Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ρώμη-Παρίσι στη 2η φάση χαλάρωσης των μέτρων

Offsite Team
- 24.04.2020

Ρώμη-Παρίσι στη 2η φάση χαλάρωσης των μέτρων

Thumbnail
Αύξηση κρουσμάτων σε λατινική Αμερική

Ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει για να συγκρατήσουν την επιδημία την ίδια ώρα που στη Λατινική Αμερική τα κρούσματα αυξάνονται.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Πρόκειται για χώρες όπως η Ιταλία, η οποία διαπιστώνει θετικές ενδείξεις (λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι ασθενείς στην εντατική, λιγότεροι θάνατοι κάθε μέρα).

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει την ενεργοποίηση της "φάσης 2", που έχει στόχο τη χαλάρωση των δραστικών μέτρων περιορισμού τα οποία ισχύουν από τις 9 Μαρτίου.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται και στη Γαλλία, ενόψει μιας σταδιακής άρσης του lockdown από τις 11 Μαΐου.

Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό βρίσκεται από την πλευρά του "στη φάση της ταχείας αύξησης του καθημερινού αριθμού των κρουσμάτων", δήλωσε ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγκο Λόπες-Γκατέλ. Η χώρα ξεπέρασε χθες, Πέμπτη, το όριο των χιλίων νεκρών (1.069), για 1.633 κρούσματα.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη στη Βενεζουέλα (10 νεκροί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό), η οποία αντιμετωπίζει ήδη μια δραματική οικονομική και πολιτική κρίση.

Στο Σαλβαδόρ, το κοινοβούλιο τερμάτισε χθες το βράδυ ξαφνικά τη συνεδρίασή του μετά την κρίση βήχα μιας βουλευτή που παρενέβαινε σε συνεδρίαση της ολομέλειας.

 Προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία, πολιτών και οχημάτων που προέρχονται από την Τουρκία μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου "Λέσοβο-Χαμζά Μπεϊλι", "Καπιτάν Αντρέεβο- Καπικουλε", "Μάλικο Τάρνοβο- Κιρκλαλερί" τίθεται σε ισχύ απόψε τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσει έως τις 11:59 το βράδυ της 26ης Απριλίου.

Εξαιρούνται από την απαγόρευση τα βαρέα φορτηγά, οχήματα ειδικού σκοπού, οχήματα που μεταφέρουν άτομα που χρειάζονται θεραπεία και οχήματα που εκτελούν ανθρωπιστικές αποστολές. Το μέτρο βασίζεται στον νόμο για τα μέτρα και τις δράσεις στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται η Βουλγαρία, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βουλγαρία ανήλθε σε 1171 και των θυμάτων σε 52, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι.

Κάποιες περιοχές της Ινδίας έχουν καταγράψει σημαντική πτώση στα ποσοστά θνησιμότητας μετά την επιβολή καραντίνας σε όλη τη χώρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

"Μας προκαλεί έκπληξη", δήλωσε ο Σρούτι Ρέντι που εργάζεται σε γραφείο κηδειών που έχει υποκαταστήματα στην Καλκούτα και την Μπενγκαλούρου. Τον Ιανουάριο τα γραφεία του είχαν πέντε εργασίες καθημερινά, ενώ τον Απρίλιο περίπου τρεις. "Εχουμε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μειώσεις μισθών, αν τα έσοδα μειωθούν κάτω από ένα όριο", επεσήμανε ο Ρέντι.

Στη Μουμπάι  μια πόλη με 12 εκατομμύρια κατοίκους, το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά περίπου 12% τον Μάρτιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 67% στην Αχμενταμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη στο κρατίδιο Γκουτζαράτ από όπου κατάγεται ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Τα στοιχεία από τουλάχιστον δύο άλλες πόλεις δείχνουν αντίστοιχη τάση, ενώ περίπου 6 γραφεία κηδειών και αποτεφρωτήρια έχουν επίσης αναφέρει μείωση στον φόρτο εργασίας τους, κυρίως τον Απρίλιο.

Μετά το χριστιανικό και το εβραϊκό Πάσχα, το Ραμαζάνι, ένας μήνας λατρείας και προσευχής, αρχίζει με τη σειρά του σήμερα, σε μια περίοδο που εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σ` όλο τον κόσμο παραμένουν σε lockdown, μην μπορώντας να πάνε στο τζαμί και να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι δύο κυριότεροι ιεροί τόποι του ισλάμ, καθώς και οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες --μεταξύ των οποίων η Συρία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν-- ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του Ραμαζανιού.

Σε ασιατικές χώρες θρησκευτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σεβαστούν τους περιορισμούς: στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν ή στη συντηρητική περιφέρεια του Ατσέχ στην Ινδονησία, όπου χιλιάδες πιστοί παρευρέθηκαν χθες, Πέμπτη, στη βραδινή προσευχή στο μεγαλύτερο τζαμί της πρωτεύουσας, το Μπάντα Ατσέχ.

Στον Νίγηρα, η έλευση του Ραμαζανιού δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση της βίας σ` αυτή την αφρικανική χώρα, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις κατά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης της ομαδικής προσευχής.

Home