Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ρωσίδα κοσμοναύτης συμμετέχει σε διεθνή διαστημική αποστολή

Offsite Team
- 05.10.2022

Ρωσίδα κοσμοναύτης συμμετέχει σε διεθνή διαστημική αποστολή

Η Άννα Κίκινα η μόνη γυναίκα κοσμοναύτης σε υπηρεσία είναι μέρος της αποστολής Crew-5

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφέρουν την Τετάρτη (5/10) μια Ρωσίδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ένα πλοίο SpaceX, σε ένα ταξίδι που έχει συμβολική σημασία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Άννα Κίκινα, η μόνη γυναίκα κοσμοναύτης σε υπηρεσία, είναι μέρος της αποστολής Crew-5, η οποία περιλαμβάνει επίσης έναν Ιάπωνα και δύο Αμερικανούς αστροναύτες.

Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, με την πρόγνωση του καιρού να είναι μέχρι στιγμής ευνοϊκή.

Πριν από δύο εβδομάδες, ένας Αμερικανός αστροναύτης εκτοξεύτηκε με έναν ρωσικό πύραυλο Soyuz με προορισμό την τροχιακή πλατφόρμα.

Το από καιρό προγραμματισμένο πρόγραμμα ανταλλαγής αστροναυτών έχει διατηρηθεί παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η διασφάλιση της λειτουργίας του ISS έχει γίνει ένας από τους λίγους εναπομείναντες τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Όταν πετάτε ο καθένας με τα μέλη του πληρώματος του άλλου, ξέρετε ότι έχετε μια τεράστια ευθύνη που υπόσχεστε στην άλλη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η συνεργάτιδα της NASA, Κάθι Λούντερς.

«Σε εργασιακό επίπεδο, εκτιμούσαμε πραγματικά τη σταθερότητα της σχέσης, ακόμη και σε ορισμένες πραγματικά, πολύ δύσκολες γεωπολιτικά στιγμές».

Η πέμπτη γυναίκα κοσμοναύτης

Η Κίκινα, 38 ετών και εκπαιδευμένη μηχανικός, θα γίνει η πέμπτη Ρωσίδα επαγγελματίας κοσμοναύτης που θα πάει στο διάστημα.

«Ελπίζω στο εγγύς μέλλον να έχουμε περισσότερες γυναίκες στο σώμα κοσμοναυτών», είχε πει η Κίκινα στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Αύγουστο.

Η Σοβιετική Ένωση έστειλε την πρώτη γυναίκα στο διάστημα, τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα, το 1963, σχεδόν 20 χρόνια πριν από την πρώτη Αμερικανίδα Σάλι Ράιντ. Από τότε, η Αμερική έχει στείλει δεκάδες περισσότερες γυναίκες.

Μετά από ένα ταξίδι περίπου 30 ωρών, το πλοίο τους θα προσδεθεί στον σταθμό την Πέμπτη, έτοιμο να ξεκινήσει μια πεντάμηνη επιστημονική αποστολή και να ανακουφίσει τα τέσσερα μέλη του Crew-4, τα οποία θα παραμείνουν λίγες μέρες για παράδοση.

Η άφιξη του Crew-5 θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των αστροναυτών στον ISS σε 11, συμπεριλαμβανομένων δύο άλλων Ρώσων και ενός Αμερικανού που έφτασαν στο πρόσφατο Soyuz.

Το μέλλον του ISS είναι ασαφές

Η Κίκινα θα είναι η πρώτη Ρωσίδα που θα πετάξει με το SpaceX του Elon Musk το οποίο, μαζί με την Boeing, έχει συμβόλαιο «υπηρεσίας ταξί» με τη NASA.

Ο ίδιος ο Μασκ πρότεινε την Πέμπτη μια ειρηνευτική συμφωνία που περιελάμβανε εκ νέου, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, δημοψηφίσματα προσάρτησης στις κατεχόμενες από τη Μόσχα περιοχές της Ουκρανίας και αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η ανάρτηση εξόργισε τους Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένου του απεσταλμένου της χώρας στη Γερμανία, ο οποίος απάντησε με ρηματική διακοίνωση.

Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον έχουν αυξηθεί σημαντικά στο διαστημικό πεδίο μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της ρωσικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτό το καλοκαίρι ότι ήθελε να εγκαταλείψει τον ISS «μετά το 2024» υπέρ της δημιουργίας του δικού της σταθμού, χωρίς ωστόσο να ορίσει ακριβή ημερομηνία.

Ο διευθυντής επανδρωμένων πτήσεων στη Roscosmos, Σεργκέι Κρικάλιοφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι η ρωσική Κυβέρνηση θα συμφωνήσει να επεκτείνει τη συμμετοχή στον ISS μετά το 2024.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τουλάχιστον έως το 2030 και μετά να μεταβούν σε εμπορικούς σταθμούς.

Όπως έχουν τα πράγματα, ο ISS δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κοινή συνεργασία, καθώς η αμερικανική πλευρά είναι υπεύθυνη για την ισχύ και την υποστήριξη της ζωής και η ρωσική πλευρά για την πρόωση και τη διατήρηση της τροχιάς.

Μεταξύ του 2011 -- όταν τελείωσε το πρόγραμμα Space Shuttle -- και της πρώτης πτήσης του SpaceX στον ISS το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνταν από τη Ρωσία για να πετάξει το πλήρωμά τους στον σταθμό, πληρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ανά θέση.

Η απώλεια αυτού του μονοπωλίου αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση εισοδήματος για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Το τρέχον πρόγραμμα ανταλλαγής πληρωμάτων, αντίθετα, είναι μια συμφωνία που βασίζεται σε ανταλλαγές χωρίς ανταλλαγή χρημάτων.

ΚΥΠΕ

Home