Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρωταγωνιστές, συσχετισμοί και σενάρια ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Offsite Team
- 04.11.2023

Πρωταγωνιστές, συσχετισμοί και σενάρια ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Διήμερη η συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τις 11-12 Νοεμβρίου

Ανοιχτοί εσωκομματικοί λογαριασμοί από το 2019, διαγραφές και προγραφές ιστορικών στελεχών, μετωπική τάσεων και συσχετισμών, κρυμμένα «ένοχα μυστικά» και πολύ παρασκήνιο συνθέτουν το μωσαϊκό της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, 11-12 Νοεμβρίου, η οποία θα κρίνει την συνοχή και κατ’ επέκταση την πολιτική γεωγραφία της επόμενης τριετίας στη χώρα.

Παρά τη σφοδρή ιδεολογική σύγκρουση που προμηνύεται με επίδικο την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στους κόλπους της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς ή τον ραγδαίο μετασχηματισμό του σε ένα κόμμα της ελληνικής Κεντροαριστεράς ή Σοσιαλδημοκρατίας, τα όσα θα εξελιχθούν σε μια εσωκομματική σύγκρουση που περιγράφεται «δραματική» ακόμη και από τους ψυχραιμότερους θα επιταχύνουν τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν όχι το υπαρξιακό αδιέξοδο της προοδευτικής παράταξης. Πέρα, όμως, από τα πολιτικά διακυβεύματα και τα ιδεολογικά προτάγματα, τον πρώτο λόγο έχουν, σε κάθε περίπτωση, οι αριθμητικοί συσχετισμοί. Συγκεκριμένα, η μάχη των εντυπώσεων, αλλά και της απόλυτης επικράτησης στο εσωκομματικό τοπίο θα κερδηθούν με όρους… Μαθηματικών, καθώς οι ψηφοφορίες που αναμένεται να λάβουν χώρα είτε θα επιβεβαιώσουν πανηγυρικά την εσωκομματική ηγεμονία του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη ή θα τον φέρουν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους εγγύτερους συνομιλητές του.

Με τα σημερινά δεδομένα, η εδραίωση του κ. Κασσελάκη με όρους αρχηγικού προφίλ θα «παιχτεί» κατά κύριο λόγο στη γνωμοδότηση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στην παραπομπή για διαγραφή ή αναστολή της κομματικής ιδιότητας των Πάνου ΣκουρλέτηΝίκου ΦίληΔημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα. Εκεί, όπου θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά μετά την συντριπτική ήττα του Ιουνίου, λίγο πριν τα 300 μέλη του οργάνου σηκώσουν ψηλά τα χέρια, η πολιτική διαδρομή, η πολυετής εσωκομματική προσφορά, αλλά και οι ιδεολογικές και ψυχολογικές διαθέσεις των κομματικών στελεχών απέναντι στον μετασχηματισμό του κόμματος. Ήδη, οι πρώτες προσθαφαιρέσεις θέλουν τα στελέχη που μετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παλεύουν σκληρά μεταξύ… λογικής και ευαισθησίας για την τελική επιλογή τους στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Διαδικασία, ταυτόχρονα επώδυνη καθώς συντελείται δημόσια, αλλά και αναπόδραστη μετά την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να ζητήσει τη γνωμοδότηση του καθοδηγητικού κομματικού οργάνου, πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις της, πετώντας στην ουσία την «καυτή πατάτα» στα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Εκ των πραγμάτων, η αριστερόστροφη τάση «Ομπρέλα» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανήκουν στην τάση «6 συν 6» που υποστηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου εξανίστανται στο ενδεχόμενο… εξόδου των ιστορικών στελεχών, με την πρώην Υπουργό και υποψήφια Πρόεδρο να εκτιμά ως σοβαρό ζήτημα την αποπομπή δύο πρώην Γραμματέων του κόμματος, σε έναν διαφαινόμενο διάδρομο εκκαθαρίσεων στο δρόμο προς το συνέδριο. Ήδη, η αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «Εποχή» με αντικείμενο: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών» δίνει ένα πρώτο στίγμα δυνητικών συγκλίσεων, σε περίπτωση που η εσωκομματική κατάσταση επιδεινωθεί ραγδαία. Στο πλαίσιο αυτό, «συζητάμε, προβληματιζόμαστε, προτείνουμε, σχεδιάζουμε. Γιατί απέναντι στο κάθε λογής μαύρο που μας περιβάλλει, οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις», σχολιάζουν, άλλωστε, υπαινικτικά οι διοργανωτές της εκδήλωσης αφήνοντας μια διαυγή προοπτική συνεργασίας να αιωρείται, όταν στο ίδιο πάνελ και με το ίδιο ζητούμενο θα τοποθετηθούν τόσο οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και ο ακαδημαϊκός, Αντώνης Τζανακόπουλος.

Ο τελευταίος μάλιστα φέρεται να είχε εκφράσει ανοιχτά σοβαρούς προβληματισμούς αναφορικά με την παραμονή της τάσης «6 συν 6» στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά την τελευταία πανελλαδική τηλεδιάσκεψη των στελεχών της.

Για όσους αντίκεινται σθεναρά στις διαγραφές με όρους casus belli, η αποχώρησή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση φαντάζει σχεδόν μονόδρομος, καθώς «σήμερα ο Φίλης και ο Σκουρλέτης, αύριο εμείς και μετά ο… κάθε επόμενος», όπως περιγράφουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, θέλοντας να καταδείξουν το συντελεσθέν σχίσμα μεταξύ «προεδρικών» και εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτήν την αίσθηση του… επόμενου ενισχύει η «έκρηξη τοξικότητας», όπως εξηγούν οι «αντιφρονούντες», πρόδηλη σε σειρά δημόσιων δηλώσεων στελεχών της «προεδρικής» πλειοψηφίας, που επακολούθησαν της άγονης -εκ του αποτελέσματος- έκκλησης του Στέφανου Κασσελάκη να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, στα μέσα της εβδομάδας. Τόσο η παρομοίωση της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δώρας Αυγέρη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με «πεθαμένο λικέρ» ακόμη και επί εποχής Τσίπρα, όσο και η εκτίμηση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη ότι τα στελέχη της μειοψηφίας θέλουν να κάνουν το κόμμα «καλοκαιρινό» αναζωπύρωσαν την εσωκομματική ένταση, θολώνοντας την διακηρυγμένη βούληση του νέου Προέδρου, χωρίς να είναι πάντως ξεκάθαρος ο βαθμός που τον απηχούν.

Με δεδομένο ότι η ηγεσία του κόμματος πυροδότησε τη διαδικασία των διαγραφών, ανάβοντας το «πράσινο φως» στην Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει για το φλέγον εσωκομματικό ζήτημα εκλήφθηκε ως «σαφές μήνυμα» της πλειοψηφίας υπέρ της δρομολόγησης της αποπομπής των κορυφαίων στελεχών. Μόνο που το… by pass στην Κεντρική Επιτροπή με την υπόμνηση ότι εκτός της διαγραφής προβλέπεται και η δυνατότητα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας για ένα χρόνο περιέπλεξε τα πράγματα, αλλά απλοποίησε τα δεδομένα. Κυρίως, διότι η «υπεροπλία» σε επίπεδο μελών της Κεντρικής Επιτροπής δεν φέρεται να είναι με το μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας και όχι εξαιτίας της αντιδρώσας «Ομπρέλας», τα περίπου 50 στελέχη της οποίας στο συγκεκριμένο όργανο βλέπουν τους συνοδοιπόρους τους… «στο σκαμνί». Αντίθετα, μια μεγάλη μάζα «κεντρικοεπιτρόπων» επηρεάζει η «ομάδα Αχτσιόγλου», καθώς η πρώην Υπουργός είχε συγκεντρώσει σχεδόν την πλειοψηφία των ανώτερων κομματικών στελεχών στο πλευρό της κατά την κούρσα της διαδοχής, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της τάσης που την υποστηρίζει, όπου συνδέθηκαν διαδικτυακά για να παρακολουθήσουν 700-1.000 στελέχη από όλη τη χώρα.

Κόντρα στα προγνωστικά, κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει στην «καυτή» συνεδρίαση και η «ομάδα Σπίρτζη», καθώς ο πρώην Υπουργός αποχώρησε μεν με θόρυβο από την Πολιτική Γραμματεία, αλλά όχι και από το κόμμα, όπου κρατά τα κλειδιά της διεύρυνσης του 2019, επηρεάζοντας αρκετά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής «πασοκογενών» καταβολών που προέρχονται από την πάλαι ποτέ «Προοδευτική Συμμαχία». «Εύχομαι να μην προχωρήσουν οι διαγραφές και να πέσουν οι τόνοι, παρότι που διαφωνώ κάθετα οριζόντια και διαγώνια στην ουσία αυτών που λέγονται και στον τρόπο που λέγονται» δήλωσε σχετικά ο κ. Σπίρτζης, με τον «προεδρικό» Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργο Τσίπρα να του απαντά πως έχει το ελεύθερο να πάει στο… ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τις διαγραφές, ωστόσο, κάτι περισσότερο από καταλυτικό για την ενότητα του κόμματος θα κριθεί και στους πρώην «προεδρικούς» βουλευτές και στελέχη, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν στους «πραιτωριανούς» του Αλέξη Τσίπρα ως τάση «Κίνηση Μελών», έχοντας κρατήσει στάση απόστασης και ουδετερότητας από τον υπό εξέλιξη «εμφύλιο» μεταξύ «Κασσελακικών» και μειοψηφίας. Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου αδιάφορα δεν ήχησαν οι δηλώσεις του Βουλευτή Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη στα μέσα της εβδομάδας, ο οποίος παρατήρησε πως «όσοι συνεισφέρουν στον διάλογο με εμπρηστικό τρόπο, με έντονη και σχεδόν αυταρχική, σχεδόν απόλυτη άποψη, δεν βοηθούν την προσπάθεια και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, να κατακτήσουμε αυτό που λέμε ενότητα». «Δεν με εκφράζει το ύφος της Θεοδώρας Τζάκρη. Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο ότι "ρίχνει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας και της έντασης", αλλά θα μπορούσε -και έχει την εμπειρία- να το αποφύγει», κατέληξε ο κ. Γιαννούλης, αναδύοντας στην επιφάνεια του κλίμα μεταξύ αρκετών στελεχών του κόμματος.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή για την «αριθμητική των διαγραφών» είναι η εμφανής αποστασιοποίηση του πρώην Υπουργού και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά, ο οποίος αποτέλεσε τον κατεξοχήν ρυθμιστή της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφος υπέρ των διαγραφών των τεσσάρων ιστορικών στελεχών «δεν είναι δεδομένη» από τα περίπου 20 στελέχη που ανήκουν στην «ομάδα Παππά» στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προκαλώντας έναν ισχυρό πονοκέφαλο στους «λοχαγούς» του κ. Κασσελάκη. Απεναντίας, έμπειροι εσωκομματικοί παρατηρητές μετέφεραν ως τεταμένο το κλίμα ανάμεσα στη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Διευθυντή της προεκλογικής καμπάνιας του Νίκου Παππά, Άγγελο Τόλκα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μαρτυρώντας το χάσμα που φαίνεται να έχει συντελεστεί μεταξύ των δύο συμμάχων.

Από την άλλη, σε περίπτωση υποχώρησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο θέμα των διαγραφών, η «ομάδα Κασσελάκη» θα βρεθεί μετωπικά αντιμέτωπη με την μήνι πρώην «προεδρικών» στελεχών που υπερθεμάτισαν υπέρ της «αδελφοκτονίας» από τις τηλεοπτικές συχνότητες, προσφέροντας πίστωση χρόνου στον νέο Πρόεδρο και την συνοχή του κόμματος. Υπό αυτήν την προοπτική και με τις εσωκομματικές τάσεις και φράξιες να «βράζουν», ούτε η λύση της μετάθεσης των διαγραφών σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έσωζε την παρτίδα για την πλευρά Κασσελάκη, καθώς μια τέτοια πιθανότητα θα αδυνάτιζε με το «καλημέρα» το ηγετικό του προφίλ, χωρίς ο νέος Πρόεδρος να «πάρει κεφάλια», όπως θα επιθυμούσε ένα σκληροπυρηνικό μέρος της κομματικής βάσης, που στήριξε αναφανδόν την εκλογή του.

Αναζητώντας λύση στο εσωκομματικό αδιέξοδο, μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή συγκεντρώνει η προοπτική αναστολής της κομματικής ιδιότητας των τεσσάρων στελεχών για ένα χρόνο, αν και η γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής, μολονότι πολιτικά και κομματικά βαρύνουσα, δεν είναι δεσμευτική για την τελική απόφαση, την οποία καλείται να λάβει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Ούτε, όμως, στο «πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι πιθανότητες είναι εύκολα με την «προεδρική» πλειοψηφία, ενώ οι διαδικασίες για τη στοιχειοθέτηση της όποιας ποινής μπορεί εντέλει να αργήσουν… μια αιωνιότητα και μία ημέρα. Ψηφίδες στο εσωκομματικό αδιέξοδο αποτελούν και οι ακραίες επιθέσεις ανώνυμων τρολς, με το ζήτημα να τίθεται, κατά πληροφορίες, σε αρκετές από τις τοποθετήσεις στελεχών που μετέχουν στο καθοδηγητικό όργανο, τα οποία αναμένεται να εγκαλέσουν την Κουμουνδούρου για την ηχηρή σιωπή της απέναντι στο «κοκτέιλ χυδαιότητας και τοξικότητας», όπως επισημαίνεται, που αναπαράγεται σωρηδόν από ανώνυμους λογαριασμούς.

Επιπρόσθετα, τις απόπειρες απεγκλωβισμού από τον εσωκομματικό λαβύρινθο ακυρώνουν και οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις από πλευράς της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που βίωσαν την «απογοήτευση» την ταύτιση του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη με την «ατζέντα Πολάκη», με αφορμή την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κομματικός πατριωτισμός της συνέχειας στον αντιπολιτευτικό λόγο της Κουμουνδούρου, αλλά και η υπόδειξη νομοθετικών διατάξεων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων προς τον Πρωθυπουργό δεν ενθουσίασαν όσα από τα στελέχη εισπράττουν ως επωδό τη «δυσβάσταχτη ακρίβεια και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους» στις εκλογικές τους περιφέρειες, όπως μεταδίδουν, υπενθυμίζοντας όλο νόημα και με εμφανή την υπαρξιακή αγωνία για το μέλλον του πολιτικού τους φορέα ότι το κόστος της ίδιας ατζέντας υπήρξε «απολύτως μετρήσιμο», με το κοντέρ να γράφει μόλις τέσσερις μήνες πριν… «41τακατό».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

0
Home