Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε εξέλιξη η συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Offsite Team -
20.10.2022 - 21:20

Σε εξέλιξη η συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Aναζητείται σύγκλιση απόψεων για το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τοποθετήσεις όλων των αρχηγών για το θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με το μεγαλύτερο σημείο διαφωνίας να παραμένει το κατά πόσο και πώς μπορεί να επιβληθεί ένα δυναμικό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ο στόχος είναι το λιγότερο να υπάρξει συμφωνία για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Κομισιόν και αποτυπώνονται σε οκτώ σημεία στο προσχέδιο συμπερασμάτων. Συνοπτικά, πρόκειται για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, την ανάπτυξη νέου δείκτη στη βάση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, την εξέταση της επιβολής προσωρινού δυναμικού πλαφόν ή διαδρόμου τιμών, προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, βελτίωση της λειτουργίας των αγορών και μέσω μέτρων για περιορισμό των απότομων αυξομειώσεων, την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες και μέτρα για ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες δεν αναμένεται να μπουν σε διαδικασία προετοιμασίες νέων προσχεδίων, αλλά να παραπέμψουν την τεχνική επεξεργασία των προτάσεων της Κομισιόν στους Υπουργούς Ενέργειας οι οποίοι θα συναντηθούν την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, και ενδέχεται να έχουν νέα έκτακτη συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου.

Η συζήτηση είναι πολύπλοκη καθώς η κάθε χώρα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις για κάθε μια από τις προτάσεις που συζητούνται, και διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Το δύσκολο ζήτημα του πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ δεν αναμένεται να συμφωνηθεί το βράδυ της Πέμπτης, λόγω και της διαφωνίας της Γερμανίας και των Κάτων Χωρών, αλλά και λόγω της έλλειψης συντονισμού μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, πως θα επιδιώξει συνεργασία με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, καθώς και η διμερής συνάντηση των δύο πριν την σύνοδο.

Το ζήτημα της επιβολής ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού εντός της ΕΕ επίσης δεν αναμένεται να φτάσει σε συμφωνία την Πέμπτη, καθώς το μέτρο δεν έχει ωριμάσει και η συζήτηση συνεχίζεται για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει περισσότερη σύγκλιση όσον αφορά την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε η αλληλεγγύη να καλύπτει και τις χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίας, καθώς και στην ανάπτυξη του νομικού πλαισίου για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που αναμένεται να εγκριθεί από τους 27 περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και αναφορά στην ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων, καθώς και έκκληση σε τρίτες χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στα συμπεράσματα αναμένεται επίσης να εγκριθεί αναφορά στον καλύτερο συντονισμό των κρατών μελών για προστασία των υποδομών ενέργειας της ΕΕ, καθώς και έκκληση στη Λευκορωσία να σταματήσει να διευκολύνει την Ρωσία στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.

ΚΥΠΕ

Home