Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σ. Αραβία: 32χρονη κέρδισε το δικαίωμα να ζει μόνη της

Offsite Team -
14.09.2020

Σ. Αραβία: 32χρονη κέρδισε το δικαίωμα να ζει μόνη της

Thumbnail
Ιστορική απόφαση στη Σ. Αραβία

Ιστορική νίκη πέτυχε μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία, η οποία βρέθηκε να δικάζεται επειδή ζούσε και ταξίδευε μόνη της, χωρίς την άδεια του πατέρα της. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει «το δικαίωμα να επιλέξει πού θα ζήσει».  

Με αυτή την απόφαση μπήκε ένα τέλος σε μια τριετή δικαστική μάχη. Η 32χρονη είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2017, όταν το έσκασε από το πατρικό της σπίτι στην πόλη Αλ-Ρας, ως διαμαρτυρία για την κακοποίησή της από τον πατέρα και τους αδελφούς της. Καταδικάστηκε σε πάνω από τρεις μήνες φυλάκιση, αλλά συνέχισε να αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ανυπακοή», επειδή προσπάθησε να ζήσει ανεξάρτητα μετά την αποφυλάκισή της, μετακομίζοντας στο Ριάντ.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δικαστής τόνισε: "είναι μια ενήλικη γυναίκα με σώας τα φρένας, που έχει το δικαίωμα να επιλέξει πού θα ζήσει. Αυτό που έκανε μετακομίζοντας στο Ριάντ και ζώντας σε ξεχωριστό σπίτι είναι ένα από τα φυσικά δικαιώματά της και δεν μπορεί να περιγραφεί ως αξιόποινο έγκλημα».

Τον Αύγουστο του 2019 η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη χαλάρωση των νόμων περί ανδρικής κηδεμονίας, κάτι που σήμαινε ότι η γυναίκα δεν χρειαζόταν την άδεια άνδρα κηδεμόνα για να ταξιδέψει ή να κάνει αίτηση για διαβατήριο. Όμως, ο περιορισμός των γυναικών, λόγω της πατριαρχικής κοινωνίας, παραμένει υπαρκτός στη χώρα.

news247.gr

Home