Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στέλλα:Τέλη Μαρτίου η πρόταση για την ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα

Offsite Team
- 14.12.2022

Στέλλα:Τέλη Μαρτίου η πρόταση για την ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα

Είναι «αδιανόητο» σήμερα να μην έχουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα λέει η Επίτροπος Υγείας

Τέλη Μαρτίου αναμένεται να υποβληθεί πρόταση για την ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και σε καινοτόμα φάρμακα, είπε την Τετάρτη η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι είναι «αδιανόητο» σήμερα να μην έχουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε αυτά.

Σε συνάντησή της με δημοσιογράφους κυπριακών μέσων ενημέρωσης στο περιθώριο της συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), η κ. Κυριακίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μια σχετική πρόταση πάνω στην οποία δουλεύουν δύο χρόνια, θα υποβληθεί τέλη Μαρτίου.

«Είναι αδιανόητο», είπε η Επίτροπος το 2022, σχεδόν 2023 να μην έχουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και σε καινοτόμα φάρμακα. Με την πανδημία φάνηκαν περισσότερο οι ανισότητες, πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο που αξιολογούν τις διάφορες προτάσεις που θα μπουν στην πρόταση, είπε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στο να έχουν όλοι πρόσβαση σε φάρμακα και καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουν να δίνονται κίνητρα στις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες να συνεχίσουν να είναι πρωτοπόρες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει μάθει η ΕΕ πώς να αντιμετωπιστεί μια πανδημία, η κ. Κυριακίδου είπε  ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα όσον αφορά την υγεία σε διασυνοριακό επίπεδο. Πάρα πολλά πράγματα που έγιναν τους πρώτους έξι μήνες έγιναν με μη θεσμοθετημένες λύσεις αφού δεν υπήρχαν, τότε θεσμοθετημένες λύσεις, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει τώρα αλλάξει.

«Έχουμε κάνει δομικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα θέματα που αφορούν στην ετοιμότητα μας για θέματα κρίσης», είπε η Επίτροπος.

Η υγεία παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών και δεν αλλάζει, είπε, προσθέτοντας, ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχουν ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, αλλάζοντας τον τρόπο που εργάζονται, και έχουν δημιουργήσει μια νέα αρχή, την Αρχή Παρακολούθησης και Ετοιμότητας Κρίσεων (HERA). «Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο είναι κομμάτι αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, ενώ τέλος του Μάρτη θα παρουσιάσει την πρόταση για αλλαγή για την φαρμακευτική στρατηγική, για τον τρόπο που έχουμε πρόσβαση στα φάρμακα.

Είπε ακόμη ότι «άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα θέματα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δίνοντας ως παράδειγμα την ευλογιά των πίθηκων. «Μπορέσαμε να κινηθούμε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Αρχή Ετοιμότητας, μέσα σε τρεις εβδομάδες, αγόρασε εμβόλια και τα διένειμε στα κράτη μέλη.

«Είχαμε πλέον τους μηχανισμούς να κινηθούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις έρευνες, που διεξάγονται για το «σκάνδαλο του Κατάρ» με την φερόμενη εμπλοκή της ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή και προσωπικού του ΕΚ, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «είναι πολύ στενάχωρο» για όλους ότι υπάρχει διερεύνηση για σκάνδαλο διαφθοράς γιατί αυτό επηρεάζει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σημείωσε ότι ως δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι πρότυπα για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη και όταν ερευνώνται τέτοιες υποθέσεις επηρεάζει όλους τους θεσμούς. Πρόσθεσε ότι γίνεται «πάρα πολύ σωστή δουλειά» από τεράστια πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, αλλά όλοι νοιώθουν ότι υπάρχει τώρα μια πολύ αρνητική εικόνα για τον θεσμό του ΕΚ.

Ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι πιστεύει ότι είναι αναστρέψιμο, αν υπάρχει διαφάνεια, αν προχωρήσουν οι έρευνες με ένα σωστό τρόπο, και αν δει και το κοινοβούλιο πώς και τι πρέπει να υπάρχει ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα.  

Ερωτηθείσα αν προσεγγίστηκε και η ίδια από εταιρείες για να επηρεάσουν αποφάσεις, απάντησε πως «όχι» και ότι δεν θα το επέτρεπε.

Είπε ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την αρχή όσον αφορά στην πανδημία, στηρίζονται πάνω σε καθαρά επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές, ενώ για όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν τα συμβόλαια «υπήρχε μια ξεκάθαρη διαδικασία όπου όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονταν όχι από την Επιτροπή, αλλά μαζί και εκ μέρους των κρατών μελών και η Επιτροπή». Εξήγησε ότι υπήρχε μια μικρή διαπραγματευτική ομάδα που αποτελείτο από κάποια κράτη μέλη και εκπρόσωπο της Επιτροπής, η οποία πήγαινε πίσω στη μεγάλη καθοδηγητική ομάδα όπου όλα τα κράτη μέλη συμμετέχουν και που συνεχίζει  να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούσαν μαζί για όλους τους όρους των συμβολαίων.

«Αυτό ήταν απόλυτα σημαντικό για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε υποψία», είπε.

Η Επίτροπος είπε ότι είχε και έχει επαφές με φαρμακευτικές εταιρείες, αφού είναι κομμάτι της δουλειάς της, όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία, αλλά ότι τηρούνται πολύ αυστηρές διαδικασίες.

ΚΥΠΕ

Home