Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στο Μπαχρέιν

Offsite Team -
04.12.2022 - 17:09

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στο Μπαχρέιν

Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, στο Βασίλειο του Μπαχρέιν

Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, στο Βασίλειο του Μπαχρέιν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ισραηλινός Πρόεδρος στο Μπαχρέιν από την εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Ιτσχάκ Χέρτσογκ συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Βασιλιά της χώρας, Χάμαντ Μπιν-Ίσα Αλ-Χαλίφα στο Παλάτι Αλ-Κουνταϊμπία στην πρωτεύουσα Μανάμα. Όπως ανακοινώθηκε από το Παλάτι και το ισραηλινό Προεδρικό Γραφείο, οι δύο ηγέτες κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν για την πορεία των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Μπαχρέιν και τις προοπτικές της περιφερειακής τους συνεργασίας.

Κατά τις κοινές τους δημόσιες δηλώσεις, ο Πρόεδρος Χέρτσογκ, αφού περιέγραψε τις προοπτικές που ανοίγονται για την Μέση Ανατολή με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών δεσμών. «Έχω έρθει εδώ συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία διακεκριμένων ισραηλινών επιχειρηματιών, που επιθυμούν να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους στο Μπαχρέιν. Πρόκειται για την επιτομή ενός ξεκάθαρου μηνύματος καλής θέλησης και φιλίας που αποστέλει ο ισραηλινός λαός στον λαό του Μπαχρέιν», κατέληξε.

Ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ Μπιν-Ίσα Αλ-Χαλίφα, μεταξύ άλλων δήλωσε, απευθυνόμενος στον ισραηλινό Πρόεδρο ότι είναι πεπεισμένος για την μεγάλη σημασία της επίσκεψης «προκειμένου να σταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των χωρών μας και να στηρίξει τις κοινές μας επιδιώξεις για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην περιοχή και την κοινή προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη».

«Κατά την επίσκεψή σας στο Μπαχρέιν θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε την ομορφιά της θρησκευτικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας της χώρας μας, το πνεύμα φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης των διαφόρων κοινοτήτων κάθε θρησκείας και καταγωγής, που επιβεβαιώνουν έμπρακτα την προσήλωσή τους για ειρήνη, αδελφοσύνη και συνεργασία μεταξύ όλων των ανθρώπων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στις επίσημες δηλώσεις του ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν. 

Όπως διέρρευσε στα τοπικά μέσα του Μπαχρέιν, κατά την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, ο Βασιλιάς Αλ-Χαλίφα αναφέρθηκε και στην Παλαιστινιακή διένεξη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων του Μπαχρέιν για την αναγκαιότητα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διατήρησης της ασφάλειας της περιοχής, τονίζουμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη επίτευξης μιας ειρηνικής επίλυσης της διένεξης».

«Είμαστε υπέρ μίας λύσης που θα εξασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, μία λύση που θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην πρόοδο για αμφότερες τις πλευρές, τόσο για τον παλαιστινιακό όσο και για τον ισραηλινό λαό», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός Πρόεδρος συνοδεύεται από επιχειρηματικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων από τον επικεφαλής του Ισραηλινού Συνδέσμου Βιομηχάνων, Ρον Τόμερ, τον πρόεδρο του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών, Αμιράμ Άπελμπαουμ, τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Αμίρ Σιανί, τον διευθυντή του Τμήματος Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου της Ισραηλινής Ένωσης Παραγωγικών Τάξεων και άλλων επισήμων παραγόντων του ιδιωτικού  και δημοσίου τομέα.

Η τοπική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Αλ-Αγιάμ, που εκδίδεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, δημοσίευσε άρθρο του ισραηλινού προέδρου Ιτσχάκ Χέρτσογκ, στο οποίο αναλύονται οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας.

Η σημερινή επίσκεψη του Ιτσχάκ Χέρτσογκ στο Μπαχρέιν θα ολοκληρωθεί με συνάντηση εκπροσώπων της τοπικής ολιγομελούς εβραϊκής κοινότητας που διαμένει στο σουνιτικό νησιωτικό βασίλειο.

Αύριο, ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσημα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΚΥΠΕ

Home