών αμαξοστοιχιών με προορισμό την Βόρειο Κορέα.

Η ρωσική κρατική εταιρεία , όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, έλαβε την απόφαση αυτή να διακόψει προσωρινά από τις 3 Φεβρουαρίου τα δρομολόγια των επιβατικών αμαξοστοιχιών μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έπειτα από αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Σιδηροδρόμων της Βόρειας Κορέας την 1η Φεβρουαρίου.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας αποφάσισαν να διακόψουν προσωρινά την σιδηροδρομική επικοινωνία με την Ρωσία, ως προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης του νέου κορωνοϊού .

ΚΥΠΕ

 

Home