Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πούτιν-Ερντογάν: Η συνάντηση στο Σότσι σήμανε συναγερμό στη Δύση

Offsite Team -
06.08.2022 - 20:23

Πούτιν-Ερντογάν: Η συνάντηση στο Σότσι σήμανε συναγερμό στη Δύση

Ανησυχία για τη "σύσφιξη σχέσεων"

Την ανησυχία της Δύσης προκάλεσε η τετράωρη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι και συγκεκριμένα η δέσμευση των δύο ηγετών για εμβάθυνση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας Τουρκίας και Ρωσίας.

>>>Δείτε ακόμη: Η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα

Έξι δυτικοί αξιωματούχοι μετέφεραν στους Financial Times την ανησυχία τους για τη συμφωνία των δύο χωρών, προειδοποιώντας με αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως το μπλοκ των 27 κρατών-μελών παρακολουθεί "όλο και πιο στενά" την συνεργασία των δύο πλευρών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις όλο και πιο στενές εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Ένας άλλος περιέγραψε τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τη Ρωσία ως "καιροσκοπική" προσθέτοντας ότι "προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να λάβουν σοβαρά τις ανησυχίες μας".

Το σημερινό ρεπορτάζ των FT τονίζει την επανειλημμένη και σαφή θέση της Ουάσιγκτον προς κάθε χώρα που σκέφτεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας από την άλλη την ΕΕ ως "πιο επιφυλακτική" στο συγκεκριμένο σημείο.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη, για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν αγωγός παράνομων ρωσικών χρημάτων.

Αξιοσημείωτη είναι μάλιστα η πρόταση ανώτερου αξιωματούχου προς τις δυτικές κυβερνήσεις να καλέσουν εταιρείες και τράπεζες να αποχωρήσουν από την Τουρκία, αν ο Ερντογάν τηρήσει τις χθεσινές δεσμεύσεις του προς τον Πούτιν. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι τα κράτη που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα θα μπορούσαν να στραφούν κατά της Άγκυρας "καλώντας τις δυτικές εταιρείες, είτε να αποχωρήσουν από την Τουρκία είτε να συρρικνώσουν τις σχέσεις τους με αυτή, λόγω του κινδύνου που θα δημιουργούσε η Τουρκία σε περίπτωση που επεκτείνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία". Σύμφωνα πάντα με τους FT, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, καθώς αμφισβητήθηκε η πρακτική και η νομική της εφαρμογή.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως δεν απέκλεισε "ενδεχόμενες αρνητικές ενέργειες αν η Τουρκία έρθει πολύ κοντά με τη Ρωσία", ενώ ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μεμονωμένα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση. "Θα μπορούσαν για παράδειγμα να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση τουρκικών εταιρειών".

Πούτιν-Ερντογάν: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Σότσι

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να "ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές" μεταξύ των χωρών τους και "να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας", σύμφωνα με κοινή τους δήλωση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση "συγκεκριμένων μέτρων" για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό.

Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν "την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας", διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

"Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα σε σχέση με τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επιλύθηκε. Οι παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι' αυτό", δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. "Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία γιατί διασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου", δήλωσε ο Πούτιν.

Σήμερα, Σάββατο (6/8), ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. Οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στην νότια Ρωσία, όπου συνάντησε χθες Παρασκευή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε τον όγκο των μελλοντικών συναλλαγών σε ρούβλια.

news247.gr

Home