Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για τα αυξανόμενα κρούσματα της «Ο2»

Offsite Team -
31.01.2022 - 22:30

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για τα αυξανόμενα κρούσματα της «Ο2»

Η Όμικρον 2 έχει ήδη κυριαρχήσει στη Δανία

Στραμμένη στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, τη λεγόμενη ΒΑ.2, η οποία έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας, είναι η προσοχή των επιστημόνων. Η Όμικρον 2 έχει ήδη κυριαρχήσει στη Δανία, ενώ σύμφωνα με μελέτη της ίδια χώρας, είναι πιο μεταδοτική από την πιο κοινή ΒΑ.1.

Παγκοσμίως η «αρχική» ΒΑ.1 αντιπροσωπεύει πάνω από το 98% των κρουσμάτων Όμικρον. Οι επιστήμονες, ωστόσο, παρακολουθούν τώρα την αύξηση των κρουσμάτων που προκαλούνται από έναν στενό «ξάδερφό» του, γνωστό ως BA.2, ο οποίος αρχίζει να ανταγωνίζεται τη BA.1 σε μέρη της Ευρώπης και της Ασίας.

Τα παρακάτω είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα υποπαραλλαγή:

Εκτός από τις BA.1 και BA.2, ο ΠΟΥ απαριθμεί δύο άλλες υποπαραλλαγές κάτω από την ομπρέλα της Όμικρον: τις BA.1.1.529 και BA.3. Όλες συνδέονται στενά γενετικά, αλλά η καθεμία έχει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Ο επιστήμονας Τρέβορ Μπέντφορντ, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του, η BA.2 αντιπροσωπεύει περίπου το 82% των μολύνσεων στη Δανία, το 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η BA.1 της Όμικρον ήταν κάπως πιο εύκολη στην παρακολούθηση από τις προηγούμενες παραλλαγές, καθώς της λείπει ένα από τα τρία γονίδια στόχους που χρησιμοποιούνται σε μια κοινή δοκιμή PCR.

Στην BA.2 δεν λείπει το γονίδιο αυτό και οι επιστήμονες την παρακολουθούν με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούσαν προηγούμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα, παρακολουθώντας τον αριθμό των γονιδιωμάτων του ιού που υποβάλλονται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων όπως το GISAID.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως και με άλλες παραλλαγές, μια μόλυνση με BA.2 μπορεί να ανιχνευθεί με τα τεστ για τον κορωνοϊό, αν και δεν μπορούν να υποδείξουν ποια παραλλαγή είναι υπεύθυνη.

Ορισμένες πρώτες αναφορές δείχνουν ότι η BA.2 μπορεί να είναι ακόμη πιο μολυσματική από την ήδη εξαιρετικά μεταδοτική BA.1, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι είναι πιθανότερο να διαφεύγει της προστασίας από το εμβόλιο.

Δανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η BA.2 μπορεί να είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από τη BA.1, με βάση προκαταρκτικά δεδομένα, αν και πιθανότατα δεν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια προκαταρκτική ανάλυση της ιχνηλάτησης επαφών από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 11 Ιανουαρίου 2022, από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (HSA) υποδηλώνει ότι η οικιακή μετάδοση είναι υψηλότερη μεταξύ των επαφών ατόμων που έχουν μολυνθεί με BA.2 (13,4% ) σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις Όμικρον (10,3%).

Η Υπηρεσία δεν βρήκε στοιχεία για διαφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με την έκθεση της 28ης Ιανουαρίου.

CNN

Home